EXCLUSIV Cine sunt câștigătorii licitației pentru manualele de anul viitor cu care Ministerul Educației a încheiat acorduri-cadru. Majoritatea rezultatelor licitației de manuale de clasa a VII-a sunt contestate

Foto: Pixabay.com

Ministerul Educației a stabilit primii câștigători ai licitației pentru manualele de clasele I – a VII-a, care din septembrie ar urma să intre în școli. Aproape toate editurile participante la licitația pentru clasa a VII-a au contestat rezultatele. Cele mai multe contestații, precum și cele mai multe oferte au fost depuse de editura unică a statului – EDP, care anul trecut a avut monopolul editării manualelor. Doar la 19 loturi (discipline) din clasele I-VII nu au fost depuse contestații, majoritatea manuale pentru minorități sau care nu au fost realizate la licitațiile trecute. Cu editurile câștigătoare de la aceste 19 loturi, Ministerul a încheiat acorduri-cadru, care urmează să fie aprobate prin ordin de ministru.

Ulterior, vor fi realizate comenzile de către profesori și apoi va fi semnat contractul pentru aceste 19 discipline fără contestații, a explicat pentru Edupedu.ro directorul autorității contractante în această licitație.

Cele 19 discipline fără contestații, unde Ministerul a încheiat acorduri cadru cu editurile câștigătoare pentru realizarea efectivă a manualelor:

În total, 21 de edituri au depus oferte la licitația pentru manuale școlare 2019 (vezi mai jos cele 21 de edituri). Au fost depuse 49 de contestații, care sunt în curs de rezolvare la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP). Prin această licitație, Ministerul Educației vrea să cumpere manualele școlare pentru toate materiile de clasa a VII-a, precum și pentru materiile rămase fără manuale-câștigătoare la licitațiile organizate anii trecuți pentru clasele I – a VI-a.

Valoarea estimată a contractelor de cumpărare de manuale pentru clasele a VII-a integral și clasele I-VI rămase nerealizate de anii trecuți este de aproape 57 de milioane de lei, potrivit SICAP.

Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) – autoritatea contractantă în această licitație – a publicat un raport al procedurii de achiziție de manuale pentru clasele I-VII.

Raportul CNEE confirmă informațiile publicate în exclusivitate de Edupedu.ro: Editura unică a statului a participat cu 37 de proiecte de manuale la licitație, dintre care majoritatea a picat evaluarea de calitate și conformitate cu cerințele din caietul de sarcini. În final, deci și după a doua evaluare – cea financiară, EDP a rămas cu 16 manuale câștigătoare, din 37 depuse. În cazul a 13 dintre manualele câștigătoare ale EDP, pentru că nu au fost depuse contestații pe loturi, Ministerul și editura unică au încheiat deja acordurile cadru.

Contactat de Edupedu.ro, Marian Șuță, directorul general al Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), a declarat că, la loturile unde “nu au fost depuse contestații, CNE a semnat acordurile-cadru și urmează să fie aprobate prin ordin de ministru, făcute comenzile de către Ministerul Educației și semnat după aceea contractul”. Pentru majoritatea manualelor, însă, “așteptăm rezultatele de la CNCSC”, a afirmat Șuță pentru Edupedu.ro, precizând că nu poate oferi un orizont de timp la care rezultatele vor fi cele finale.

Amintim că Ministerul Educației a lăsat doar o lună termen pentru realizarea proiectelor de manuale școlare, deși organizează începând din 2014 licitații pentru care termenul de lansare martie-aprilie se dovedește de fiecare dată foarte scurt pentru realizarea conținutului și soluționarea contestațiilor. Termenul de o lună pentru construirea manualelor este cel scurs de la lansarea licitației pe SICAP și până la închiderea aplicației în care firmele își puteau urca proiectele de manuale și documentația cerută. În urmă cu doi ani, editurile au avut la dispoziție 3 luni pentru realizarea manualelor evaluate apoi în cadrul licitației.

Editurile desemnate câștigătoare ale licitației 2019, dar ale căror rezultate NU sunt finale, pentru că au fost depuse contestații

Care sunt editurile desemnate câștigătoare la licitația pentru manualele de clasa a VII-a 2019, precum și pentru manualele de clasele I-VI fără câștigători anii trecuți, dar în cazul cărora licitația nu a fost încheiată pentru că rezultatele au fost contestate:

Editura Didactică și Pedagogică (EDP):
Uniscan:
Booklet:
Art Klet:
Litera:
Sitka:
Ars Libri:
CD Press:
Avantgarde Centre:
Aramis:
Intuitext:
Sigma:
Corint:
Didactica Publishing House:
Corvin:
Editura Paralelă 45:

Cele 21 de edituri care au depus oferte la licitația de manuale școlare 2019:

  1. Editura Didactică și Pedagogică
  2. Ars Libri Prof
  3. Art Klett
  4. Corint Logistic
  5. Grup Editorial Litera
  6. Intuitext
  7. Aramis Print
  8. Centrul de carte străină SITKA
  9. Educational Center
  10. Tipo-Lidana
  11. Editura All
  12. Editura Sigma
  13. Akademos Art
  14. Avantgarde Centre
  15. C.D. Press
  16. Editura Corvin
  17. Editura Paralela 45
  18. Booklet
  19. Didactica Publishing House
  20. Uniscan Grup Educational
  21. Editura Sigma Educational

Ministerul Educației a decis anul acesta să fie declarate câștigătoare numai primele 3 manuale la fiecare disciplină, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute. În punctajul final, prețul are o pondere de 10% (față de 15% anii trecuți), iar calitatea contează în proporție de 90% (față de 85% anii trecuți).

Contractele care vor fi încheiate în urma licitației de manuale vor avea o perioadă de 4 ani, la fel ca în cazul licitațiilor anterioare, prevede caietul de sarcini. Instituția contractantă în cadrul licitației este Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), din subordinea Ministerului Educației. Tot CNEE coordonează evaluarea proiectelor de manuale școlare.

Manualele trebuie să aibă următoarele forme, potrivit documentației de licitație:
Citește și:

 

Exit mobile version