EXCLUSIV Cîmpeanu: Prima plată pentru diferențele salariale ale profesorilor se va face “realist în septembrie” / Modul de calcul al diferențelor salariale

40.250 de vizualizări
Foto: gov.ro
Proiectul de Hotărâre de Guvern aprobat azi în ședința de Guvern prevede modul în care se vor calcula diferențele salariale în toate unitățile și instituțiile de învățământ de stat, prevăzute în OUG nr. 48/2022. Întrebat de Edupedu.ro când se va face prima plată a diferențelor salariale pentru profesori, ministrul Educației a spus: “Realist este în septembrie”.

Profesorii ar trebui să primească anul acesta prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, potrivit OUG din aprilie. Sorin Cîmpeanu a declarat pentru Edupedu.ro că prima tranșă va fi făcută “realist în septembrie, odată cu lichidarea pe luna august”.

Impactul bugetar estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat, în perioada 2022-2026.

Aprobată în aprilie, ordonanța de urgență prevede că “profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”.

Pentru anul 2022, sumele se plătesc într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede art. 4, alin. (4) din ordonanța amintită.

Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:

  • în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.

Proiectul de ordonanță, prezentat de Edupedu.ro la începutul lunii martie, a fost elaborat după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale. 

Citește și: Modul de calcul pentru diferențele salariale pe care școlile le vor plăti profesorilor în 5 ani, aprobat de Guvern

36 comments
  1. Pentru cei care se pensionează, aceste diferențe ar trebui achitate integral in momentul încetării contractului de muncă.

  2. Bună ziua!
    Cand vor primi profesorii,banii pe orele remediale, efectuate in anul scolar 2021?
    A trecut deja 1 an!! S – a uitat?!!?
    Sper ca sumele sa fie recalculate, la inflatia de acum!
    Mulțumesc!

  3. Și ca sa fie cat de poate de clar pt toti privații care au impresia ca sunt plătiți profesorii din banii lor, mai degrabă se fac evaziuni la privat decât la stat, iar impozitele și taxele sunt aplicabile tuturor simbriilor primite de profesori, prin urmare și ei, la rândul lor, “țin în spate” alți angajați. Asa ca, încetați, va rog, mamicuțe și tătitucuți, sa mai vedeți în profesorii copiilor dvs niște milogi puși în fața lor doar pt a-i terfeli dvs datorita frustrărilor acumulate în perioada pioneratului dvs!

  4. De când ma știu o vad pe mama chinuindu-se, dar ca acum niciodată. Observ zilnic bataia de joc la care sunt supuși profesorii, modul în care li se arunca cate un rest sa mai tacă din gura pana data viitoare. Medicilor li s-au mărit substanțial salariile, dar cu toate astea, nu exista sa nu primească atenții (care evident s-au mărit și ele), iar legiuitorul își dorește sa vâneze meditațiile profesorilor. Domnul preș al tarii va plăti, oare, impozit pe meditațiile acelea din care si-a cumpărat cele 7 case?!
    Sindicatele dorm pt ca la conducerea și în spatele conducerii sunt aceleași lichele bătrâne, iar ministrul este, mai degrabă, un matron, decât un ministru, care cauta sa extorcheze profesorii pt fiecare zi de prostituție intelectuala.
    Este rușinos tot ce se întâmpla! Toți necalificații își dau cu părerea despre munca și meritele profesorilor, ii pun la zid și ii judeca din puțul neștiinței lor. Asta subiect pt piesele lui Nenea Iancu!
    Din păcate, în cazul profesorilor, le-a reușit principiul “dezbina și cucereste” pentru ca, atâta timp cât lumea nu va ieși în stradă, profesori și părinți deopotriva, și se vor păstra în fruntea sindicatelor aceiași oameni aserviți ministerului, nu se va rezolva nimic.

  5. L-a ingrijitoarele din gradinite, domnule ministru Campenu, va ganditi? Stiti ce salarii au? Dupa 25 ani de munca salariu unei ingrijitoare este de 1960 lei…tot sa traiesti din banii acestia si nimeni nu se gandeste si l-a noi.

