EXCLUSIV Ecaterina Andronescu confirmă că s-a întâlnit cu Ion Țiriac înainte ca Ministerul Finanțelor să anunțe un ajutor de stat de 500.000 de euro pentru fiecare grădiniță privată olimpică

4.170 de vizualizări
SURSA: MTS/MEN
Grădinițele olimpice private cu ajutor de stat în valoare de câte 500.000 de euro de grădiniță, care vor primi gratuit doar maximum 8% dintre copii, ajung la decizia finală a Guvernului după ce Ecaterina Andronescu s-a întâlnit cu omul de afaceri Ion Țiriac, a confirmat pentru Edupedu.ro ministrul Educației. Întrebată de Edupedu.ro dacă la începutul lunii s-a întâlnit la minister cu Țiriac și Nadia Comăneci, Ecaterina Andronescu a răspuns afirmativ și a spus că pe lista discuțiilor a fost și proiectul “gROwth – investim în copii, investim în viitor”.

Contactată de Edupedu.ro și întrebată dacă s-a întâlnit la sediul Ministerului Educației, la începutul lunii decembrie, cu Ion Țiriac și Nadia Comăneci, Ecaterina Andronescu a confirmat întâlnirea și a declarat: “În discuție a fost și acest proiect: dacă Ministerul este de acord să dea sprijin acestui proiect sau nu. Evident că fiind vorba despre copii, n-avem cum să nu sprijinim acest proiect, măcar cu vorba, că bani pentru un asemenea proiect Ministerul nu are, doar Ministerul Dezvoltării dezvoltă investițiile”.

Ministrul Educației a declarat pentru Edupedu.ro că nu știe dacă inițiativa proiectului gROwth a venit de la Ion Țiriac și Nadia Comăneci. “Eu, când am venit la Minister și am ajuns la întâlnirea cu ei, sigur că m-am interesat ce subiecte se discută și am aflat că acest subiect era și în programul de guvernare prins și atunci sigur că am încercat să dezvolt în dialogul cu ei tot sprijinul nostru”.

Ecaterina Andronescu, declarațiile pentru Edupedu.ro, despre grădinițele olimpice private:
Ecterina Andronescu, la congresul Partidului Social Democrat (PSD), în București, sâmbătă, 10 martie 2018. Inquam Photos / Alberto Grosescu

Rep: De ce dă statul bani pentru înființarea de la început de grădinițe private? Antreprenorul primește de 3 ori bani: o dată de la stat pentru înființarea grădiniței, apoi de la părinte pentru școlarizare și din nou de la stat pentru finanțarea per elev care merge oricum și către privat.
Ecaterina Andronescu: Nu intră în competența Ministerului, dar mărturisesc că mă uit cu ochii larg deschiși și cu bucurie dacă reușim să organizăm asemenea grădinițe. Dacă din învățământul preșcolar copilul învață să facă sport, el va căpăta această deprindere și o va avea toată viața. Deci va fi un om mai sănătos și vor fi mai puțini bani cheltuiți pe sănătate.

Rep: Pot să înțeleg că avem o problemă cu obezitatea în rândul copiilor și că promovarea sportului are beneficii. Dar de ce nu este proiectul acesta de masă? De ce nu facem această investiție în grădinițele de stat?
Ecaterina Andronescu: Grădinița este gândită să aibă terenuri de tenis, terenuri de baschet, de volei, adică este gândită ca o bază sportivă pentru copiii de aceasta vârstă.

Rep: Dar proiectul prevede că doar 8% vor fi copii primiți gratis în aceste grădinițe, restul plătesc. Părinții lor deja plătesc și își duc copiii în privat la baschet, la tenis, la cluburi.
Ecaterina Andronescu: Într-o foarte mică măsură, cel puțin în cluburile sportive școlare, pentru că în general cluburile sportive școlare sunt deschise pentru copii de vârstă mai mare.

Vă spun sincer că mă gândesc și la restructurarea cluburilor școlare, am vorbit și cu ministrul Tineretului și Sportului, pentru că dacă de exemplu avem la Deva un club sportiv școlar, mi-aș dori ca acest club să se centreze pe gimnastică. Avem acolo o bază și o tradiție, deci acolo am putea să ne gândim că într-un viitor poate nu îndepărtat ne mai bucură medaliile copiilor la gimnastică.

