Președintele Uniunii Studenților din România (USR), Alex Vasile, și Președintele Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), Robert Stredie, au fost eliminați pe motiv de fraudă din examenul de intrare în corpul evaluatorilor calității educației din instituțiile de învățământ superior, potrivit surselor Edupedu.ro. Selecția studenților evaluatori care urmau să facă parte din Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a avut loc pe 27 februarie. Cei doi au susținut un examen online cu 20 de întrebări la care au fost descoperite mai multe similitudini în răspunsuri, inclusiv greșeli gramaticale identice, potrivit surselor noastre. Informația a fost confirmată și de președintele ARACIS, Iordan Petrescu. El a spus pentru Edupedu.ro că știa de eliminarea celor doi din concursul pentru evaluatorii-studenți. Contactați de Edupedu.ro, ambii au negat că ar fi fraudat testul pentru selecția evaluatorilor și spun că este doar o coincidență.
- Studenții membri ARACIS au ca responsabilitate și auditarea implementării eticii academice de către universitățile din România. Ei evaluează calitatea programelor de studii, a școlilor doctorale și a instituțiilor de învățământ superior.
Mai exact, din cele 20 de întrebări, la 8 dintre ele, răspunsurile lui Alex Vasile și Robert Stredie ar fi fost identice, inclusiv cu greșeli gramaticale, potrivit surselor Edupedu.ro.
„A fost o situație într-adevăr, în urmă căreia am fost eliminat, dar am avut niște circumstanțe”, a spus Alex Vasile.
„USR a reușit să obțină un număr de locuri limitat față de celelalte federații și atunci le-am spus colegilor, dinainte să dăm această evaluare, că eu nu îmi doresc să ocup unul dintre acele locuri pentru că activitatea mea se încheie anul acesta. A trebuit totuși să fiu cu ei acolo pentru a le da încredere că lucrurile vor fi bine. Am dat, într-adevăr, două răspunsuri care erau similare cu ale unui coleg și dintr-o coincidență, în momentul în care nu știai răspunsul la o întrebare, trebuia să apeși orice literă ca să treci mai departe, eu am apăsat D și colegul respectiv a apăsat tot D, a fost o coincidență incredibilă. Nu a fost vorba de a încerca să fraudez un examen, să îmi doresc să intru ca evaluator în urma unei fraude. În niciun moment nu mi-am dorit să devin evaluator prin mijloace necurate pentru că nu mi-am dorit să devin evaluator din start”, a spus Alex Vasile pentru Edupedu.ro.
Prezența literei D la răspunsuri nu a fost singura similitudine, spune Alex Vasile. „Nu a fost singura, probabil litera D a ridicat suspiciunile, după care într-adevăr aveam și noi două răspunsuri similare pentru că nici pentru mine și nici pentru el nu avea o miză examenul respectiv, deci noi am participat doar pentru a ne ajuta colegii să ocupe locurile respective”, a explicat Alex Vasile.
El a adăugat: „cred că a fost o greșeală gramaticală atât la el, cât și la mine, o literă în plus, un „Ș”. Nu știu exact pentru că nu mi s-au arătat similitudinile în sine, pur și simplu am fost chemați în comisie, ni s-a explicat acest lucru, eu am recunoscut că nu a fost vorba de nicio miză pentru mine și atunci nu aveam de ce să stau să mă zbat pentru asta și asta a fost”.
Întrebat dacă neagă că ar fi fraudat examenul, Vasile a răspuns: „nu a fost o miză pentru fraudă” și că doar s-a întâmplat să existe aceste similitudini în testul său și testul lui Robert Stredie.
Robert Stredie, președinte LSRS și student în România, este angajat la Guvern la cabinetul lui Sorin Costreie, profesorul său de la Facultatea de Filosofie a Universității din București
De la LSRS a participat doar Robert Stredie, care are de gând să mai susțină testul din nou data viitoare când se face o selecție de evaluatori, a declarat el pentru Edupedu.ro. Pentru a participa ca student evaluator la ARACIS, trebuie să fii înscris la o universitate din România, nu din străinătate, din cauza aceasta nu au putut participa mai mulți membri LSRS.
Robert Stredie este consilier la Guvern, potrivit gov.ro, și în prezent nu mai este student în străinătate, fiind înscris la un program de masterat de la Universitatea din București, Facultatea de Filosofie, la care predă și consilierul de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului pentru domeniile educație și cercetare, profesorul Sorin Costreie. Stredie a absolvit Management la Manchester University și a devenit președinte LSRS în 2019, când studia în Marea Britanie.
