EXCLUSIV Concursul de directori a fost suspendat la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, după ce un membru al comisiei s-a retras în timpul interviurilor. Inspectoratul București a anulat o notă acordată de comisie, pe motiv că a fost pusă „dintr-o eroare” și a înlocuit peste noapte „concurs suspendat” cu „reprogramat”

10.294 de vizualizări
Foto: Grigore Popescu – Agerpres Foto
Concursul de directori 2021 a fost suspendat la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, potrivit Inspectoratului Școlar. Instituția a publicat situația de vineri, 26 noiembrie, a rezultatelor la concurs și a menționat în dreptul colegiului din Sectorul 4 „concurs suspendat”. Situația era una în premieră, fiind singulară la nivelul acestui concurs de angajare pentru directorii de școli, licee și grădinițe. În plus, una dintre candidatele pentru postul de director a primit o notă care a fost trecută în liste, dar anulată a doua zi, când sintagma „concurs suspendat” din dreptul celorlalți candidați a fost înlocuită fără nicio explicație din partea ISMB cu „reprogramat”, inclusiv pentru candidata care fusese notată.

Proba de interviu pentru concursul de directori de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București a fost programată vineri, pe 26 noiembrie 2021. La interviu s-au înscris 4 candidați, din care doi concurează și pentru postul de director adjunct și pentru cel de director principal. Urmau, așadar, să aibă loc patru interviuri, conform listei publicate de Inspectoratul Școlar București.

Vineri seara, după încheierea probelor, pe site-ul ISMB a fost publicată situația notelor din ziua respectivă, conform metodologiei de concurs. „Concurs suspendat” a apărut în dreptul a 3 dintre candidați. Unul dintre candidați avea o notă – 6,75 – în dreptul interviului pentru funcția de director, notă care ar fi însemnat o candidatură respinsă, pragul de admitere fiind nota 7. Era pentru prima dată când se suspenda acest concurs, suspendarea nefiind trecută în procedura operațională de interviu și nici în metodologie.

A doua zi, sâmbătă dimineața, Edupedu.ro a contactat-o pe șefa Inspectoratului Școlar București, Mihaela Ștefan, președinta comisiei de concurs pe Capitală. Aceasta a confirmat suspendarea concursului, „s-a retras un membru și activitățile comisiei nu puteau continua în absența unui membru”. A mai spus că retragerea a avut loc în momentul în care, la primul interviu, cei din comisie nu s-au înțeles asupra notelor pe care să le acorde, spunând că nota trecută în lista de rezultate a apărut acolo „dintr-o eroare”. Dar aceasta spune că nota a fost de fapt acordată, doar că „nu s-a ajuns la un consens în comisie”, lucru care nu există în nicio procedură. „Dintr-o eroare nota aceea a fost trecută pentru că nu s-a ajuns la un consens în comisie și în acel moment unul dintre membrii s-a retras”, a declarat Mihaela Ștefan.

Cel care s-a retras era cadrul universitar din comisie, potrivit surselor Edupedu.ro, inspectorul general refuzând să confirme acest lucru, dar spunând că era o comisie formată cu un reprezentant al mediului universitar, nu unul din mediul privat, așa cum prevedea metodologia. Reamintim că Ministerul Educației a semnalat ilegalități în alcătuirea comisiilor din București și din țară, care ar pune în pericol legalitatea interviurilor din concursul de directori de școli, printr-o adresă oficială către Inspectoratul București în care amenința, în plin concurs, cu “măsuri disciplinare”.

Când au fost solicitate detalii, chiar din raportul întocmit de președintele comisiei, inspectorul general a invocat faptul că era sâmbătă, zi liberă, și a spus că nu cunoaște detaliile, spunându-i jurnalistului „nu cred că este cazul să analizăm mai mult aceste aspecte”.

Imediat după această discuție cu președinta comisiei pe Capitală, pe site-ul ISMB a fost înlocuită fără nicio explicație lista inițială cu note, fiind ștearsă mențiunea „Concurs suspendat”, precum și nota de 6,75 acordată candidatului evaluat, în dreptul candidaților pentru posturile de director ale Colegiului Șincai apărând mențiunea „Reprogramat”.

Discuția integrală cu Mihaela Ștefan, șefa ISMB:

Edupedu.ro:De ce a fost suspendat concursul de directori la Colegiul Național ‘Gheorghe Șincai’ din București?

Mihaela Ștefan: A fost o situație în privința comisiei, s-a retras un membru și activitățile comisiei nu puteau continua în absența unui membru. În aceste condiții, comisia s-a suspendat și va fi reprogramată.

Edupedu.ro: S-a retras un membru în ce moment, pentru că am văzut totuși că există o nota acordată unde ai candidate sau unui candidat?

Mihaela Ștefan: Dintr-o eroare nota aceea a fost trecută pentru că nu s-a ajuns la un consens în comisie și în acel moment unul dintre membri s-a retras. Mai multe nu vă pot spune, comisia se va reorganiza, va fi reprogramată în calendarul examenului și toți candidații vor fi evaluați, reevaluați.

