Soțul ministrului Ligia Deca, Cezar Mihai Hâj, expert la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), a lucrat în 2021 pentru una dintre companiile declarate câștigătoare la licitația Ministerului Educației pentru Biblioteca Școlară Virtuală, proiect european de 47 de milioane de euro. În cele mai recente declarații de avere ale celor doi, din iulie 2022, apare informația că Hâj a avut contract individual de muncă cu firma Trencadis Corp SRL, în anul 2021, în plină derulare a licitației pentru Bibliotecă. Pe lângă foarte multe contracte cu statul, Trencadis a participat și câștigat, tot în 2021, la licitația pentru Biblioteca școlară virtuală – EduLib, proiect al Ministerului Educației derulat din fonduri europene. Licitația a fost adjudecată într-o asociere de companii.
Ministerul Educației susține, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, că Cezar Hâj lucrează în prezent doar pentru UEFISCDI, nu mai lucrează în paralel și pentru Trencadis Corp SRL, dar că a lucrat pentru compania cu sediul în Baia Mare într-un proiect cu finanțare europeană, în perioada 24.06.2021 – 23.04.2022, adică timp de 10 luni. Proiectul respectiv nu avea legătură cu Ministerul Educației, potrivit răspunsului oficial.
Potrivit declarației de avere a ministrului Educației, Ligia Deca, depusă în anul 2022 pentru veniturile din anul 2021, și a soțului acesteia, Cezar Mihai Hâj, acesta din urmă a încasat de la Trencadis Corp SRL, în cele 6 luni lucrate, venituri prin contract individual de muncă (CIM) de 30.871 de lei, adică 42% din salariul anual pe care acesta l-a avut la UEFISCDI – instituție cu personalitate juridică aflată în administrarea Ministerului Educației.
Foto: Declarația de avere a lui Cezar Hâj:
Răspunsul integral al Ministerului Educației, la solicitarea Edupedu.ro:
Edupedu.ro: Ce funcție/post ocupă Cezar Mihai Hâj, soțul ministrului Educației, la UEFISCDI, de când este ocupantul acelui post și prin ce procedură a fost ocupat – detașare/ concurs/ altele?
Ministerul Educației: La această dată, domnul Mihai Cezar Hâj este angajat al UEFISCDI în funcția de Expert I A S, ocupând această poziție prin concurs, începând cu data de 17.08.2017.
Edupedu.ro: În declarațiile de avere publicate de Ligia Deca și Cezar Mihai Hâj apare că acesta din urmă este angajat cu contract individual de muncă atât la UEFISCDI, cât și la unul dintre operatorii economici contractuali ai Ministerului Educației – Trencadis Corp SRL, parte din asocierea care dezvoltă EduLib – Biblioteca școlară virtuală. Care este implicarea lui Cezar Mihai Hâj în proiectul contractat de Ministerul Educației de la Trencadis Corp și dacă au fost sau vor fi făcute verificări în privința aceasta?
Ministerul Educației: Domnul Mihai Cezar Hâj a fost angajat de către SC Trencadis SRL în baza unui contract individual de muncă, pe perioadă determinată, în regim telemuncă, în cadrul proiectului POCU cod SMIS 133136 – „Stagii de practică pentru cariere de succes”, cu funcția de formator-tutore, pe o perioadă de 10 luni (24.06.2021 – 23.04.2022). Ministerul Educației nu a fost beneficiar sau partener al acelui proiect. Domnul Mihai Cezar Hâj nu a mai avut și nu mai are alte contracte cu SC Trencadis SRL.
Edupedu.ro: Mai sunt angajate și alte persoane din Ministerul Educației și agențiile subordonate la compania Trencadis Corp SRL?
Ministerul Educației: Vă rugăm să vă adresați companiei SC Trencadis SRL pentru detalii privind acest punct (la nivelul Direcției Resurse Umane și salarizare din cadrul ME nu există informații în acest sens).
FOTO DOCUMENT Răspunsul oficial al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro:
Cine e firma Trencadis Corp SRL din Baia Mare
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, consultate de G4Media.ro, firma din Maramureș este deținută de:
- firma Alexander N. Capital Management din Baia Mare, reprezentată de Radu Negulescu (33 de ani, din Sibiu), cu 63,95%. În 2019, acționarul majoritar de la Trencadis, Radu Negulescu, a fost unul dintre strategii campaniei prezidențiale a Vioricăi Dăncilă, alături de consilierul onorific al fostului premier, Anton Pisaroglu. La prezidențialele din 2014, Radu Negulescu a condus campania online a lui Klaus Iohannis. În 2015 cu fotografia sa apăreau titluri de presă ca „Omul care l-a făcut președinte pe Klaus Iohannis”.
Încurajările pe pagina companiei erau nelipsite:
- off-shore-ul din Insulele Cayman, First Investments Holdings Ltd, cu 22,48%. Compania este reprezentată de omul de afaceri Frank Timiș, 56 de ani, cu cetățenie română și australiană, domiciliat în Elveția. Frank Timiș este proprietarul mai multor companii care dețin perimetre miniere în Roșia Montană.