Dar în multe dintre celelalte cluburi de regulă antrenorii pregătesc numai fotbaliști, pentru că la sfârșitul etapei de juniorat un fotbalist intră într-o altă ecuație, cu vândut și așa mai departe, de aici și interesul. Și atunci am încercat să găsim o formulă să specializăm pe ramuri sportive cluburile și cumva să le punem în legătură cu federațiile sportive.

Cluburile sportive sunt de stat, fără îndoială.

Rep: Revin la proiectul Growth. De ce doar 8% să fie școlarizați gratuit?
Ecaterina Andronescu: Pentru că acolo unde investiția este privată, impui pentru sprijinul pe care l-ai acordat tu.

Rep: Discrepanța de finanțare este totuși foarte mare. O grădiniță este construită acum de Ministerul Dezvoltării cu aproximativ 1 milion de lei. Iar prin proiectul Growth dăm unui privat 500.000 de euro pe o grădiniță privată și punem condiție să primească doar 8% elevi fără taxă.
Ecaterina Andronescu: Vă spun sincer că și mie sumele mi s-au părut așa, cât mă pricep eu, nefiind constructor, foarte mari. Interpretarea pe care eu am dat-o se leagă de bazele sportive și de echipamentele de care ai nevoie să dezvolți copilul la această vârstă și acelea într-adevăr sunt mai scumpe, mult mai scumpe.

Rep: Dvs. v-ați întâlnit la sediul Ministerului Educației, la începutul lunii decembrie, cu Ion Țiriac și Nadia Comăneci? Ce ați discutat?
Ecaterina Andronescu: Da. În discuție a fost și acest proiect: dacă Ministerul este de acord să dea sprijin acestui proiect sau nu. Evident că fiind vorba despre copii, n-avem cum să nu sprijinim acest proiect, măcar cu vorba, că bani pentru un asemenea proiect Ministerul nu are, doar Ministerul Dezvoltării dezvoltă investițiile.

Rep: Deci inițiativa acestui proiect a venit de la ei?
Ecaterina Andronescu: Nu știu să vă spun. Eu când am venit la Minister și am ajuns la întâlnirea cu ei, sigur că m-am interesat ce subiecte se discută și am aflat că acest subiect era și în programul de guvernare prins și atunci sigur că am încercat să dezvolt în dialogul cu ei tot sprijinul nostru, pentru că și cu acești mari sportivi am discutat ideea de a încerca să specializăm cumva cluburile sportive școlare care sunt în subordinea noastră.

Rep: Proiectul Growth este făcut cu dedicație pentru ei?
Ecaterina Andronescu: Nu. Categoric nu. Nu am înțeles de nicăieri lucrul acesta. Exclus.

Rep: Și așteptările dvs. care sunt, cine să vină către această finanțare?
Ecaterina Andronescu: Sincer, mi-aș dori să participe în cea mai mare măsură autoritățile locale, pentru că autoritățile locale dispun și de terenurile necesare unor asemenea construcții și sigur și școlile sunt tot la autoritățile locale sub aspectul bazei materiale. Deci de acolo mă aștept să vină cele mai multe solicitări. Mai ales din județele unde înregistrăm creșteri ale cifrei demografice. Și într-o foarte mică măsură din mediul privat. Nu mă aștept să apară asemenea interese, dar poate că intuiția mea nu mă ajută suficient.

Rep: Ați anunțat că salariile de bază cresc în învățământ, dar sporurile și primele rămân înghețate la nivelul anului 2018. Asta înseamnă că nu vor mai fi corelate cu salariile? Pentru că acum sporurile sunt raportate la salarii, procent din ele. Dacă salariile cresc, iar sporurile rămân pe loc, înseamnă că se decuplează?
Ecaterina Andronescu: Se decuplează sporurile de salarii. Salariile cresc cu 15% pentru sistemul de învățământ, ceea ce este o creștere, după părerea mea, importantă. Și dacă ați văzut acordul cu sindicatele, ați văzut că sunt și alte măsuri de natură financiară care ne dau speranța unui mai bine pentru toți profesorii din sistem.