„Aparent, amândoi ne-am dat seama la final că nu a fost destul de mult timp pentru întrebările care au fost acolo și ne-au și spus ca acolo unde nu avem timp de întrebări, puneți o literă, o liniuță, și treceți mai departe ca să răspundeți la întrebările pe care le știți. Amândoi am pus litera D la mai multe întrebări la care nu am știut nici eu și nici el. A fost pură întâmplare”, a spus Stredie. Întrebat dacă au mai fost similitudini între răspunsurile lui și ale lui Alex Vasile, Stredie a răspuns: „Eu nu știu de așa ceva, mie mi s-a zis strict de acest aspect, de litera D”.
„Sincer să fiu, a fost doar o experiență pentru că a trebuit să știu despre ce este vorba, este de interes pentru noi să avem studenți evaluatori din străinătate. Nici nu ai cum să te înscrii ca student din străinătate la ARACIS pentru că trebuie să fii student în țară, iar eu fiind întors în țară și student la Universitatea din București, am putut”, a spus Stredie.
Întrebat dacă vrea să mai participe și pe viitor la acest test, președintele LSRS a răspuns: „O, categoric, normal”. Întrebat dacă a fost o neînțelegere, o similitudine din întâmplare, Stredie a răspuns „Din punctul meu de vedere asta s-a întâmplat”.
Examenul online a fost organizat pentru zeci de candidați care au urmat cursurile teoretice despre rolul de evaluator ARACIS. Testul cu 20 de întrebări a fost teoretic și candidații care l-au promovat au putut participa mai departe la un examen practic.
Tatăl lui Stredie, primar de comună din partea PNL, care și-a pierdut mandatul pe motiv de conflict de interese, după ce ICCJ a validat definitiv raportul ANI în privința sa. Marinel Stredie și-a pus soția pe liste în locul lui după aceea
Robert Stredie este fiul fostului primar Marinel Stredie (PNL) al comunei Cristinești, potrivit botosaneanul.ro. Marinel Stredie și-a pierdut mandatul de primar pe 26 noiembrie 2019 pentru conflict de interese, potrivit unui ordin emis atunci de prefectul județului Botoșani, în baza unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), scrie stiri.botosani.ro. La baza deciziei se află Raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate (ANI) prin care s-a constatat încălcarea de către Marinel Stredie a regimului juridic al conflictelor de interese, în sensul că, în perioada evaluată (17.06.2008 – 13.08.2013), comuna Cristineşti – reprezentată prin domnul Stredie Marinel în calitate de primar – a încheiat contracte cu societatea comercială la care deţinea calitatea de acţionar majoritar.
Potrivit legii, Marinel Stredie nu mai poate ocupa o funcție eligibilă pentru o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului, așa că la alegerile locale din 2020, și-a pus soția, Daniela Stredie, să candideze în locul său, potrivit botosaninews.ro. Daniela Stredie a câștigat alegerile și este în prezent primarul comunei Cristinești. Am intrat pe site-ul primăriei să verificăm și am descărcat și declarația de avere de la „aleși locali 2020” care este, de fapt, declarația de avere a soțului, Marinel Stredie, nu a soției Daniela Stredie.
9 comments
Apare declarația domnului Stredie deoarece, datele fac referire la anul anterior. Alegerile locale au avut loc în septembrie 2020. Declarația pentru anul 2020 a doamnei Stredie, în calitate de primar, va fi publicata pana la finalul lunii iunie 2021. Greu de verificat.
Comentarii foarte bune si la obiect ( exceptie cel pentru care a aduce in discutie copiatul inseamna defaimare ! ) pentru o problema atat de grava cum este credibilitatea si legitimitatea morala a unor lideri( https://sergiusimion.blogspot.com/2021/03/relaxarea-codurilor-morale-si_10.html )
Ce figuri au cei doi indivizi, presedinti de sindicate. Nu vi se pare ca arata mai degraba a sculeri-matriteri, smecheri, hoti in devenire.
Eu nici n-am vrut să intru în registru, ci voiam să văd cât îmi ia să completez un formular, că uitasem deja.
Haideți să fim serioși, edupedu! Să se ofere și dovezi clare ale fraudei. Altfel mi se pare doar o încercare de defăimare a celor doi.
De studentul ce face parte din Consiliul ARACIS și este și consilier PSD de ce nu scrieți? Dl. Petrescu ce declară despre asta?
Tu esti ala cu capra?
Problema de azi este cea despre cei doi, si nimic altceva.
Cei care învață pe rupte nu au timp de funcții pompoase așa că fură și ei de unde și cum pot. Doar trebuie să fie genii din copiat pentru statutul pe care îl au. Sunt buni pentru politica de baltă care se face în România.
Doi escroci tefelisti. Si pe deasupra presedinti de sindicate studentesti, cele mai importante. La ce universitati sunt studenti, iar acolo cum si-au sustinut examenele?
Peste câțiva ani vor fi miniștri.