- Carlo Robert Burci, 30 de ani, cetățean italian născut în LA și domiciliat la NYC, cu 9,69%. Burci jr. este fiul lui Cristi Burci, ex-patronul Adevărul și Prima TV, trimis în judecată în aprilie 2022 de DIICOT, în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro.
- Mihaela Maria Moldovan, 33 de ani, din Baia Mare, cu 3,88%
Potrivit SEAP, în perioada septembrie 2018 – septembrie 2022, firma Trencadis Corp SRL din Baia Mare figurează cu 35 de contracte IT de peste 75 de milioane de euro cu STS, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Culturii, CSM, ANCPI, ANRE, Registrul Comerțului sau Ministerul Fondurilor Europene.
Biblioteca școlară virtuală este proiectul „Platformă digitală cu resurse educaționale deschise (EDULIB)”, cod SMIS 130181. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 230.753.402,64 lei, din care asistență financiară nerambursabilă FEDR 194.619.924,09 lei și asistență financiară nerambursabilă BS 31.518.410,49 lei, potrivit paginii proiectului.
Din asocierea care a câștigat licitația pe 8 decembrie 2021, la aproape un an de la lansarea acesteia, mai face parte S&T România.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, S&T Romania este deținută de:
- Computer Betting Company Gmbh din Austria, cu 68,93%
- S&T AG, tot din Austria, cu 31,07%.
Până în iulie 2018, acționar cu 30,06% în S&T Romania era și firma Quality Business Solutions, deținută de Dumitru-Octavian Nicolau și soția lui, Adriana-Iuliana. Nicolau a fost și director al S&T Romania până în decembrie 2017, scrie G4Media.ro.
Potrivit Rise Project, soția lui Nicolau și-a vândut acțiunile la firma 2K Telecom către Sebastian Ghiță. La o altă firmă a soției lui Nicolau, Omnivision Consultanță (actuala IT Hill) a lucrat până în 2012 soția fostului director STS, generalul Marcel Opriș.
„Firmele lui Octavian Dumitru Nicolau au câștigat contracte importante de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în timp ce soția directorului acestui serviciu era angajata familiei Nicolau”, arată riseproject.ro.
Epopeea licitației celei mai mari resurse educaționale – Biblioteca școlară virtuală
Licitația a fost lansată de ANAP acum un an, pe 12 septembrie, când ministru al Educației era Monica Anisie. Biblioteca școlară virtuală este un proiect lansat de minister din 2018, dar era prevăzută de Legea Educației dată de Daniel Funeriu în 2011.
Fostul ministru Monica Anisie anunța că Biblioteca va fi realizată în septembrie 2020. Finanțarea este făcută în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 40 de milioane de euro semnat de un fost ministru interimar al Educației, Daniel Breaz.
În luna martie 2021, Maria Manea, care era secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că proiectul Biblioteca Școlară Virtuală se afla „în etapa de evaluare a eligibilității ofertanților. Apreciem, raportat la calendarul de evaluare a ofertelor, că putem declara un câștigător în luna mai a acestui an”, ceea ce nu s-a întâmplat.
În luna august 2021, Tudor Oprea, fost subsecretar de stat în Ministerul Educației, declara pentru Edupedu.ro că stadiul de licitație se va încheia „peste o lună, maximum două”, adică cel la târziu la sfârșitul lunii octombrie 2021.
Apoi, Sorin Cîmpeanu a spus, de 1 noiembrie, că așteaptă ca licitația să se finalizeze, știind că licitația se finalizase pe 29 octombrie. Anunțul s-a lăsat în continuare așteptat. În noiembrie, Gheorghe Dinu de la ARNIEC a spus de mai multe ori că așteaptă un răspuns de la ANAP. Detalii AICI și AICI.
Între timp, ANAP a răspuns solicitărilor Edupedu.ro și a precizat, pe procedură, cine anunță câștigătorul (ARNIEC) și până când poate face asta – 15 decembrie 2021. Detalii AICI.
Câștigătorul licitației a fost anunțat cu doar o săptămână înainte de termenul maximal prevăzut, pe 8 decembrie 2021.
Termenul de implementare al proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare, adică pe 10 septembrie 2022 proiectul ar fi trebuit să fie finalizat și implementat, potrivit declarației fostului subsecretar de stat din minister, Tudor Oprea.
În acest moment nu a fost publicat niciun proiect.
Managerul proiectului ar fi trebuit să fie Marian Murguleț, fost secretar de stat acesta a luat concursul pentru acest post, organizat de Ministerul Educației, cu punctaj maxim. Murguleț a fost numit CEO al Trencadis Corp SRL, în locul lui Radu Negulescu, patronul companiei, chiar de către acesta, la scurt timp după câștigarea concursului la EduLib.
Într-o declarație pentru Edupedu.ro, Murguleț a spus că nu a semnat contractul, deși a câștigat concursul pe post. Întrebat de ce a mai mers la concurs, dacă nu avea de gând să ocupe acel post, Murguleț a spus că „pentru că era o opțiune pe care am considerat-o la acel moment”, dar că „din motive personale pe care intenționez să le păstrez așa” nu a mai semnat contractul pentru a deveni managerul de proiect EduLib, ci direct cu compania care a câștigat realizarea proiectului educațional.