EXCLUSIV. CNATDCU nu analizează teza de doctorat a ministrului Bode, anunță președintele interimar. Mircea Dumitru, după participarea Ligiei Deca la ședința de azi a CNATDCU: Ministerul invocă o decizie a Curții Constituționale / Dacă noi propunem și putem propune o comisie de analiză, ministerul se opune spunând că nu putem

2.506 vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: Alex Tudor – Agerpres Foto
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția care a primit două sesizări de plagiat în teza de doctorat pe numele ministrului de Interne, Lucian Bode, anunță prin președintele interimar că nu a început analiza tezei reclamate. Mircea Dumitru spune, într-o declarație pentru Edupedu.ro, că ministrul Educației, Ligia Deca, și secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, au venit la ședința Consiliului General al CNATDCU unde au vorbit despre cum „ministerul, direcția juridică, spun că nu putem face doar o analiză etică, pentru că orice analiză duce către un astfel de act administrativ care solicită și anumite sancțiuni, cum ar fi revocare a titlului de doctor și așa mai departe. Deocamdată ne aflăm în această situație în care, prin decizia Curții Constituționale, nu avem cum să mai discutăm tezele de doctorat care sunt mai vechi de un an”.

Noi putem face oricând analiza, mai ales că a venit analiza de la UBB care este destul de clară și chiar folosesc cuvântul plagiat în ea. Dacă noi propunem și putem propune o comisie de analiză, ministerul se opune spunând că nu putem. Trebuie să respectăm decizia Curții Constituționale. Asta a spus toată conducerea ministerului, inclusiv direcția juridică”, a declarat Mircea Dumitru, în exclusivitate pentru Edupedu.ro.

  • În iunie 2022, decizia CCR potrivit căreia titlul de doctor poate fi retras doar dacă “nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice” declanșa o ripostă dură din partea CNATDCU, instituția care verifica și propune spre retragere titlurile de doctor în cazul suspiciunii de plagiat. Aceasta arăta, atunci, că  activitatea instituției în acest domeniu este ”subminată fundamental” și transformată ”într-un exercițiu inutil, în condițiile în care dreptul de a promova acțiunea în anulare a titlului de doctor obținut de plagiator va reveni unui factor politic”. Consiliul afirma, atunci, că “instanța nu are NICIDECUM posibilitatea să se substituie organului administrativ, prin exercitarea atribuțiilor și a puterii de apreciere acordate de către legiuitor exclusiv în beneficiul administrației”. Și își exprima public “dezavuarea față de această imixtiune a puterii judecătorești în domeniul de competență al CNATDCU”.
  •  O nouă sesizare de plagiat pentru teza de doctorat a lui Lucian Bode a respectat condițiile de înregistrare și a fost trimisă către CNATDCU. – detalii aici

Joi, la ședința Consilului General a CNATDCU, au participat și ministrul Educației, Ligia Deca, și secretarul de stat din minister, Gigel Paraschiv. Potrivit președintelui interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru, s-a discutat în ședință despre faptul că instituția nu poate analiza tezele de doctorat mai vechi de un an, care au intrat în circuitul civil și au produs efecte.

În prezent, există două sesizări la CNATDCU privind teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, cea a comisiei de etică a UBB, care a stabilit că teza este plagiată într-un procent de 2,95%, și o altă sesizare, înregistrată miercuri la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Institutul a anunțat că a trimis către CNATDCU o sesizare care conține acuzații de plagiat în teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.  

Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, președintele interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru, a explicat că ministrul Educației a invocat decizia Curții Constituționale din vară prin care anularea tezelor intrate în circuit civil poate fi făcută legal doar prin instanța judecătorească.  

Mircea Dumitru: “Prima discuție a fost în legătură cu felul în care se interpretează și se aplică decizia Curții Constituționale, de astă vară, care cere în mod imperativ, de acum înainte să nu mai analizăm tezele de doctorat asupra cărora planează suspiciuni de plagiat sau în care există chiar plagiate, dacă aceste teze au deja o vechime mai mare de un an și au intrat în circuitul civil și produc efecte administrative, civile etc. Aceasta a fost discuția pe care am avut-o pentru că, de fapt, suspiciunile de plagiat sunt asupra unor teze vechi care s-au susținut acum 10-20 de ani.

