EXCLUSIV Eliminarea copiilor cu temperatură peste 37,3 °C din Evaluarea Națională și BAC este discriminatorie – punctul de vedere al CNCD la solicitarea Avocatului Poporului / “Să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume” – Renate Weber

13.599 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Eliminarea din Evaluarea Națională și Bacalaureat a copiilor cu temperatură peste 37,3 °C este discriminatorie, a decis astăzi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, la solicitarea Avocatului Poporului. Contactată de Edupedu.ro, Renate Weber a declarat că “ni s-ar fi părut normal să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume, în care să dea acest examen. Dar credem că e o chestiune mult prea dură să îi excluzi și prea simplist gândit. Temperatura aceea poți să o ai pentru că ai emoții, pentru că e prea cald afară. Încă mai este timp”.
  • UPDATE Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat pentru Edupedu.ro că instituția “a formulat astăzi un punct de vedere prin care îi răspunde Avocatului Poporului. Punctul de vedere se referă la soluția Ministerului Educației [de a impune pragul de temperatură 37,3 grade pentru intrarea în examene – N.Red.]. Soluția are efecte discriminatorii și metoda adecvată ar fi săli separate în care acești elevi să susțină examenul. Mâine se transmite punctul de vedere către Avocatul Poporului. Din 7 membri care au fost participanți la ședință, 6 au mers pe aceasta interpretare“.

Întrebată dacă recomandarea Avocatului Poporului poate fi pusă în aplicare, prin organizarea de săli speciale pentru copiii cu temperatură peste 37.3, având în vedere că peste 5 zile încep examenele de Evaluare Națională, Renate Weber a declarat, pentru Edupedu.ro: “De ce nu ar putea avea? E strict o chestiune de organizare și ea se poate face. Mă aștept ca oamenii din Ministerul Educației să încerce să se pună în situația acelor copii care ar fi excluși și să găsească o soluție pentru ei”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis astăzi, 10 iunie 2020, că scoaterea din examen a copiilor cu temperatură peste 37,3 °C este discriminatorie. Decizia este un punct de vedere formulat la solicitarea Avocatului Poporului. Eliminarea este discriminatorie pentru că elevii urmează să dea examen într-o altă sesiune, cu alte subiecte, după ce sunt supuși unui stres suplimentar, în condițiile în care la examen pot participa elevi cu temperatura mai mică dar care să aibă noul coronavirus și să fie asimptomatici sau cei care sunt eliminați să fi avut peste 37,3 din multe motive, altele decât că ar fi infectați, iar decizia de eliminare din prima sesiune nu este făcută pe baza unui certificat medical, au decis juriștii.

Metoda adecvată indicată de aceștia este includerea elevilor cu temperatură peste această limită într-o sală separată.

Renate Weber a declarat pentru Edupedu.ro că, “în opinia noastră, consecințele unei asemenea măsuri pot să fie dintre cele mai nedorite și chiar discriminatorii pentru unii dintre copii”.

Renate Weber / Foto: eueom.eu

E foarte simplu să spui că poți veni peste 2 săptămâni. În realitate, copiilor acestora li se ia o șansă. Nu e lipsit de importanță în ce condiții se susțin examenele, mai ales că această temperatură nu atestă sub nicio formă că persoana respectivă ar fi infectată. Ni s-ar fi părut normal să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume, în care să dea acest examen. Dar credem că e o chestiune mult prea dură să îi excluzi și prea simplist gândit. Temperatura aceea poți să o ai pentru că ai emoții, pentru că e prea cald afară. Încă mai este timp”, a afirmat Avocatul Poporului, pentru Edupedu.ro.

În ceea ce-i privește pe profesorii care ar trebui să-i asiste pe copii, în aceste săli speciale, Weber a declarat că “Ministerul Educației trebuia să găsească o soluție la acest lucru. Poți să echipezi profesorul cu tot ceea ce este necesar ca să fii sigur că nu e nicio problemă, există camere de supraveghere, deci dacă vrei o soluție se găsește și la acest aspect”.

  • În prima zi de redeschidere a cursurilor în școli, pe 2 iunie 2020, la nivel naţional 30 de elevi au depășit temperatura impusă, adică 37,3ºC, a anunțat preşedintele Federaţiei Părinţilor.
Informații de background

Decizia vine cu 5 zile înainte de primul examen din cadrul Evaluării Naționale 2020.

Amintim că prima soluție comunicată de Ministerul Educației pentru examenele din acest an a fost chiar organizarea unor săli de examen speciale pentru elevii care vor fi găsiți la triajul epidemiologic cu temperatură peste 37,3% grade Celsius.

Facem niște săli speciale în care ei [candidații cu temperatură peste limită – N.Red.] să susțină evaluarea. În altă sală decât restul copiilor, astfel încât să nu se simtă ceilalți în pericol”, anunța pe 26 mai 2020 secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Rodica Barcari, pentru stiriedu.ro. “Noi acum lucrăm la o procedură, pentru că am cerut punctul de vedere al Ministerului Sănătății. Vrem să avem o procedură bine fundamentată despre ce facem cu copiii care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, să fie într-o sală specială, în funcție de ce ne recomandă și Ministerul Sănătății. Adică niciun copil să nu fie discriminat și să poată susține examenul”, preciza atunci Barcari.

