Aproape 90% dintre români ar fi de acord cu demararea unui amplu program național de alfabetizare a copiilor și adolescenților de la sate. În același timp, 41% consideră că sistemul de educație din România de dinainte de Revoluție era mai slab decât școala de azi. Rezultatele aparțin sondajului “Percepții publice asupra educației din România” realizat de Avangarde în săptămâna în care președintele Klaus Iohannis a lansat raportul final România Educată, raport care se va transforma în lege, potrivit promisiunilor făcute de premierul Florin Cîțu.
Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 11.07 – 20.07.2021, pe un eșantion format din 900 de persoane, prin metoda CATI (interviuri telefonice), cu o marjă de eroare de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%. Vezi mai jos, în exclusivitate, rezultatele integrale ale Barometrului “Percepții publice asupra educației din România”.
Peste 30% dintre respondenți susțin că actualul sistem de învățământ NU este unul în mod real gratuit, în timp ce 28% nu știu/nu răspund.
La întrebarea “Dumneavoastră personal ați fi de acord ca guvernul să demareze un amplu program național de alfabetizare a copiilor și adolescenților de la sate?”, doar 1% au răspuns “Nu” și 11% “Nu știu / Nu răspund”, în timp ce 88% s-au declarat de acord cu un astfel de proiect.
Întrebați dacă știu în ce constă proiectul România Educată, 36% dintre români au răspuns “Da”. Amintim că administrația prezidențială a publicat raportul final abia pe 14 iulie 2021, după ce în săptămâna premergătoare a prezentat în cadrul ultimelor consultări doar o sinteză. Sondajul de față a fost realizat în perioada 11-20 iulie.
În ceea ce privește calitatea sistemului de educație dinainte de Revoluție, față de cea a sistemului de astăzi, 41% spun că era mai slab acum mai bine de 30 de ani, 16% le consideră la fel, în timp ce 34% “Nu știu / Nu răspund”.
19% dintre respondenți spun că au avut în familie sau știu pe cineva care a abandonat studiile primare sau gimnaziale.
Sursă foto: captură Sondaj Avangarde
3 comments
In toate statele civilizate Școala merge la elevi. Doar la noi aduc la școală elevii cu microbuze care costa mai scump . Oare de ce?
Și în statele civilizate copiii merg cu autobuzul la școală.
Gândiți-vă la satele din regiunile de munte și de deal, răsfirate pe zeci de kilometri. Nu pot avea toți copiii școala aproape.
Glumiti!
De ce as obliga o comunitate sa faca o scoala cu MINIMUM 300 elevi?