Sigur, din punct de vedere juridic, lucrurile par să fie destul de clare. Toți juriștii cu care am stat de vorbă, specialiștii în drept administrativ și constituțional, spun că nu există nicio altă interpretare. Au fost făcute propuneri din partea membrilor Consiliului General să vedem dacă nu putem decupla o analiză pe partea de etică a cercetării științifice de acea analiză din punct de vedere administrativ.

Pentru moment, așa cum stau regulamentele CNATDCU, Ministerul, direcția juridică, spun că nu putem face doar o analiză etică, pentru că orice analiză duce către un astfel de act administrativ care solicită și anumite sancțiuni, cum ar fi revocare a titlului de doctor și așa mai departe. Deocamdată ne aflăm în această situație în care, prin decizia Curții Constituționale, nu avem cum să mai discutăm tezele de doctorat care sunt mai vechi de un an. Aceasta este interpretarea direcției juridice a Ministerului și probabil că asta va apărea și în comunicatul de presă. 

Noi dorim să facem această analiză, pentru teza domnului Bode s-au primit două sesizări, (n. red. cea de la comisia de etică a UBB și una înregistrată recent de UEFISCIDI), dar tezele mai vechi de un an si-au produs efectele, intră în această categorie în care Curtea Constituțională s-a pronunțat în felul acesta în această vară”, spune Mircea Dumitru.

  • De remarcat, în nicio declarație publică de până la acest moment, CNATDCU nu a precizat că nu poate analiza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode. După ce a primit sesizarea de la UBB, Mircea Dumitru explica pentru Edupedu.ro faptul că instituția pe care o conduce va face o verificare proprie a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, separată de cea a Universității Babeș-Bolyai. – mai multe detalii aici
  • Amintim că și premierul Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat în teza de doctorat, iar acesta a obținut în instanță suspendarea analizei CNATDCU asupra tezei, prin atacarea sesizărilor, iar după acest moment parchetul a ridicat documentele necesare analizei de la CNATDCU.

Joi, 10 noiembrie, după ședința CNATDCU, președintele instituției a explicat pentru Edupedu.ro că “în acest moment CNATDCU nu analizează pentru că ministerul respectă această decizie a Curții Constituționale, nu dorește să facă vreun abuz de putere sau să intre în conflicte juridice cu cei care sunt apărați de această decizie a Curții Constituționale”, spune Mircea Dumitru. “La întrebarea pe care noi am pus-o la ședință, ce facem dacă noi numim niște comisii de analiză, răspunsul ministerului a fost: Nu putem face așa ceva până când nu lămurim cum anume va funcționa în continuare CNATDCU”, a mai spus președintele interimar al CNATDCU.

Redăm declarațiile integrale ale președintelui interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru:

“Prima discuție a fost în legătură cu felul în care se interpretează și se aplică decizia Curții Constituționale, de astă vară, care cere în mod imperativ, de acum înainte să nu mai analizăm tezele de doctorat asupra cărora planează suspiciuni de plagiat sau în care există chiar plagiate, dacă aceste teze au deja o vechime mai mare de un an și au intrat în circuitul civil și produc efecte administrative, civile etc. Aceasta a fost discuția pe care am avut-o pentru că, de fapt, suspiciunile de plagiat sunt asupra unor teze vechi care s-au susținut acum 10-20 de ani. Sigur, din punct de vedere juridic, lucrurile par să fie destul de clare.

Toți juriștii cu care am stat de vorbă, specialiștii în drept administrativ și constituțional, spun că nu există nicio altă interpretare. Au fost făcute propuneri din partea membrilor Consiliului General să vedem dacă nu putem decupla o analiză pe partea de etică a cercetării științifice de acea analiză din punct de vedere administrativ. Pentru moment, așa cum stau regulamentele CNATDCU, Ministerul, direcția juridică, spun că nu putem face doar o analiză etică pentru că orice analiză duce către un astfel de act administrativ care solicită și anumite sancțiuni, cum ar fi revocare a titlului de doctor și așa mai departe. Deocamdată ne aflăm în această situație în care, prin decizia Curții Constituționale, nu avem cum să mai discutăm tezele de doctorat care sunt mai vechi de un an. Aceasta este interpretarea direcției juridice a Ministerului și probabil că asta va apărea și în comunicatul de presă. 

