O “știre” potrivit căreia un cuplu de români ar fi primit amendă în Germania pentru că ar fi călătorit cu copilul, deși în România nu e vacanță școlară, a fost transmisă de mai multe publicații și posturi românești și larg distribuită pe rețelele de socializare la sfârșitul săptămânii trecute. Dar știrea de pe un site german care a stat la baza șirului de preluări din presa română nu vorbește despre o amendă dată, ci despre una potențială, iar articolul a fost corectat luni. Poliția bavareză a precizat, la solicitarea Edupedu.ro, că informarea pe care a transmis-o presei suna altfel și a fost greșit înțeleasă de respectivul site.
De fapt cuplul de origine română locuiește în Germania și are copiii la școală în respectiva țară, unde polițiștii au aplicat legislația în vigoare din acel stat.
Ce a scris presa română?
“Părinți români amendați în Germania pentru că au luat copilul în călătorie, deși în România nu e vacanță școlară”, titra, pe 19 mai, Adevărul.ro, una dintre publicațiile și posturile care au abordat subiectul. Ziarul cita site-ul allgauer-zeitung.de și vorbea despre faptul că un cuplu de români ar fi fost amendat pe aeroportul Allgäu din orașul Memmingen (sudul Germaniei), venind din România, deoarece erau însoțiți de copil, care ar fi trebuit să fie la școală. Polițiștii ar fi constatat, spune relatarea din media românească, încălcarea regulilor de școlarizare obligatorie a copilului și ar fi notificat “autoritatea școlară responsabilă din București” în legătură cu situația creată. Adevărul mai scrie că “unitatea școlară din România va trebui să sesizeze, la rândul ei, primăria care va stabili cuantumul amenzii”.
- Tot Adevărul face trimitere la prevederi legale – fără să precizeze care este legea invocată – care ar menționa și în cazul României amenzi de până la 5.000 de lei pentru părinții care nu asigură frecvența școlară a elevului. Prevederile invocate de Adevărul sunt diferite de cele care sunt menționate în legislația aplicabilă învățământului românesc – Legea educației naționale și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ superior.
Aceeași “știre”, cu aceeași structură, a apărut și în alte media, cu sau fără citarea publicației germane, a ziarului Adevărul sau a altor surse. Între altele:
- Digi 24 a dat “știrea” fără să citeze nicio sursă
- Antena3.ro cita stiridiaspora.ro care cita alt site care, la rândul său, cita atât site-ul german, cât și stiridiaspora.ro (!)
- Kanal D cita ziare.com care cita site-ul german (dar, separat, și adevarul.ro)
- Libertatea care citează și publicația germană, și adevarul.ro.
În urma relatărilor de presă, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a precizat pentru Edupedu.ro, prin purtătorul de cuvânt al ISMB, Larisa Gojnete, că a început să facă demersuri pentru a identifica școala de unde provin copiii respectivi. ISMB a precizat și că nu a primit nicio notificare oficială de la autoritățile germane.
Nu a primit pentru că nici nu i-a fost transmisă vreo astfel de notificare, după cum reiese din precizările poliției din Bavaria pentru Edupedu.ro.
Ce spunea, de fapt, știrea germană
Înainte de acestea, trebuie menționat că știrea germană citată în presa română nu conținea nicio mențiune cu privire la amendarea părinților abordați de poliția germană, ci doar la potențiala amendare a acestora de către alte entități. Aceeași știre menționa că părinții erau însoțiți de doi copii, nu de unul, că poliția i-a abordat după sosirea pe aeroportul dim Memmingen și că a constatat că în prezent nu există vacanțe în România, iar părinții au încălcat regulile privind școlarizarea obligatorie. Știrea mai preciza că poliția a informat biroul “responsabil” din București, care este cel care ar trebui să stabilească amenda pentru cei doi părinți – deci nu că ar fi fost amendați.
