Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode și rector al Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” a SRI, nu va mai coordona în următorii 2 ani lucrări de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a anunțat instituția de învățământ superior într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Decizia a fost luată după ce Comisia de etică a UBB a constatat mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, concluzionând că “teza este profund viciată” și cerând retragerea cărții publicate pe baza tezei.
În răspunsul la solicitarea Edupedu.ro, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) spune că și profesorul Adrian Ivan “a solicitat la rândul său acest lucru (N. Red. – ca în următorii 2 ani să nu îi mai fie alocate locuri de doctorat), motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor”.
La 10 zile după ce Comisia de etică a constatat plagiatul și greșelile care au “viciat” profund teza de doctorat pe care a coordonat-o la UBB, Universitatea a decis ca și cursul predat de Adrian Ivan la școala doctorală a UBB să fie preluat de un alt profesor. “Pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul “Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023”, spune UBB în răspunsul la solicitarea Edupedu.ro.
Amintim că Adrian Ivan este rectorul Academiei Naționale de Informații a SRI din septembrie 2017, potrivit propriului CV, iar Lucian Bode și-a susținut teza de doctorat avându-l drept coordonator pe Ivan în 2018.
Edupedu.ro a întrebat Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB și care sunt măsurile luate de instituție în cazul prorectorului UBB Dan Lazăr, care a fost unul dintre cei trei referenți care au scris referate de acceptare a tezei de doctorat semnate de Lucian Bode.
“I s-a solicitat profesorului Dan Lazăr să-și asume în viitor prezența în comisii doar pentru teze care sunt (sau au componente) în stricta sa specializare, pentru a se ușura identificarea posibilelor abateri de la etica și de la calitatea cercetării”, a răspuns Universitatea Babeș-Bolyai la solicitarea Edupedu.ro.
Răspunsul integral al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca la solicitarea Edupedu.ro:
“Edupedu.ro: Dl Adrian Ivan va mai putea conduce doctorate în cadrul Școlii Doctorale sau va mai fi acceptat ca expert în activitățile Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB, având în vedere decizia Comisiei de etică în cazul Lucian Bode?
- Domnul profesor Adrian Ivan are studii la una din marile universități ale lumii, Universitatea din Geneva (1995-1999 – Diplôme d’Etudes Supérieures en Etudes Européennes, Institutul European al Universității din Geneva, Elveția), așa că este conectat la bunele practici academice internaționale.
În urma hotărârilor date de Comisia de etică a UBB, a dispozițiilor subsecvente date de rector, precum și a discuției avute cu domnul profesor Adrian Ivan, ținând cont inclusiv de existența procedurilor/proceselor aflate pe rol împotriva UBB, s-au luat o serie de măsuri cu referire la această situație. Astfel, în următorii 2 ani profesorului Ivan nu-i vor mai fi alocate locuri de doctorat, lucru congruent cu noile măsuri ale școlii doctorale din care face parte, cu informarea și acordul CSUD-UBB, demers asumat și de profesorul Ivan, care a solicitat la rândul său acest lucru, motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor.
De asemenea, pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul “Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023.
Profesorul Adrian Ivan s-a implicat în îmbunătățirea standardelor academice din Școala doctorală, anterior și ca urmare a acestei situații. Alte măsuri vor putea fi discutate după încheierea procedurilor/proceselor aflate pe rol împotriva UBB.
Edupedu.ro: Dl Dan Lazăr va mai putea conduce doctorate sau va mai fi acceptat ca expert în activitățile școlii doctorale?
- Domnul profesor Dan Lazăr, ca membru în comisia de susținere, nu a primit raportul antiplagiat, ci doar confirmarea din partea școlii (doctorand/conducător de doctorat) că teza este în regulă sub aspectul eticii academice. În consecință, referatul de specialitate s-a focalizat pe conținutul științific al tezei, care a fost acceptată cu limite și critici clare reliefate în referat. Cu toate acestea, i s-a solicitat profesorului Dan Lazăr să-și asume în viitor prezența în comisii doar pentru teze care sunt (sau au componente) în stricta sa specializare, pentru a se ușura identificarea posibilelor abateri de la etica și de la calitatea cercetării.
În plus, la propunerea rectorului UBB, regulamentele vor fi discutate în senat, în vederea modificării lor, astfel încât raportul antiplagiat să ajungă, de acum încolo, ca procedură standard, și la membrii comisiei de îndrumare și de susținere, care să-și asume, la rândul lor, pe baza analizei raportului, originalitatea tezei, alături de doctorand și de conducătorul de doctorat.
Edupedu.ro: Care sunt măsurile luate la nivelul școlii doctorale, cu privire la membrii comisiei de doctorat în cazul Bode și cu privire la profesorii a căror expertiză a contat în acordarea titlului de doctor?
- În urma acestei situații și ca urmare a hotărârilor și deciziilor instituționale, școala doctorală de specialitate a luat o serie de măsuri corective (ex. accesibilitatea raportului antiplagiat, cursuri intensive pentru toți membrii școlii, standarde explicite de publicare în relație cu cele internaționale etc.).
De asemenea, școala doctorală a decis aplicarea următoarelor măsuri în situații de abatere de la etica academică:
- Nealocarea de locuri la doctorat pe o perioadă de 2 ani pentru coordonatorii de teze de doctorat cu privire la care s-a constatat de către Comisia de etică nerespectarea standardelor de integritate academică.
- Suspendarea, pe o perioadă de un an, a numirii în calitate de membru în noi comisii de îndrumare a persoanelor care au făcut parte din comisia de îndrumare a unei teze cu privire la care s-a constatat de către Comisia de etică nerespectarea standardelor de integritate academică.
