Directoarea Colegiului Național de Muzică ”George Enescu” (CNMGE) din București a fost demisă, potrivit deciziei Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), obținută de Edupedu.ro. Eliberarea din funcție vine după ce ar fi înființat o clasă de a V-a luna aceasta, inițial fără aprobarea inspectoratului școlar și după ce au fost descoperite în urma unui control al ISMB în liceu mai multe probleme la transferuri și examenele de diferențe. Corpul de control al Ministerului Educației face verificări acum atât la liceu, cât și la inspectoratul școlar București, potrivit surselor Edupedu.ro.
„În ședința din 25.09.2023, ca urmare a constatării încălcării dispozițiilor legale în vigoare referitoare la constituirea efectivelor de elevi la clasă și la transferul elevilor în clasa a V-a, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar al Municipiului București hotărât ca doamna Sebastian Cristina Ana Maria să fie eliberată din funcția de director al Colegiului Național de Muzică „George Enescu””, se arată în răspunsul Inspectoratului Școlar București pentru Edupedu.ro, document mai jos în articol.
Directoarea Cristina Sebastian a fost demisă luni, 25 septembrie, după o ședință a Consiliului de Administrație (CA) al Inspectoratului școlar București, potrivit surselor Edupedu.ro, informație confirmată miercuri, 27 septembrie, de un răspuns primit de la inspectorat, la solicitarea Edupedu.
Potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro, conducerea liceului ar fi solicitat inspectoratului școlar al Sectorului 1, de care aparține, să mai înființeze o clasă de a V-a la începutul lunii septembrie și ar fi primit un aviz de la inspectorul de sector, după care a continuat demersurile pentru înființarea clasei la ISMB. Instituția nu ar fi dat niciun răspuns scris solicitării până la 11 septembrie, prima zi de cursuri, iar elevii au început școala la Colegiul Enescu, chiar dacă clasa nu era aprobată de ISMB sau de Ministerul Educației, așa cum prevede legislația.
Ar fi vorba de 17 elevi care ar fi primit toți calificativul maxim, astfel că liceul susține că nu îi putea departaja la probele specifice pentru a fi înscriși la clasa unei școli vocaționale, motiv pentru care a solicitat formarea unei clase noi.
Înființarea celei de-a treia clase de a V-a ar fi venit după mai multe solicitări ale unor părinți veniți din străinătate cu copiii. Discordanțe există și la acest nivel, fiind descoperite nereguli la organizarea legală a examenelor de diferență și a transferurilor mai multor elevi, ale căror cereri erau datate pe 8-11 septembrie pentru transfer, deși ședința de consiliu de administrație din liceu pentru aprobarea acelorași cereri avusese loc pe 6 septembrie, potrivit raportului controlului ISMB, consultat de Edupedu.ro.
Conform răspunsului ISMB dat la solicitarea Edupedu.ro, clasa a fost până la urmă aprobată de Ministerul Educației și ISMB: „Inspectoratul Școlar al Municipiului București a solicitat Ministerului Educației suplimentarea planul de școlarizare cu încă o clasă după ce aceasta a fost deja formată fără acordul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, pentru a se asigura dreptul copiilor la educație și pentru a nu le fi afectat parcurs educațional”, a continuat ISMB în răspuns.
FOTO DOCUMENT Răspunsul ISMB la solicitarea Edupedu.ro:
Cristina Sebastian a fost numită prin concurs directoare a Colegiului de Muzică „George Enescu” pe 18 aprilie 2022 și a condus liceul și în trecut, cel puțin din anul 2012 de când există articole în presă referitoare la poziția acesteia în conducerea liceului de atunci. Potrivit site-ului liceului, este profesor doctor cu o teză de doctorat la Școala Doctorală a Universității Naționale de Muzică București (UNMB) numită „Managementul învățământului muzical preuniversitar din România”.