Dar nici relatarea din publicația germană nu era corectă, potrivit reprezentanților poliției din Bavaria. La solicitarea Edupedu.ro, poliția din Șvabia, una dintre regiunile Bavariei, a precizat prin comisarul Dominic Geißler că “Allgäuer Zeitung” a interpretat eronat declarația de presă cu privire la acea acțiune a poliției. Potrivit sursei citate, declarația preciza:
“MEMMINGERBERG. Beamte der Grenzpolizei Memmingen stellten bei der Einreisekontrolle am 17.05.2022 aus Bukarest/Rumänien zwei Verstöße gegen die Schulpflicht fest. Ein Elternpaar war mit zwei Kindern außerhalb der Ferienzeit und ohne Schulbefreiung verreist. Das zuständige Schulamt wird nun über den Sachverhalt informiert und wird über die Bußgelder für die Erziehungsberechtigten entscheiden. (GPG Memmingen)”
- (Traducerea declarației poliției germane prin care era anunțat acel caz: MEMMINGERBERG. Oficiali ai poliției de frontieră din Memmingen au constatat două încălcări ale regulilor de școlarizare obligatorie, în timpul controlului de intrare, din București/România, pe data de 17 mai, 2022. Doi părinți au călătorit însoțiți de doi copii în afara perioadei de vacanță și fără scutire școlară. Autoritatea școlară responsabilă va fi acum informată în legătură cu faptele și va decide în privința amendării celor doi. (GPG Memmingen)”
Același reprezentant al poliției a precizat că era vorba despre un zbor de la București, dar că familia trăiește în Germania și, prin urmare, se aplică regulamentele școlare din Germania, iar poliția a informat autoritățile școlare germane, acolo unde cei doi copii merg la școală.
Luni, 23 mai, știrea inițială a fost corectată pe site-ul german, care precizează acum că părinții călătoreau “la București” (nu din București, cum era menționat în știrea originală și cum se înțelege din anunțul poliției) și include nota: “Articolul inițial menționa incorect că familia trăiește în România, iar poliția a informat biroul școlar din București.”
Ce spune legea românească în privința obligativității școlii
Durata învățământului obligatoriu în România este prevăzută la Art. 16 al Legii educației naționale:
- “(1) Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.”
Tot Legea educației naționale prevede la Art. 86, referitor la înscrierea copiilor la școală:
- “(3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu.”
Iar sancțiunile pentru nerespectarea acestei reguli sunt prevăzute la art 360 al LEN:
“(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
- nerespectarea dispozițiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal”
Aceeași regulă e prevăzută în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) din 2020:
- “Art. 162 (1) Potrivit prevederilor legale, părintele sau reprezentantul legal are obligația de a asigura frecvența școlară a elevului în învățământul obligatoriu și de a lua măsuri pentru școlarizarea elevului până la finalizarea studiilor.
- (2) Părintele sau reprezentantul legal care nu asigură școlarizarea elevului în perioada învățământului obligatoriu este sancționat, conform legislației în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității.”
Tot ROFUIP precizează, la art. 94, limitele motivării absențelor:
- “(1) Prezența elevilor la fiecare oră de curs se verifică de către cadrul didactic, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absență.
- (2) Motivarea absențelor se face de către învățătorul/ institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte în ziua prezentării actelor justificative.
- (3) În cazul elevilor minori, părinții sau reprezentanții legali au obligația de a prezenta personal învățătorului/institutorului/ profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte actele justificative pentru absențele copilului său.
- (4) Actele medicale pe baza cărora se face motivarea absențelor sunt, după caz: adeverință eliberată de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverință/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicală eliberat(ă) de unitatea sanitară în care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie să aibă viza cabinetului școlar sau a medicului de familie care are în evidență fișele medicale/carnetele de sănătate ale elevilor.
- (5) În limita a 20 de ore de curs pe semestru, absențele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate învățătorului/institutorului/profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate în prealabil de motivare de către directorul unității de învățământ.
- (6) Actele pe baza cărora se face motivarea absențelor se prezintă în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului și sunt păstrate de către învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte pe tot parcursul anului școlar.
- (7) Nerespectarea termenului prevăzut la alin. (6) atrage declararea absențelor ca nemotivate.
- (8) În cazul elevilor reprezentanți, absențele se motivează pe baza actelor justificative, conform prevederilor statutului elevului.”
Codul Penal prevede, la articolul 380, pedepse și sancțiuni pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu:
- „(1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
- (2) Fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor.
- (3) Dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru aceasta.”
1 comment
Bravo, Costin!
Așa se face jurnalismul. Nu copy-paste după orice cretinism, fără cea mai mică încercare de a judeca ce prostie propagi.
Bravo, again! Păcat că sunt tot mai puțini cei ca tine.