EXCLUSIV Atașatul cultural al Ambasadei SUA: Peste 1.000 de români au studiat în America, anul trecut. Cum poți deveni student în State

1.371 de vizualizări
Cum poți deveni student în State
Cum poți deveni student în State, o discuție cu Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România
Care este magnitudinea atragerii de studenți străini în SUA? Peste 1 milion de studenți străini au învățat numai anul trecut în mari instituţii publice americane de învăţământ, la colegii comunitare și în facultăţi private specializate în sistemul educaţional Liberal Arts, a declarat în exclusivitate pentru Edupedu.ro atașatul cultural al Ambasadei SUA la București, Scott Reese. Dintre aceștia, 1.071 sunt români care au studiat în Statele Unite, în anul academic 2017-2018, a precizat pentru Edupedu.ro oficialul american.

De cealaltă parte, 297 de studenţi americani au studiat în România în anul şcolar 2017-2018, în creştere cu 8% faţă de anul anterior, a declarat atașatul cultural al Ambasadei SUA la București.

Într-un scurt interviu acordat Edupedu.ro via email, atașatul cultural al Ambasadei SUA la București, Scott Reese, a vorbit despre modul în care tinerii români se pot înscrie la o facultate în America, precum și despre rolul Comisiei Fulbright în parcursul unui student care vrea să ajungă în State.

Edupedu.ro: În primul rând, câți studenți străini învață în Statele Unite ale Americii, în ce zone universitare și care sunt specializările cel mai des alese de ei?
Scott Reese: În anul şcolar 2017-2018, aproape 1.100.000 de studenţi străini au studiat în SUA, la un număr mare de instituţii, inclusiv la mici facultăţi private specializate în sistemul educaţional Liberal Arts, la colegii comunitare şi la mari instituţii publice de învăţământ.

Edupedu.ro: Câți români învață în SUA și preponderent pe ce domenii?
Scott Reese: Conform raportului Open Doors pe anul 2018, în anul academic 2017-2018, 1.071 de români au studiat în Statele Unite.

Cum poți deveni student în State: primii pași

Edupedu.ro: Sunt elev român, clasa a X-a, mă gândesc la o universitate din SUA ca la cel mai frumos vis. Care sunt pașii pe care trebuie să-i fac?
Scott Reese: Sistemul de învăţământ superior din Statele Unite oferă o mare varietate de oportunităţi şi găsirea universităţii potrivite poate fi dificilă. Însă programul EducationUSA găzduit de Comisia Fulbright vă poate ajuta gratuit. Îi puteţi contacta pe cei de la Comisia Fulbright şi prin intermediul Facebook.

Ei vă pot ajuta să găsiţi instituţia care se potriveşte cel mai bine obiectivelor voastre, să găsiţi programul potrivit, să analizaţi posibilităţile de sprijin financiar şi vă pot ajuta chiar cu procesul de înscriere. Şi cele nouă centre American Corner din România au resurse gratuite care vă pot ajuta să găsiţi cel mai bun mod de a vă transforma visul în realitate.

Edupedu.ro: De ce am nevoie pentru a ajunge student la prestigioasele instituții de învățământ din US?
Scott Reese: Trebuie reţinut faptul că instituţiile cele mai prestigioase sunt extrem de competitive, însă există multe şcoli mai puţin cunoscute ale căror programe sunt la fel de bune sau, în unele cazuri, chiar mai bune decât cele ale şcolilor “de elită”. Este mai important să te asiguri că primeşti educaţia adecvată obiectivelor tale în viaţă, decât la ce instituţie studiezi. Aşadar, acordaţi timp studierii tuturor posibilităţilor şi luaţi în considerare factori precum numărul de studenţi din clase, activităţile extracuriculare oferite, climatul, mediul rural sau urban etc. Nu uitaţi că vă veţi afla acolo pentru trei sau patru ani, aşadar vreţi să fiţi siguri că atât oraşul, cât şi universitatea vi se potrivesc.

Edupedu.ro: Cât durează procedurile, chestiunile tehnice de genul vizei (dacă există viză pentru studii), cât de complicată este pentru un viitor student român calea până la o universitate americană? Cum poți deveni student în State?
Scott Reese: Fiecare universitate din Statele Unite acţionează independent şi are propriul calendar şi propriile proceduri de înscriere, aşadar trebuie să verificaţi la universitatea la care vă înscrieţi. Şi programul EducationUSA vă poate ajuta în aceste eforturi. Odată ce aţi fost acceptaţi la studii, viza este relativ uşor de obţinut de cei mai mulţi dintre solicitanţi, dar fiecare caz este analizat individual. Dacă aveţi rezultate şcolare foarte bune, este destul de uşor să fiţi acceptat de către o universitate americană.

Edupedu.ro: Câte universități și care sunt acestea oferă acces studenților din România la cursurile lor (prin admitere sau bursă)?
Scott Reese: Fiecare universitate îşi stabileşte propriile reguli, însă aproape toate universităţile din Statele Unite acceptă studenţi străini. În ce priveşte bursele, nu există burse naţionale, însă multe şcoli oferă burse pentru capacităţile sportive, talentele muzicale sau pentru note extrem de bune, aşadar contactaţi birourile de sprijin financiar ale şcolilor pentru a afla ce se oferă. Din nou, şi EducationUSA vă poate ajuta în această privinţă.

Edupedu.ro: Care este rolul Comisiei Fulbright în parcursul unui viitor sau actual student, care vrea să ajungă în State? Cum îl poate sprijini aceasta?
Scott Reese: Comisia Fulbright sprijină programul de schimb educaţional Fulbright, un program extrem de competitiv care oferă studenţilor posibilitatea de a studia un an în Statele Unite, gratuit. În fiecare an există o perioadă de înscriere la concurs, aşadar urmăriţi pagina de Facebook a Ambasadei SUA pentru detalii. EducationUSA, programul prin care Ambasada sprijină studenţii străini care doresc să studieze în Statele Unite se desfăşoară la sediul Comisiei Fulbright din Bucureşti, însă acesta este un program separat.

Edupedu.ro: De partea cealaltă, câți studenți americani învață în România?
Scott Reese: În anul şcolar 2017-2018, 297 de studenţi americani au studiat în România, număr în creştere cu 8% faţă de anul anterior. Suntem încurajaţi de creştere şi sperăm că mai mulţi studenţi americani vor profita de oportunităţile minunate pe care România le are de oferit.

Citește și: Studii în străinătate: Elevii cer autorităților să militeze pentru un acord internațional care să “asigure dreptul la educație”


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GRAFIC Numărul cazurilor de infectări noi înregistrează o scădere pentru prima dată de la începutul valului 4 al pandemiei de Covid-19 în România, anunță cercetătorii de la Universitatea Babeș Bolyai

România începe o ușoară coborâre de pe platoul valului 4 de infectări cu coronavirus, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din…
Vezi articolul

Klaus Iohannis: 30% dintre români sunt la nivelul minim de alfabetizare financiară. Mediul financiar-bancar şi cel academic să contribuie la sustenabilitatea financiară, inclusiv prin mentorat şi îndrumare practică

Statisticile din 2023 arată că 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară, iar aceasta nu este consecinţa directă a unor evoluţii recente, ci efectul acumulat în…
Vezi articolul