Ce spunea Ion Țiriac, în aprilie 2018:
SURSA: Ministerul Tineretului si Sportului

Despre grădinițele olimpice a vorbit și Ion Țiriac, intervievat de Digi24 în aprilie 2018. „Actualul guvern o să facă 2000 de grădinițe. Eu am spus dați-mi și mie 500 din ele. Eu le fac fundație olimpică sau sportive. Și atunci le fac cu fundația Ţiriac sportive. Dar cu o singură condiție, să le fac cum vreau eu. Vreau ca aceste grădinițe să fie normale, copilul să stea o oră în clasă și două afară. Tăblița asta (tabletă) mi-a nenorocit generația care vine acum, aproape din toate punctele de vedere. Asta e din nou o treabă socială pe care aș face-o. Unde vezi în România pe cineva să îți dea voie să faci 500 de grădinițe diferite față de ce este acum. Și atunci dacă nimeni nu are curaj să facă asta sau să vorbească despre ele.“

Citește și:

 

Foto: MTS/MEN

 


3 comments
  1. 23,12,2018 Ce au Ţiriac şi Vâlcov cu grădiniţele ?
    Tiriac, cel care declara public:”între un prost şi un hoţ, eu prefer HOŢUL !, fără să-i tremure vreo geană şi Vâlcov. un sofist economic alunecos deja condamnat în primă instanşă pentru corupţie, încearcă să se se afişeze ca doi diavoli, care încearcă îşi pună aripi de ingeraşi ! Ruşine ! Nici unul nu mişcă un deget fără de sa-şi asigure un câştig pe măsură ! Români staţi cu ochii aţintitţi pe ei ! Că “justţia coafată” a lui Dragnea-Tudose-Iordache, are părul puternic dat peste ochi, şi nu va zări nimic din matrapazlâcurile puse la cale prin OUG din 22,12,2018 ! Astfel că, haiducul sef, Ţiriac, după ce a zărit de la distanţa “diligenţa” PSD-ALDE, plină de agoniseala, “stupid pople” başca împrumuturile luate pe seama aceluiaş “stupid people”.pentru următorii 10-15 ani şi stând pitulit în codrul baronilor locali unde fiecare a făcut câte o colibă pentu adăpostirea haiducilor, cu condiţia să lase o parte din pradă, şi-a incărcat flinta, şi având ca aghiotant pe baba ofilită Nadia Comăneci, s-a prezentat, la coliba abranburicăi, adusă cu arcanul acasă, după ce a hoinărit, peste câmpurile pustiite de cei doi ani de spoliere, nemiloasă de către guvernarea PSD-ALDE, anunţând-o la ce colibă va lăsa o parte din viitoarea pradă a celor 500 de grădiniţe sportive, care va fi o oază de incultură şi destrăbălare în voie, pregătind viitoarea viaţa a adolescenţei, şi de viitori adulţi, beneficiari a ajutoarelor sociale, acordate în schimbul votului fără discernământ, acordat “noii social-democraţii” cu iz de putinism, disolvat în erdoganismul turcesc, făcut carcalete cu orbanismul unguresc, pentru încolonarea din timp în marşul către răsărit, după ce planurile lui Putin de destabilizare a UE, vor fi indeplinite. deschizând astfel larg porţile Europei, pentru îndeplinirea teatamentului lui Petru Cel Mare, ţel către care înoată vânjos de ani buni Putin, aplaudat de microbiştii bolşevismului sovietic, revigorat prin noua cursă a înarmărilor, care să-l facă “groghi” pe impetuosul Trump, tot de el înscăunat ! Sâc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Programa școlară

OFICIAL Regula 1+1 = 3 doar în comunicarea relațională poate fi aplicată la clasele primare, din anul școlar 2024-2025 / „Design thinking”, „Ora de știut”, „Realitatea din spatele ficțiunii” și „Scriere creativă”, printre disciplinele pe care elevii le pot alege din oferta școlii

Din anul școlar 2024-2025, elevii de clasele a II-a, a III-a și a IV-a pot studia disciplina opțională „Comunicare relațională”, iar cei de gimnaziu pot alege disciplinele „Realitatea din spatele…
Vezi articolul

Peste 70 de studenți ai Universității Dunărea de Jos din Galați, unii dintre ei cu 0 credite anul trecut, “sunt promovați” până la iarnă, când riscă să fie “exmatriculați” / Rectorul Lucian Georgescu declară că, dacă acei studenți nu își rezolvă problemele, “nu vor mai beneficia de buget în niciun fel”

Universitatea Dunărea de Jos din Galați a decis, luna aceasta, să nu mai aplice, pentru un grup de peste 70 de studenți ai uneia dintre facultățile sale, provenind din Republica…
Vezi articolul