Edupedu.ro: Cu alte subiecte față de cele care au fost deja folosite la precedenta sesiune?

Mihaela Ștefan: Da, categoric. Deci se reia toată procedura.

Edupedu.ro: În cât timp se va relua procedura și vor avea loc interviurile?

Mihaela Ștefan: Până pe data de 8, pentru că acest calendar se încheie în data de 8 decembrie. Noi ne vom reuni pe data de 2 decembrie și vom hotărî în comisia de organizare ce vom face. Când vom reprograma, care va fi componența comisiei și așa mai departe. Aceste detalii nu sunt cunoscute la acest moment, pe data de 2 când reluăm activitatea, în comisia de organizare se vor stabili toate aceste aspecte.

Edupedu.ro: Persoana care s-a retras din comisie, s-a retras în timpul interviului, în ce moment anume, dacă spuneți că nu s-a ajuns la un consens în privința notării?

Mihaela Ștefan: Da, nu vă pot da eu aceste detalii, țin de activitatea comisiei, nu am fost eu președintele de comisie…

Edupedu.ro: Să o contactez mai bine pe președinta de comisie?

Mihaela Ștefan: Eu cred că aceste detalii vă sunt suficiente, sunt niște chestiuni care țin de procedură, ce trebuie respectate în comisie și de confidențialitatea acestor date. Gândiți-vă și la GDPR și la toată această acea perioadă, au fost 341 de comisii care au funcționat, este vorba despre o situație, una specială și nu cred că este cazul să analizăm mai mult aceste aspecte.

Edupedu.ro: Bineînțeles că dumneavoastră credeți acest lucru, eu sunt jurnalist și vă dați seama că la mine cu totul altfel stau lucrurile, dar vă mulțumesc pentru sfat, este sugestiv. Ce s-a întâmplat cu persoana care s-a retras cine anume era, reprezentanta sau reprezentantul cărui domeniu sau instituție?

Mihaela Ștefan: Nu știu să vă spun cine era.

Edupedu.ro: Nu aveți un raport făcut de comisie?

Mihaela Ștefan: Există un raport, este sâmbătă, nu sunt în București, nu am raportul în față ca să vă pot spune lucrurile acestea și apoi repet, sub incidența GDPR nu putem da aceste nume.

Edupedu.ro: Nu vă cer numele, ci reprezentantul cui din comisie era persoana respectivă? Pentru că sunt reprezentanți din partea Consiliului Local, ai Inspectoratului, din partea școlii și din partea mediului de afaceri sau universitar?

Mihaela Ștefan: Da, da, da, da.

Edupedu.ro: Era o comisie cu un membru din partea mediului de afaceri sau din partea universităților?

Mihaela Ștefan: Dacă-mi amintesc eu bine, era un membru al zonei universitare, da, dacă-mi amintesc bine. Pentru că este vorba despre o comisie stabilită inițial, nu despre acelea în care s-au mai făcut înlocuiri… unde persoana nu a putut…

Edupedu.ro: Apropo de acest aspect, pentru că știți că noi am scris despre situația acelor comisii care s-au constituit, după cum spune Ministerul Educației, fără să respecte metodologia, în câte comisii ați înlocuit membri din universități, după sesizarea venită de la Ministerul Educației?

Mihaela Ștefan: Nu vă pot da o cifră în momentul acesta. Repet, este o zi de sâmbătă și pentru mine, mulțumesc pentru înțelegere”.

Din cine era formată comisia de interviu de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”

Potrivit surselor Edupedu.ro, din comisia stabilită de Inspectoratul Școlar București era comisia numărul 198, iar din aceasta făceau parte:

  • Penea Ștefania – Inspector școlar de informatică/TIC – președintele comisiei
  • Țeca Mircea – reprezentant unitate de învățământ (actualul director interimar)
  • Sotiriu Maria Doina – reprezentant unitate de învățământ
  • Dobrescu Tudor – reprezentant consiliu local
  • George Serițan – Cadru didactic din învățământul superior

Profesorul universitar George Serițan este prodecanul Facultății de Inginerie Electrică de la Universitatea Politehnica București. Acesta este cel care, potrivit surselor Edupedu.ro, ar fi demisionat la finalul primului interviu. Contactat pentru un punct de vedere, Serițan a răspuns printr-un mesaj că „în legatură cu întâmplările și decizia comisiei, cel mai avizat să furnizeze detalii consider că e președintele comisiei, care vă poate expune punctele de vedere ale membrilor comisiei și să comenteze rezultatul final”.

Am contactat-o pe Ștefania Penea, inspector de informatică la ISMB, președintele comisie de la Șincai, aceasta a spus că „nu mi s-a întâmplat așa ceva în viața mea”, repetând faptul că „a fost făcut un raport, eu am făcut un raport, l-am înaintat Inspectoratului, Inspectoratul trebuie să vă spună ce s-a întâmplat acolo”. A refuzat să ofere vreun detaliu sau vreo explicație pentru situația de la Șincai, în care fusese suspendat concursul.