  6. Profesorii nu sunt singurii care muncesc în învățământ, mai sunt și ceilalți ,,fraieri,,fără ei nu s-ar putea descurca Profesorii, asa că domnule ministru tine-ti cont și de noi nedidacticii.

  7. Când o să fiu mamă, o să mă asigur că al meu copil se va naște în altă țară, nu în România și îl vom învăța să uite că există țara asta pe harta lumii

  8. Cei care iasă la pensie în 2022 septembrie , cum primesc diferentele ?( având în vedere ca iasă din sistem…)

    1. Cei care IES, nu IASA isi vor primi ulterior banii pe card. Sper ca esti ingrijitoare si nu profesor.

      1. De ce credeti domnule Elefteriu ca ingrijitoarele sunt proaste si nu stiu sa scrie ? Sa va fie rusine! Stiti cate educatoare, suplinitore ect…dau vara examen si i-au note sub cinci….si mai stau l-a catedra un an si baga cardul in bancomat si vor mariri cat mai multi bani fara un pic de efort intelectual.

        1. Domnule/Doamnă Anonim, vă rog frumos, lăsați-le naibii de cratime, nu le mai puneți deloc!
          Aveți dreptate să cereți salarii mai mari, aveți o slujbă importantă. Îngrijiți copiii, e foarte important. Dar nu mai vorbiți de concursul educatoarelor și de efortul lor intelectual, nu le mai evaluați, e penibil. Scrieți absolut dezastruos. Și să scrii corect românește nu e pentru cei cu studii superioare, corect trebuie să scrii după 4 clase.

        2. Foarte adevarat! Personalul nedidactic face parte din sistem numai in ceea ce priveste obligatiile dar ,cand este vorba de drepturi, atunci nu ne incadram niciunde!

      2. Da poate o ingrijitoare stie sa se exprime mai corect decat multi profesori si educatori! In multe cazuri diplomele sunt obtinute doar cu bani si relatii!

  9. Domn ministru vin -o ‘ mneata și calculează diferente .Veniți voi și calculați diferente ca nu au fost plătite salariile corect din cauza voastră care ați administrat programul Edusal necorespunzător,după bunul vostru plac.Asa ați făcut si faceți șmecherilor și cu sporul de fidelitate de la personalul auxiliar.Incapabili ,mincinoși,incompetenți……etc

  10. Mulțumim guvernului pentru bătaia de joc oferită profesorilor! Poate că astfel ar trebui să procedăm și noi. Să se aleagă praful de această țară. Asta se dorește, o nație needucată, să poată fi controlată, tocmai să poată ei fura tot ce se mai poate.
    Până dau ei diferența salarială, nu mai are nici o valoare, îmi cresc copiii și ieșim la pensie. Se gândesc ei la cei care au copii?
    Propun să nu mai înceapă școala din septembrie!
    Trezițivă
    Regret că nu am plecat din țară! Rușine!

    1. Oana, de ce nu folosești cuvântul “prost” în loc de “leneș”. Mi se pare că ți se potrivește perfect.

  11. Doamna Oana, calmați-vă! Mi-e teamă că vă îmbolnăviți de atâția nervi și nu mai puteți munci. Cine ne mai plătește nouă, putorilor, salariul?
    À propos, Edupedu, nu moderați comentariile? “Putori” nu e o opinie, e o jignire.

  12. Ce se întâmplă cu compensările salariale pentru profesorii care se pensionează între timp???? Poate acesta și “argumentul” pentru care aceste compensări se fac eșalonat și în creștere de la 5% în primul an ,la 35% în ultimul….ca să prindă cât mai puțini dintre cei ce au lucrat, dar s-au pensionat între timp!!!!!

  13. @oana
    Esti caz de targă! Rar mi-a fost dat sa vad un exemplar uman atat de frustrat si lipsit de neuroni.
    PS. Dovada faptului ca ai cutia craniana goala este incapacitatea de a intelege, desi ti-au spus-o multi pe aici, ca intre subiect si predicat, in limba romana (aia pe care o chinui ingrozitor), nu se pune virgula! Never, niciodata!

