EXCLUSIV Bani blocați ilegal pe mii de carduri educaționale, în a doua săptămână de școală – reclamă părinții elevilor păgubiți / Adrian Câciu, ministrul fondurilor europene: Vom da o circulară pentru a debloca banii cât mai repede

6.576 de vizualizări
Adrian Câciu / Foto: Gov.ro
Mai multe persoane care au carduri educaționale în valoare de 500 de lei primite anul școlar trecut au semnalat Edupedu.ro faptul că li s-au retras banii necheltuiți, pe motiv că tichetele „au expirat”, fără să primească nici o explicație. Emitenții cardurilor spun că banii ar fi trebuit cheltuiți în timpul anului școlar 2023-2024, deși în Ordonanța de Urgență nr. 83, este specificat faptul că tichetul [N. Red. tichetul înseamnă suma] este valabil „un an de la data emiterii”, iar cardurile educaționale nu au fost emise în septembrie anul trecut, ci abia în ianuarie 2024, când a început și încărcarea lor, după cum a scris Edupedu.ro în mai multe articole.

Părinții care mai păstraseră bani pe cardurile educaționale de anul trecut, din voucherele în valoare de 500 de lei, s-au trezit cu sumele rămase blocate. Mai multe persoane, beneficiare ale acestor carduri, au trimis mesaje la redacția Edupedu.ro prin care reclamă faptul că au rămas fără bani pe cardul educațional cu care urmau să cumpere rechizite și îmbrăcăminte pentru copii la școală.

Foto: captură aplicație card voucher educational

Potrivit unor estimări neoficiale ar fi vorba despre peste 2.600 de tichete educaționale.

“Cardul educațional a fost alimentat în februarie 2024. Copilul meu avea deja achiziționat tot ce era necesar pentru acel an școlar, așa că am lăsat cardul ca să îl am pentru clasa I în acest an școlar, 2024-2025, să-l folosesc în septembrie. Nu am folosit toată suma mai aveam 350 de lei pe el. Astăzi când să plătesc a fost respinsă tranzacția”, ne-a scris un părinte.

Cardurile sunt emise de 3 companii, iar Edupedu.ro a contactat unul dintre emitenți pentru a afla motivul pentru care banii au fost retrași. “Ministerul a schimbat legea și ni s-a spus că banii trebuiau cheltuiți în anul școlar 2023-2024”, a explicat reprezentanta unei companii emitente, contactată telefonic la numărul pus la dispoziție pe site. Mai mult, banii retrași nu vor putea fi returnați, a mai spus persoana cu care am stat de vorbă.

Cei care ne-au scris despre situația în care se află au spus că nimeni nu i-a anunțat că banii ar fi trebuit cheltuiți în anul școlar anterior, iar în lege nu se menționează acest lucru.

Ce prevede Ordonanța de urgență nr. 83 /2023 privind acordarea tichetelor educaționale prin fonduri europene

Articolul 12 din OUG nr 83/2023 precizează că tichetul are o valabilitate de un an de la data emiterii.

(3) Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

(4) Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se utilizează pe perioada de valabilitate a acestora. Sumele rămase neutilizate aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se returnează beneficiarului de către unitatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data expirării perioadei de valabilitate a acestora.

Sursa: OUG nr 83/2023 legislatie.just.ro

Însă cardurile educaționale nu au fost emise în septembrie 2023 ca valoarea lor să expire în septembrie 2024, pentru că cererile s-au depus până târziu, spre final de octombrie, anul trecut. Apoi au urmat verificările veniturilor și listele cu numele beneficiarilor, astfel că abia în ianuarie a fost emisă și distribuită prima tranșă de carduri, așa cum a scris Edupedu.ro.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Voi trimite o circulară către emitenți pentru a returna banii cât mai repede

Contactat de Edupedu.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a spus că nu știa despre situație dar se va rezolva cât de curând. „Eu am aflat de situație de la dumneavoastră. Am verificat situația, urmează ca Ministerul să transmită o circulară către emitenți să returneze banii beneficiarilor în cauză, cât mai repede, astfel încât oamenii să poată folosi banii”, a spus ministrul.

Cererile pentru anul școlar 2024-2025 pot fi depuse până în data de 3 octombrie

Părinții copiilor de grădiniță și elevilor defavorizați care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, până în data de 3 octombrie.

De precizat, toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut. Vezi aici condițiile sunt diferite pentru preșcolari, elevii din clasele primare și gimnaziu și model de cerere.

Când se vor distribui cardurile și/ sau banii

Toți cei care doresc să primească ajutorul și se încadrează în criteriile prevăzute de OUG nr. 83 / 2023 trebuie să depună cerere, chiar și cei care au deja cardul de anul trecut pentru că situația financiară sau familială se poate schimba.

Cei care nu au carduri și vor fi declarați eligibili vor aștepta să se emită cardurile pe numele lor, iar cei care le au deja și sunt declarați eligibili vor primi cei 500 de lei pe cardurile de anul trecut.

Nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sua cardurile. După depunerea data de 3 octombrie, procedura este una anevoioasă. Trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările. Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.

Ce prevede art. 6 din OUG nr. 83/2023: 

(12) Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, prevăzute la alin. (10).

(13) Lista copiilor care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate în ceea ce privește venitul mediu net lunar pe membru de familie poate fi accesată de către beneficiar și de unitățile de învățământ, prin intermediul aplicației informatice prevăzute la alin. (4), în termen de 10 zile lucrătoare de la data procesării interogărilor prevăzute la alin. (8).

(14) Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune, iar rezultatul interogărilor prevăzute la alin. (8) este disponibil în termen de 10 zile lucrătoare de la data operării în aplicația informatică a fiecărei actualizări.


Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Vezi aici lista magazinelor unde pot fi folosite tichetele pentru rechizite și îmbrăcăminte, pe fiecare județ

Informații de context

Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.

Programul social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, a avut mereu întârzieri, iar elevii nu au putut să își cumpere la timp cele necesare înainte de începerea școlii.

Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cererile pentru cardurile educaționale de 500 de lei, pentru anul școlar 2024-2025, se depun la secretariatul școlii până în data de 3 octombrie / Model de cerere și acte necesare
De ce nu primesc elevii „defavorizați” tichetele educaționale de 500 de lei, înainte să înceapă școala pentru a-și cumpăra rechizite? De vină este Ministerul Educației care nu are o bază de date completă cu elevii înscriși la școală – surse
Aproximativ 5 mii de elevi încă nu au primit tichetele educaționale de 500 de lei pentru rechizite, iar școala se termină vineri
Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi încărcate începând de vineri, 26 ianuarie, spune Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu

11 comments
  1. Cele de anul trecut,unde sunt?? au dispărut? cei de la școală da vina pe voi și voi pe ei .De ce nu ați dat toate cardurile,sa dus anu și sa uitat, s-au pus în buzunare.bvv

  2. 23 septembrie ora 12…card social educational emis de UpRomania…bani încă blocați pe motiv ca nu au primit de la minister nici o adresa oficiala pt deblocarea lor

  3. Bună ziua, la fel am pățit și eu mi s-a retras suma de 271 lei , îi pastram pentru a cumpăra de încălțat copilului.
    Se mai poate face ceva ?
    Mulțumesc pentru răspuns!

  4. Buna ziua!Avem 3 carduri educaționale și niciunul dintre ele nu sunt încărcate cu sold.Am avut surpriza neplăcută să mă duc la cumpărături în valoare de 1000 lei pentru începutul anului și să nu fie niciun ban pe card.

  5. Buna ziua de ce s-au retras banii de pe cardul educational pentru copii ,de 3 zile tot încerc sa sun și a-mi spune ca am 0 lei pe card ,normal anul acesta lau primit prin martie și au spus ca e valabil 1 an de zile, de ce nu explicați La oameni exact ce și cum ,am zis ca ai cumpăr acum după ce Lea dat ce sa le cumpăr La copii rechizite și ceva haine mai grăsuțe dar se pare ca nu mai avem nimic pe card ce putem face ,unde putem suna pentru deblocarea lor ?

    1. in aceeași situație și noi.Avem 3 carduri primite înainte de încheierea anului școlar și am avut surpriza sa descoperim când sa facem cumpărături pt început școlii că sunt goale.Sold 0

  6. nouă nu s a blocat cardul,nu am folosit nici un bănuț,s au dat târziu anul trecut, acum am nevoie de ei, cum fac să intru în posesia lui pt că este dreptul copilului..

  7. Eu am 2 copii înscriși la școli diferite și anul trecut nu am primit deloc card educațional și nici nu ni s-au alimentat vechile carduri. Am întrebat în mai multe locuri, dar nu am primit niciun răspuns. Anul acesta am depus cerere din nou.
    Nu am văzut niciun subiect de acest gen pe site, deși ni s-a spus că nu suntem singurii în această situație.

  8. Animale sint cei de la I. S. J. Neamț, se Bucură de Drepturile unui Copil cu Statut Orfan la Comandă Politică și Refuză să îi Acorde TICHETUL EDUCATIONAL știind că Încalcă Drepturile chiar și Internaționale și Europene iar de la Toate Instituțiile ale României e Tăcere. Asta Doar că sint în Proces cu Primăria Piatra Neamț pe Legea 18 /1991 Care au numai Falsuri în Acte Oficiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din şcolile particulare autorizate și acreditate ar putea primi burse de performanţă şi de burse de merit, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere / Calculele inițiatorilor arată că ar fi vorba de peste 15.000 de elevi beneficiari

Mai mulţi parlamentari de la toate partidele au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege potrivit căruia elevii de la şcolile private acreditate sau autorizate ar urma să beneficieze…
Vezi articolul

Șeful Inspectoratului de Poliție Dolj, către elevi: Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite

„Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite”, a transmis elevilor Laurențiu Dumitrescu,…
Vezi articolul