  • Potrivit surselor Edupedu.ro, în timpul interviului primei candidate, aceasta fiind profesor de matematică la Colegiul Șincai, președinta comisiei ar fi adresat o serie de întrebări. Acest lucru este reglementat de Procedura operațională, la articolul 14, alineatul 2:

Art. 14 (2) În vederea edificării asupra punctajului aferent indicatorilor, membrii comisiei de interviu pot adresa întrebări candidatului pe durata desfășurării etapelor probei, sau la finalul acesteia. Candidaților le vor fi adresate întrebări doar la finalul prezentării strategiei, respectiv la finalul prezentării soluției de rezolvare a situației-problemă, fără a fi întrerupți pe parcursul prezentării”.

Candidata ar fi refuzat, la un moment dat să mai răspundă, fiindcă a considerat că întrebările erau prea multe și veneau din partea unei singure persoane din comisie, respectiv șefa comisiei, mai arată sursele. Ar fi intervenit profesorul universitar, la un moment dat, acesta fiind în contradicție cu șefa comisiei, mai arată sursele.

În timpul evaluării, diferențele între notele acordate de către cei din comisie ar fi fost foarte mari, în condițiile în care aceeași procedură prevede că „nu se admit diferențe mai mari de trei puncte între oricare doi evaluatori. În cazul diferențelor mai mari de trei puncte, președintele comisiei are obligația să medieze divergențele de punctaj între evaluatori. În urma medierii, evaluatorii pot acorda alte punctaje decât cele inițiale și se întocmește un nou borderou de notare, în care toți evaluatorii își motivează punctajul acordat, în scris, în rubrica cu această destinație. În cazul în care, în urma medierii, diferențele de punctaj rămân mai mari de trei puncte, se calculează media aritmetică a punctajelor acordate după mediere, iar dacă diferența între media obținută și unul sau mai multe dintre punctajele acordate este mai mare sau egală cu două puncte, punctajul sau punctajele respective se elimină din calculul mediei și se calculează media din punctajele rămase”.

„Dacă, în urma aplicării metodei de calcul conform alin. (2)-(3), nu se poate constitui media,
președintele comisiei de evaluare a probei de interviu informează președintele comisiei de organizare și predă acestuia documentația prevăzută la art. 18 alin. (1)”, potrivit procedurii.

  • Fosta directoare a Colegiului, profesoara Silvia Mușătoiu, a publicat fragment pe pagina sa de Facebook în care descrie ceea ce pare a fi situația din comisia de interviu, iar textul integral va fi publicat într-o revistă numită Caietele de la Ţinteşti.

Candidații de la Șincai vor fi acum evaluați de o altă comisie, pe care ISMB o va anunța după 2 decembrie. Subiectele vor fi și ele diferite.

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” este unul dintre liceele cu tradiție din București, înființat în 1890, acum 131 de ani. În istoria sa a avut 28 de directori, dintre care 5 în ultimii doi ani.

Pe 11 septembrie 2017 deschidea anul școlar de aici chiar președintele Klaus Iohannis. Director era atunci Silvia Mușătoiu, cea care a devenit în 2020 consilierul ministrului Educației, Monica Anisie.

În mandatul acesteia, Colegiul Șincai a fost ținta mai multor încercări de „renovare forțată” din partea primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, după cum a acuzat conducerea școlii. Primarul a cerut în instanță începerea lucrărilor, însă până acum situația nu a fost clarificată, instanța respingând cererea edilului. Inclusiv în 2021 au fost proteste ale elevilor și profesorilor față de planurile primăriei.

Intervenția ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a stârnit reacția corpului profesoral, care în februarie 2021 a trimis o scrisoare președintelui Iohannis în care scriau că „nu credem că proiectul de țară România educată este în mâinile potrivite”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noile norme pentru asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor au fost publicate. Profesorii au ca atribuții să prevină fumatul, consumul de alcool și droguri și să discute cu părinții „să accepte imunizările”

Anul acesta, în metodologia privind asigurarea asistenței medicale a copiilor și a elevilor apar și normele pentru antepreșcolari, adică pentru cei care frecventează creșa, care până acum nu se regăseau…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

„Procedura de sancţionare a profesorilor ar trebui eficientizată, pentru a putea fi aplicate în mod real sancţiunile atunci când acest lucru se impune” – Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre cazul de hărțuire sexuală din Neamț, prezentat de RISE Project

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate comportamentul cadrului didactic din județul Neamț care i-a făcut avansuri sexuale unei eleve şi solicită intervenţia Ministerului Educaţiei şi sesizarea organelor competente, pentru…
Vezi articolul

Platformă World Vision de consultare pentru cadrele didactice, lansată cu ajutorul unui chestionar: 96% dintre profesorii participanți la sondaj și-ar dori să fie întrebați când se iau decizii în educație

96% dintre profesorii chestionați de World Vision România într-un sondaj spun că își doresc să fie consultați prin chestionare privind decizii în domeniul educației școlare (75% în mare măsură și…
Vezi articolul