Edupedu.ro: Câte lucrări de doctorat a coordonat la UBB dl Adrian Ivan și cine sunt doctoranzii?
- Informațiile cu privire la tezele de doctorat coordonate de către profesorul Adrian Ivan sunt disponibile pe site-ul Institutului de Studii Doctorale, fiind informații publice. Menționăm că între 2009 și 2022 au avut loc 46 de susțineri (din care unele în limbi de circulație internațională).”
Informații de background
Amintim că pe 11 ianuarie 2023 Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a constatat, după a doua analiză a tezei de doctorat deținute de ministrul de Interne, Lucian Bode, că teza acestuia este “profund viciată” de “plagiat și citare defectuoasă și incorectă”.
Potrivit Hotărârii publicate pe site-ul UBB:
- “Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.
- (2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată.“
Hotărârea Comisiei nu menționează niciun procent în privința conținutului plagiat, dar vorbește despre “abateri etice constante” și despre “teza profund viciată”. În același timp, publică, în anexă, aproape șase pagini de exemple de plagiat și citare defectuoasă, precum și puțin peste o pagină de exemple de citare corectă.
Comisia precizează că Adrian Ivan, conducătorul de doctorat în cazul tezei lui Lucian Bode, a solicitat stoparea oricărei analize, cerere care nu a fost acceptată. (sursa și detalii)
UBB a publicat rezultatul celei de-a doua verificări în condițiile în care ministrul Bode apelase la instanță în încercarea de a bloca această a doua rundă de analiză. El a susținut că a apelat la această măsură deoarece Comisia de Etică nu ar putea desfășura verificări decât în privința membrilor comunității universitare, din care el nu face parte. Pe de altă parte, după prima analiză a comisiei, desfășurată în toamnă și care constatase un procent mult mai mic de conținut plagiat, el salutase “verdictul UBB”, apreciind că acesta ar demonstra că “teza mea de doctorat este în regulă”.
La începutul lunii noiembrie 2022, Comisia de Etică a UBB constata, în urma unor verificări, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode includea fragmente plagiate, reprezentând 2,95% din teză.
Apoi, pe 24 noiembrie, Emilia Șercan anunța rezultatele propriei verificări, spunând că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat. Atunci, universitatea clujeană a anunțat că va reanaliza teza.
Spre deosebire de reacția la prima decizie, ministrul Bode a refuzat să comenteze noile acuzații, limitându-se să spună, pentru G4Media.ro, că instituțiile abilitate trebuie să-și facă treaba: “pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba (desigur, întotdeauna cu respectarea legii). După orice nouă analiză sau verdict emis în cadru instituțional – și mai ales legal – desigur că voi veni cu un punct de vedere”.
Pe 17 ianuarie 2023, Tribunalul din Sălaj a respins ca nefondată cererea prin care ministrul de Interne, Lucian Bode, a încercat să blocheze a doua verificare a tezei sale de doctorat în cadrul Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, potrivit soluției publicate pe portalul instanțelor de judecată. Lucian Bode poate face recurs în termen de 5 zile de la comunicarea sentinței.
Ministrul Bode a anunțat apoi, pe Facebook, că “lupta” sa continuă și că a cerut desființarea Hotărârii Comisiei de Etică a UBB, prin care e stabilit plagiatul, în integralitatea ei.
Ministrul încercase să obțină, în contencios administrativ, printr-un dosar deschis la Tribunalul Sălaj, suspendarea executării Hotărârii nr.10/13.12.2022, emisă de Universitatea Babeş-Bolyai – Comisia de etică. Este vorba despre hotărârea oficială pe baza căreia s-a desfășurat a doua analiză a comisiei de etică asupra tezei de doctorat a lui Lucian Bode, după ce Emilia Șercan publicase o investigație ce demonstra plagiat extins în cadrul acesteia, mult mai mult decât estimase aceeași Comisie într-o primă analiză, în toamna anului trecut. – Sursa și detalii
5 comments
Sancțiune de râsul lumii!! Asta este UBB cu al ei David. Unsuros acest rector. UBB are moralitate și conduită la fel ca Spiru Haret, fără exagerare.
UBB trebuie să pună pe pauză toți conducătorii de doctorat care nu au efectuat cercetare de calitate cu vizibilitate internațională (manifestată prin citări)!
Un coordonator care nu are minim 1K-2K citări nu poate și nu are viziunea necesară pentru a conduce alte persoane spre cercetare de calitate!
Ii verifica si averea cineva? Verifica cineva si celelalte lucrari de doctorat? Il doare fix in basca pe asta de cei 2 ani lol.
Mi-e greu sa nu ma amuz de comparatia intre plagiatul lui Bode (or mai fi si alti fosti doctoranzi ai lui Adrian Ivan in aceeasi situatie cu Bode, dar care nu au fost inca detectati? A avut cam multi doctoranzi in vreo 14 ani…) si tema cursului tinut de Adrian Ivan la UBB: “Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice”!
:), :), 🙂
De ce doar 2 ani ? De ce nu se verifica ce fel de teze a mai coordonat acest “i drumator”? De ce UBBul nu i-a masuri serioase pentru a arata lumii întregi ca reprezintă instituția de urmat, exemplul în materie de educație și cercetare din România? De ce acestui “îndrumător” i se permite sa dețină funcții peste funcții? Câte ore “muncește” pe zi acest “îndrumător”?
Cât timp mai trebuie sa treacă pana când ne lepăda de acești oameni și de aceste apucături?