EXCLUSIV Directorul proiectului Laserul de la Măgurele: Vom rezilia contractul pentru un echipament esențial de cercetare, de 66 de milioane de euro

1.264 de vizualizări
Laserul de la Măgurele
Laserul de la Măgurele
Cel mai mare proiect de cercetare din România, laserul de la Măgurele, este întârziat de consorțiul condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, care nu instalează unul dintre principalele echipamente de cercetare, a declarat pentru EduPedu.ro directorul proiectului, Nicolae Zamfir. “Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea sistemului fascicul gamma”, așa că “ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului”, a anunțat Zamfir. 
  • Echipamentele fundamentale de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (fiecare de 10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate.
  • Laserii au fost instalați și testați, însă asambalarea sistemului fascicul gamma întârzie de peste un an.
  • Sistemul Fascicul Gamma este construit de Consorțiul EuroGammaS, condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014
  • Sistemul este adus pe platforma de la Măgurele, însă nu este instalat

ELI-NP poate funcționa fără Sistemul Gamma, însă nu ai toată mâna, dacă îți lipsește un deget. Dar avem încă timp, vom face o nouă procedură de achiziții publice pentru stabilirea firmei care să construiască Sistemul Gamma”, a declarat pentru EduPedu.ro directorul proiectului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), Nicolae Zamfir. 

Contactat de EduPedu.ro, oficialul a afirmat că “consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face”. 

Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine. În ianuarie, dacă nu se apucă de lucru imediat, nu mai au timp să instaleze”, a continuat Zamfir, care este și directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară. 

Acesta a precizat că “laserul merge înainte, experimentele legate de laser merg înainte, în iarnă debutează experimentele cu putere mai mică, în primăvară vor fi cele de 10 PW. Pe măsură ce sunt gata, experimentele intră în testare”. 

Sursa foto: eli-np.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Cercetării susține că vrea să lucreze cu universitățile pentru “etape de reformă și proiecte care să crească gradul de predictibilitate al finanțării”, în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență

Noul Minister al Cercetării și digitalizării dorește să lucreze cu mediul universitar pentru reformă și proiecte în domeniul cercetării. Așa explică noul ministrul de resort, Ciprian Teleman, declarațiile făcute sâmbătă,…
Vezi articolul

BREAKING Cele mai bune universități din România în 2024: Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, UMF „Carol Davila” și Politehnica București  – Metaranking universitar / Clasamentul a fost publicat cu discreție totală pe un site al UBB / Rectorul David spune că ia în calcul întreruperea metarankingului, după 10 ani de funcționare

Universitatea Babeș-Bplyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București conduc cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale…
Vezi articolul

Universitățile din România vor acorda universităților din Republica Moldova acces la infrastructura didactică și de cercetare proprie și le vor susține să se integreze în Aria Europeană a Educației și în Spațiul European al Cercetării – rezoluție comună a Consiliilor Rectorilor din România și Moldova, după prima reuniune a forurilor din ultimii 10 ani

Universitățile din România vor acorda acces celor din Moldova la infrastructura lor didactică și de cercetare, potrivit rezoluției comune semnată de Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Național…
Vezi articolul