EXCLUSIV Directorul proiectului Laserul de la Măgurele: Vom rezilia contractul pentru un echipament esențial de cercetare, de 66 de milioane de euro

1.265 de vizualizări
Laserul de la Măgurele
Laserul de la Măgurele
Cel mai mare proiect de cercetare din România, laserul de la Măgurele, este întârziat de consorțiul condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, care nu instalează unul dintre principalele echipamente de cercetare, a declarat pentru EduPedu.ro directorul proiectului, Nicolae Zamfir. “Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea sistemului fascicul gamma”, așa că “ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului”, a anunțat Zamfir. 
  • Echipamentele fundamentale de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (fiecare de 10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate.
  • Laserii au fost instalați și testați, însă asambalarea sistemului fascicul gamma întârzie de peste un an.
  • Sistemul Fascicul Gamma este construit de Consorțiul EuroGammaS, condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014
  • Sistemul este adus pe platforma de la Măgurele, însă nu este instalat

ELI-NP poate funcționa fără Sistemul Gamma, însă nu ai toată mâna, dacă îți lipsește un deget. Dar avem încă timp, vom face o nouă procedură de achiziții publice pentru stabilirea firmei care să construiască Sistemul Gamma”, a declarat pentru EduPedu.ro directorul proiectului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), Nicolae Zamfir. 

Contactat de EduPedu.ro, oficialul a afirmat că “consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face”. 

Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine. În ianuarie, dacă nu se apucă de lucru imediat, nu mai au timp să instaleze”, a continuat Zamfir, care este și directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară. 

Acesta a precizat că “laserul merge înainte, experimentele legate de laser merg înainte, în iarnă debutează experimentele cu putere mai mică, în primăvară vor fi cele de 10 PW. Pe măsură ce sunt gata, experimentele intră în testare”. 

Sursa foto: eli-np.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

HARTA radonului în școli. Cercetător: În 20% dintre clădirile investigate concentraţia a depăşit valoarea limită / Cantitatea de radiație încasată de corpul uman la aceste valori este echivalentul a 150 de radiografii pulmonare pe an

În 20% dintre școlile și grădinițele investigate de Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca concentraţia de radon a depăşit valoarea limită permisă de…
Vezi articolul

EXCLUSIV Comisia de etică a Universității Politehnica București îl verifică pe Călin Georgescu, lector al instituției, după o sesizare referitoare la nereguli în angajarea și avansarea în carieră a acestuia – surse

Dosarul de angajare și etapele parcurse în cariera didactică de profesorul Călin Georgescu, lector universitar la Universitatea Națională de Știință și Tehnică Politehnica București – centrul universitar Pitești, sunt verificate…
Vezi articolul

Educația în alegeri 2024. „Competiții” între școli pentru a atrage elevi, școala auto la liceu, dar și măsuri aplicate deja, precum doctorate profesionale sau învățământ dual – printre promisiunile PSD, PNL și USR în programele de guvernare pentru următorii 4 ani / Ce promit partidele pentru Cercetare

Promisiuni bazate pe investiții programate deja, precum cele din PNRR, sau pe măsuri care ar fi trebuit să fie aplicate demult – precum „Masa sănătoasă” pentru toți copiii – și…
Vezi articolul

Cercetarea – doar 510 milioane euro prin PNRR, deși ministrul Teleman spera la 2 miliarde / O primă reacție din comunitatea științifică: „Dumnezeu să ne ajute, că de la politicienii noștri nu mai avem ce aștepta” – cercetătorul Lucian Pintilie

Componenta “Cercetare, Dezvoltare și Inovare” a Planului Național de Relansare și Reziliență, prezentat vineri de Guvern, are un “buget inițial de negociere de 510 milioane euro. Suma este considerabil mai…
Vezi articolul