  14. Dacă noi suntem ,,putori” tu ești un gunoi al societății!
    Nu mai generaliza, deșteapto!

    1. Păi, sunteți, ca dovadă modul mizerabil în care au fost corectate lucrările la examenele naționale. Le-ați corectat pe repede înainte, ați distrus din nou o generație de copii foarte buni, deoarece nu v-ați gândit decât cum să terminați mai repede și să plecați în vacanță. Voi nu vă gândiți la copii, vă gândiți doar la voi și atât

  15. bine ca ati avut bani sa mariti la medici si personalul medical inca de acum 4-5 ani in avans iar la profesori nici macar sa respectati propria lege nu sunteti in stare

  16. Da sigur le puteti mari salariile mai ales la profesorii care fac dierente,care sufera de ei,care baga frica in copii cu note slabe,uita ca elevul ar trebui sa fie oglinda lor.
    Gen,la mate in loc sa le explice la cei ce nu sunt cu dar de la doamne,doamne metoda ce mai simpla,multi ar întelege.
    Sunt oarinti care isi supravegheaza copiii si le pasa de viitorul lor si îi trag la raspundere atunci cand gresesc.
    Dar este mai usor sa faci pe desteptul
    Ar fi multe de spus,lucruri reale,dar pe cine intereseaza se descurca fiecare cum poate…

    1. Matematica nu e pentru orice nătărău, doar 10% o pot învață asa cum trebuie. Deci, abtine-te de la a comenta. Din cauza unora ca dumneata a ajuns învățământul în starea asta. Câte cărți ai citit în ultimul an?

      1. Cum ai ajuns la valoarea de 10%. Total nereală și nepermisă, pt un cadru didactic (bănuiesc), afirmația dumneavoastră. Trist!

  17. Mulțumim frumos! Rămânem datori! Nu merităm asemenea efort! E prea frumoasă meseria ca să mai fim și plătiți! Noi mai mult stăm degeaba… Se pot face multe lucruri bune în școli cu banii aceștia! Mulțumim mult și sindicatelor pentru munca depusă… Sunt cei mai obosiți… Mai luați o pauză… Cu măririle astea vă crește și vouă suma cotizată de leneșii profesori… Sunteți cei mai epuizați după pandemie…

    1. Sunt profesor, nu ma plâng situația este jalnica și umilitoare însă,…. după 20 de ani de promisiuni….m.am ales cu multe întrebări din partea fiicei mele , care m.a asigurat ca ea nu se va face profesor din doua motive, unul pentru ca eu muncesc tot timpul și nu ma ocup de ea și în doi, pentru că am un salariu asa de mic, nici măcar în tabăra nu mi.am permis să o trimit…de mare nici poveste…..poate merita este o eleva de excepție, vorbește cursiv engleza la 9 anișori……
      …nu mai spun multe lucruri la care ajuns sa.i spun ca nu ne permitem acum….poate mâine….poate în viitor….nu mai spun ca am trei joburi să.mi pot întreține familia la limite …nu știu cât voi rezista D.le Ministru și D.le Președinte fost profesor!? Cine să te audă? Umilințe au fost multe de.a lungul carierei…poate doar Dumnezeu să ne mai audă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

BREAKING Concursul pentru angajarea cadrelor didactice pe cele 500 de posturi anunțate de guvern va consta într-o probă scrisă, se va da în școală, cu subiecte făcute de școală, corectate și notate în școală. Normele au fost publicate în Monitorul Oficial

Condițiile concursului de angajare pentru cadre didactice au fost stabilite de Ministerul Educației prin ordinul nr. 5574/2020 privind organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacantează…
Vezi articolul

Modificări la Definitivat și gradele didactice, proiect: Calificativele de la inspecție, echivalate cu note / Perioada suspendării cursurilor, considerată vechime la catedră / 10 candidați în sală la proba scrisă

Cine nu a susținut deloc inspecția la clasă, poate primi echivalarea notei cu ultima inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat, anul trecut sau la ultimul examen de Titularizare,…
Vezi articolul