Noi dorim să facem această analiză, pentru teza domnului Bode s-au primit două sesizări, (n. red cea de la comisia de etică a UBB și una înregistrată recent de UEFISCIDI), dar tezele mai vechi de un an si-au produs efectele, intră în această categorie în care Curtea Constituțională s-a pronunțat în felul acesta în această vară.

Edupedu.ro: Adică acum nu puteți analiza teza de doctorat a domnului ministru Bode?

Mircea Dumitru: Da, uitați-vă ce scrie în decizia CCR. Dacă e mai veche de un an teza și dacă a intrat în circuitul civil și produce astfel de efecte administrative (…) și în plus se spune în decizia Curții că CNATDCU nu se poate pronunța pe conținutul științific și pe valoarea conținutului științific si numai pe problemele legate de legalitate.

Edupedu.ro: Și atunci în acest moment CNATDCU analizează teza de doctorat a domnului Bode?

Mircea Dumitru: În acest moment CNATDCU nu analizează pentru că ministerul respectă această decizie a Curții Constituționale, nu dorește să facă vreun abuz de putere sau să intre în conflicte juridice cu cei care sunt apărați de această decizie a Curții Constituționale. La întrebarea pe care noi am pus-o la ședință, ce facem dacă noi numim niște comisii de analiză, răspunsul ministerului a fost: Nu putem face așa ceva până când nu lămurim cum anume va funcționa în continuare CNATDCU, care va fi noul regulament, dacă se va accepta această distincție între o judecată profesională pe componentă de etică a cercetării științifice care să nu aibă o implicație de natură juridică. Adică, profesorul care dă un verdict de plagiat să nu ceară retragerea titlului de doctor. S-a invocat aici ca analogie cu se întâmplă cu CNSAS care intră în litigii cu oameni care nu sunt de acord cu deciziile CNSAS. Judecătorul poate da un verdict în favoarea CNSAS-ului dar nu se întâmplă nimic mai departe, e doar o justiție care constată un lucru, nu e justiție care după aceea aplică o sancțiune (n. red. de exemplu retragerea titlului de doctor).

Toate acele dosare care au fost la CNSAS și toți oamenii care au spus că nu recunosc acea decizie s-au dus în instanță și unii dintre ei au pierdut. Asta nu înseamnă și că a pierde în instanță se întâmplă ceva mai departe. Ci pur și simplu, instanța constată că a fost o problemă acum 30-40 de ani cu persoana respectivă și CNSAS a dat un verdict de colaborarea cu Securitatea.

Edupedu.ro: Deci CNATDCU nu a început analiza după ce a primit sesizarea?

Mircea Dumitru: Noi putem face oricând analiza, mai ales că a venit analiza de la UBB care este destul de clară și chiar folosesc cuvântul plagiat în ea. Dacă noi propunem și putem propune o comisie de analiză, ministerul se opune spunând că nu putem. Trebuie să respectăm decizia Curții Constituționale. Asta a spus toată conducerea ministerului, inclusiv direcția juridică.

Edupedu.ro: Deci așteptați un răspuns de la Ministerul Educației pentru a vedea cum să procedați în cazul tezelor mai vechi de un an, cum este și cea a domnului Bode?

Mircea Dumitru: Da, la cum stau lucrurile acum, în formula actuală, se pare că pentru aplicarea acestei decizii nu se poate înființa o comisie de analiză”.

Informații de context

În data de 1 noiembrie 2022, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” în cazul tezei de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru Lucian Bode, abateri constând în erori de citare și unele fragmente plagiate, potrivit deciziei adoptate de comisie în urma analizei teze, decizie publicată marți de UBB pe site-ul propriu, în secțiunea dedicată Comisiei. Comisia constată că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”. detalii aici

Și premierul Nicolae Ciucă este vizat de acuzații de plagiat. Reamintim că pe 18 ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație în PressOne, conform căreia teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, susținut de Klaus Iohannis, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, se arată în investigație.

Nicolae Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, Consiliul din coordonarea Ministerului Educației care cercetează tezele de doctorat plagiate și care este singurul ce poate decide acordarea sau retragerea unui titlu de doctor. Premierul Nicolae Ciucă susține că nu poate trimite o copie a tezei sale de doctorat la CNATDCU pentru analiză pentru că nu o are.

G4Media a dezvăluit recent că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de un judecător care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat.

