EXCLUSIV “Avem de purtat un război de proporții împotriva agresorului rus”, în care pentru copii prioritare sunt supraviețuirea fizică și posibilitatea de a continua să învețe – Serghei Kvit, fost ministru și specialist în educație din Ucraina / Apel pentru sprijinirea refugiaților și izolarea academică a Rusiei

1.186 de vizualizări
Serghei Kvit / Sursa: Facebook – Serghiy Kvit
Pentru copiii ucraineni, prioritățile acum “țin pur și simplu de supraviețuirea fizică și, bineînțeles, de a le oferi posibilitatea de a continua să învețe”, atrage atenția, într-un mesaj transmis la solicitarea Edupedu.ro, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniul educațional din Ucraina, fostul minstru al Educației și Științelor, Serghei Kvit. Actual șef al agenției care se ocupă de asigurarea calității în învățământul superior, el face un apel la sprijin internațional, inclusiv românesc, pentru comunitățile afectate de război, dar și la izolarea Rusiei, chiar și a marilor universități rusești “care au încetat să mai fie centre ale gândirii critice”.
  • Serghei Kvit a fost ministru al Educației și Științelor din Ucraina timp de 2 ani, între 2014-2016, în guvernul condus de Arseni Iațeniuk, instalat după căderea fostului președinte prorus Viktor Ianukovici. Times Higher Education a relatat că la mijlocul lunii februarie, înainte să înceapă invazia rusă în Ucraina, Serghei Kvit, apreciat drept un reformist, a fost ales rector al reputatei Universități Naționale a Academiei Kiev-Mohyla, într-un proces marcat de complicații.

“Refugiații ucraineni au nevoie de atenție specială și de sprijin, inclusiv școlarii și studenții”, îndeamnă Serghei Kvit în mesajul său. Și completează: “Trebuie înțeles că, dacă studenții pot să aibă grijă de ei înșiși, a-i ajuta pe copii presupune și ajutor pentru părinții acestora”.

Întrebat despre nevoile educaționale actuale ale copiilor ucraineni, având în vedere inclusiv posibilele pierderi suferite în ultimii ani din cauza Covid, el insistă asupra gravității situației de acum:

  • “Astăzi nu ar trebui să ne gândim la pagubele aduse de Covid educației, pentru că avem de purtat un război de proporții împotriva agresorului rus. Aceasta pune probleme diferite, ce țin pur și simplu de supraviețuirea fizică și, bineînțeles, de a le oferi posibilitatea de a continua să învețe. Iar aceasta înseamnă să răspundem nevoilor de așezare, nutriție, tratament și continuarea educației”.

Serghei Kvit mai scrie în mesajul său:

  • “O să alungăm trupele rusești. Astăzi vorbim în principal despre o catastrofă umanitară extinsă, despre nevoia de a salva viața și sănătatea oamenilor. În privința situației interne din Ucraina, organizațiile internaționale, în special din România, ar trebui să coopereze cu diversele comunități locale din zonele afectate de război.”

El invocă alinierea unor mari universități ruse la discursul și politica regimului Putin, făcând trimitere, cu titlu de exemplu, la un mesaj transmis acum două zile de Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, universitatea rusă cu cea mai bună performanță în clasamentele internaționale. Aceasta scria, într-o comunicare către profesori și studenți, că “țara noastră traversează vremuri dificile. Președintele Rusiei, V.V. Putin, a explicat detaliat motivele pentru deciziile dificile de a desfășura o operațiune militară specială” – termen folosit de propaganda rusă pentru a evita cuvinte precum “război”, “invazie” sau “conflict”.

Potrivit lui Serghei Kvit, “Rusia este o țară autoritară căreia îi lipsește complet presa independentă, unde societatea sprijină crimele împotriva umanității comise de regimul Putin. Universitățile de acolo au încetat să mai fie centre de gândire critică. O cooperare cu Rusia în domeniul academic i-ar întări capacitatea militară”.

Iar în privința universităților ucrainene, acesta arată că, “pe termen lung, ele vor avea nevoie de mai multe resurse, pentru a crește gradul lor de internaționalizare, în special prin programe educaționale și de schimburi culturale și prin proiecte comune de cercetare. Aceasta ar trebui să aibă loc în paralel cu eliminarea Rusiei și a instituțiilor academice rusești din spațiul academic internațional, în special din Spațiul European al Învățământului Superior”.

  • Acesta este un punct central într-un apel emis zilele trecute de instituția condusă de Serghei Kvit, Agenția Națională pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior din Ucraina (NAQA), către comunitatea academică internațională, apel în care cere întreruperea oricărei forme de colaborare cu orice reprezentanți ai regimului Putin și ai instituțiilor rusești de învățământ superior și de cercetare.
Citește și:
Apel ucrainean pentru comunitatea academică a lumii: opriți orice formă de colaborare cu reprezentanții regimului Putin și instituțiile universitare și de cercetare din Rusia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trei universități din România au fost declarate câștigătoare de Comisia Europeană în competiția pentru crearea Universităților Europene: SNSPA, Universitatea din București și Universitatea de Construcții

Trei universități din România au fost declarate câștigătoare de către Comisia Europeană, în competiția pentru crearea, în consorții internaționale, a primelor 17 universități-pilot europene. SNSPA, Universitatea din București și Universitatea…
Vezi articolul

Admitere liceu 2023. Procedura pentru completarea fișei de înscriere, transmisă de Ministerul Educației. Fișa poate fi completată la școală, în prezența părintelui și a dirigintelui, sau transmisă prin e-mail

Procedura pentru completarea fișei de înscriere la liceu 2023 a fost trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere…
Vezi articolul

Liderul sindical Marius Nistor critică procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile, pusă în dezbatere publică: A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație

Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune că procedura prin care profesorii din școli și licee ar urma să declare în fiecare an cu cine fac meditații este prea…
Vezi articolul