Doar două zile mai târziu, pe 28 mai 2020, președintele Klaus Iohannis anunța că Evalaurea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a se organizează anul acesta, pentru prima oară, în două sesiuni. “Pentru copiii, însă, care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, care sunt izolați împreună cu familia la domiciliu, deci pentru motive medicale și de carantină se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională începând din 29 iunie”, a declarat Iohannis.

Elevii și părinții au criticat dur decizia președintelui Klaus Iohannis de a nu accepta atunci o procedură specială pentru elevii identificați cu temperatură la prima sesiune de Bacalaureat. “Atragem atenția asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic, vor fi condamnați la a renunța la facultatea pe care doresc să o urmeze”, au arătat aceștia într-un comunicat remis Edupedu.ro.

În urma criticilor lansate de Consiliul Național al Elevilor și de Federația Asociațiilor de Părinți, Guvernul a decis organizarea unei sesiuni speciale și pentru Bacalaureat, deși aici existau deja 2 sesiuni planificate: cea din vară, plus cea din toamnă la care Ministerul nu a renunțat.

Chiar astăzi, 10 iunie, în Monitorul Oficial au fost publicate cele două ordine de ministru de organizare a sesiunilor speciale de Evaluare Națională și BAC 2020, pentru elevii care din cauza condițiilor medicale sau pentru că au avut temperatura peste limita admisă nu au putut participa la prima sesiune.

Calendarul sesiunii “normale” de Evaluare Națională 2020:
2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională
15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Calendarul sesiunii “normale” de Bacalaureat 2020:

3 – 10 iunie 2020     Înscrierea candidaților

11  – 17 iunie 2020   Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

22 iunie 2020           Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

23 iunie 2020          Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

24 iunie 2020           Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

25 iunie 2020           Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

 30 iunie 2020         Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

 30 iunie 2020         Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

1 iulie 2020              Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

1 – 4 iulie 2020       Rezolvarea contestațiilor

5 iulie 2020            Afișarea rezultatelor finale

Calendarul sesiunilor speciale de BAC și Evaluare Națională 2020:

 

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
  • NOTĂ: Campania #solidaritateCOVIDedu este un proiect al Edupedu.ro susținut de Fundația eMAG
  • Stakeholderii care cred în educație și vor să se alăture inițiativei #solidaritateCOVIDedu sunt invitați să ne scrie pe comunicare@edupedu.ro
Citește și:

9 comments
  1. Doamne! Voi va numiti profesori? Deci daca careva are 37.3 este contagios????
    Voi, profesorii comentatori stiti cate boli exista pe lumea asta?
    Si ce este febra? Si de la cate grade se considera ca ai febra? Din punct de vedere medical.
    Nu e de mirare cata carte invata copii daca domnii si doamnele care au comentat mai sus sunt profesori.

  2. Putea sa vina si ciuma bubonica, ca ăștia numai discriminare vedeau. Supraveghetorii de ce trebuie sa se expună?

  3. Sa ii supravegheze Renate Weber pe contagiosi. Cat dispreț are aceasta avocata pentru profesori!
    Refuzam sa supraveghem elevii posibil contagiosi din “clasa Weber”.

  4. Eu refuz sa asist elevi la o astfel de clasa speciala. Nu scrie in fisa postului ca trebuie sa risc imbolnavirea. Si nici nu vreau sa stau imbracat precum cosmonautii 2 ore si jumatate.

      1. Sa asiste un cadru medical, avand in vedere ca este o situatie speciala de natura medicala, ca este platit cu un bonus lunar, ca poate acorda ajutor daca elevului respectiv i se face rau, ca primeste echipament adecvat. Altfel, cu O masca adusa de acasa, prof.tre’ sa fie nebun sa se bage in asa ceva cu speranta ca el si ai lui scapa.

        1. Nu mai mintiti in comentarii. Pentru elevii cu Covid, vin profesori cu Covid, e logic. [articol editat pentru a elimina majusculele]

    1. asa-s toti profesorii ? voi ganditi ? dar asimptomaticii purtatori (deci sub 37,3 )pot da examenul si pot sa va imbolnaveasca, dar n-aveti o problema cu asta …
      deci un bolnav de sida, de hepatita , de covid dar asimtomatic poate da examenul (care poate infecta pe oricine fara sa se stie), unul sanatos mai emotiv cu peste 37,3 nu poate da ca infecteaza profesorii (cu ce?)
      gandire de profesor român, Doamne fereste !

      1. Tu sa vorbesti cand vei fi suficient informat. Si sa pazesti tu daca esti asa de viteaz. Bolile mentionate de tine sunt boli cu transmisie sanguina, mucoase sau act intim, ceea ce nu este cazul. Coronavirus se transmite prin aerul respirat-gura, nas, particule fine. Da, asa suntem toti profesorii: niste nesimtiti care suntem pregatiti pedagogic si care nu vrem sa facem munca de medic si sa ne omoram familiile. Suna tu la Minister si spune ca ai auzit ca e nevoie de oameni si spune ca vrei sa pazesti voluntar la camera speciala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT În premieră, rezultatele de la Evaluarea Națională 2020 ar putea fi anonimizate. Ministerul Educației: Comisiile din centrele de examen vor informa astăzi candidații că “rezultatele vor fi afișate anonim”

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2020 ar putea să fie anonimizate, pentru prima oară în istoria examenului. Ministerul Educației a trimis ieri o notă către comisiile județene de Evaluare Națională,…
Vezi articolul