Unul dintre motivele pentru care un judecător a suspendat analiza doctoratului premierului Ciucă a fost ”nevoia de stabilitate în conducerea executivă a statului”, scrie G4Media.ro

Pe 1 iulie 14 ONG-uri au sesizat oficial CSM și Inspecția Judiciară în legătură cu cele două sentințe controversate din dosarul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă.


8 comments
  1. Decizia lui Deca e corecta. Decizia CCR trebuie respectata, chiar daca unora nu le convine.
    Acum Deca mai trebuie sa faca ceva: sa retraga ordinul lui Campeanu prin care universitatile trebuie sa verifice toate tezele de dr. din 1990 pana in 2016. Pentru ca nu doar CCR nu are dreptul sa reanalizeze continutul unei teze intrate in circuitul civil. NICIO COMISIE NU ARE DREPTUL SA REANALIZEZE CONTINUTUL TEZELOR INTRATE IN CIRCUITUL CIVIL. ASTA SPUNE CCR. Iar acum universitatile sunt intr-o situatie complicata: trebuie sa respecte un ordin de ministru care le obliga sa faca ceva despre care CCR spune ca e ilegal. Deci ordinul lui Campeanu e nul si neavenit si vulnerabilizeaza universitatile. Daca vreo comisie va da un verdict de plagiat, comisia respectiva va fi data in judecata de catre autorul tezei, invocand decizia CCR.
    Vor fi mii de procese intre universitati si doctorii pe care i-au girat.

    1. Ce mizerie! Decizia CCR este ilegala; explicatia este simpla: plagiatul este un furt (intelectual) si trebuie pedepsit ca atare. Asa cum hotii fac puscarie si se recupereaza banii furati, tot asa trebuie pedepsiti si plagiatorii! Ce daca au intrat in circuitul civil? Cei care fura nu introduc banii furati in circuitul civil? Ce logica poate avea o astfel de decizie a CCR? Exista doar una: “mafioti care ii spijina pe hoti”. Ce se intampla daca au ajuns in circuitul civil? Ce importanta are asta?
      De ce nu pot fi pedepsiti daca s-a constatat furtul???

  2. Să fiu direct: capul răutăților este președintele țării. El a ales miniștrii învățământului, după criterii de el știute, așa cum este de fapt și el. Asemenea mediocrității și impostură promovate în rang de ministru rar întâlnești în lume! Toate frânele puse asupra CNADTCU sunt făcute sub supravegherea chiriașului de la Cotroceni.

  3. Hai, nu mai spune! Nu puteti? De ce sa nu afceti voi o analiza independenta? Sa va asumati, apoi sa va dati toti demisia din CNTADCU daca va mai pune cineva vreo piedica. Sau va place acolo? Bani, putere, fonctii, comisii, comitete.., nu?
    Derbe.deilor! Rectori derbe.dei care si-au construit mafii in doua mandate sau trei, asta a avut si are Romania!

  4. Trebuie sa existe scapare pentru orice hot altfel se face o grava discriminare. Orice criminal care nu e prins asupra faptei sa fie lasat in libertate. Asa e corect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, despre ieșirea universităților românești din topul Shanghai: O oglindă a politicilor publice din ultimul deceniu / Universitățile s-au concentrat pe asigurarea unui act educațional de calitate pentru studenți, nu pe rezultatele cercetării sau premianți Nobel ori Fields / Vom adopta noi standarde minimale pentru conferențiar și profesor

Aproape o treime din punctajul pentru prezența în topul Shanghai „este acordată pentru existența absolvenților sau a cadrelor didactice sau a cercetătorilor, în universitățile evaluate, care să fi câștigat Premiul…
Vezi articolul

Codul QR care va fi folosit pe diplomele de studii universitare va fi legat de viitorul sistem informatic integrat pentru acte de studii, RUNIDAS, impus de Legea învățământului superior – reprezentanții Ministerului Educației / Ce spun ei despre datele care pot fi accesate astfel

Codul QR care, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, va fi folosit pe diploma de absolvire a diverselor programe universitare începând din 2025 va fi legat de viitorul sistem…
Vezi articolul

CLASAMENT Universitatea din București conduce detașat în rândul celor 19 universități românești incluse în Times Higher Education Impact Ranking 2024 / Alte 5 universități din România – în top 1000

Universitatea din București se menține pe primul loc, cu rezultate îmbunătățite față de anul trecut, în rândul celor 19 instituții românești de învățământ superior incluse în Times Higher Education Impact…
Vezi articolul