EXCLUSIV Activitatea CNATDCU a fost blocată când au apărut situații sensibile “ale unor personalități politice actuale”. Acest Consiliu nu poate fi controlat politic – Reacție dură a vicepreședinților instituției-cheie în soluționarea plagiatelor, Mircea Dumitru, Marius Andruh și Dorel Banabic, la acuzațiile și ironiile lansate de ministrul Sorin Cîmpeanu

5.614 vizualizări
Mircea Dumitru, Marius Andruh si Dorel Banabic / Foto: Inquam Photos și Academia
Mircea Dumitru, Marius Andruh și Dorel Banabic / Foto: INQUAM Photos și Academia Română
Reacție fără precedent a vicepreședinților instituției-cheie care soluționează plagiatele, la ironiile și acuzațiile ministrului Sorin Cîmpeanu care își susține ideea de-a desființa CNATDCU spunând că “MIT nu are nici cea mai mică șansă să aibă un singur profesor de calitatea membrilor Consiliului General CNATDCU”. Vicepreședinții Mircea Dumitru și Marius Andruh au declarat pentru Edupedu.ro că “acest Consiliu nu a putut fi controlat din punct de vedere politic”. “Atunci când au apărut situații sensibile care ar fi fost normal să fie analizate de comisiile CNATDCU, situații ale unor personalități politice actuale, CNATDCU a fost blocat și nu a putut să își desfășoare activitatea care intră în fișa postului”, a avertizat public Mircea Dumitru, vicepreședintele CNATDCU care în prezent asigură președinția interimară a Consiliului, ca urmare a suspendării lui Ioan Aurel Pop.
  • Precizăm că această poziție este susținută de toți cei trei vicepreședinți ai CNATDCU, care asigură prin rotație președinția interimară a forului, în condițiile în care președintele Ioan-Aurel Pop se suspendă la fiecare 6 luni din motive medicale. Dorel Banabic, vicepreședinte CNATDCU, a declarat pentru Edupedu.ro că se alătură declarațiilor făcute de Marius Andruh și Mircea Dumitru.

Vicepreședinții Mircea Dumitru și Marius Andruh au afirmat pentru Edupedu.ro că de mai bine de 6 ani Consiliul general al CNATDCU (conducerea instituției), din care fac parte, lucrează pe o platformă elaborată de UEFISCDI care fluidizează activitatea. “Nici înainte de a lucra pe platforma elaborată de UEFISCDI nu era așa procesul [proces definit de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ca sesiuni “de o oră” în care membrii Consiliului General CNATDCU “validează între 2 și 300 de teze de doctorat” – N. Red.], ci tezele erau analizate în comisiile de specialitate ale CNATDCU, de experți în domeniile tezelor respective și abia în final ajungeau în Consiliul general”, a explicat pentru Edupedu.ro vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh.

Declarațiile integrale acordate de vicepreședinții CNATDCU Mircea Dumitru și Marius Andruh pentru Edupedu.ro:

“Rep.: Care este poziția dvs. cu privire la acuzațiile lansate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la adresa conducerii CNATDCU din care faceți parte?
Mircea Dumitru:
Noi suntem surprinși că dl ministru pare să nu știe cum funcționează acum CNATDCU și Consiliul general, pentru că de când lucrăm pe platforma care a fost gestionată de UEFISCDI noi nu mai avem ședințe de 2-3 ore în care aprobăm 300 de teze de doctorat.

Marius Andruh: Nici înainte de a lucra pe platforma elaborată de UEFISCDI nu era așa procesul, ci tezele erau analizate în comisiile de specialitate ale CNATDCU, de experți în domeniile tezelor respective și abia în final ajungeau în Consiliul general.

Mircea Dumitru: Sunt peste 400 de specialiști în toate aceste comisii ale CNATDCU, care analizează de fapt fiecare teză. În cazuri speciale puteam apela și la experți externi, care nu sunt membri permanenți ai acestor comisii de specialitate. Consiliul general este cel care urmărește să fie respectate normele și procedurile în analiza tezelor și doar în cazuri excepționale poate să aibă discuții cu privire la conținutul unor teze, pentru că sunt specialiști din foarte multe domenii și nu putem presupune că un profesor de istorie sau de chimie trebuie să dea un verdict pe o teză de biologie, de exemplu.

Marus Andruh: Dar toate tezele de doctorat sunt analizate cu grijă, iar dovada este faptul că e un număr semnificativ de teze, aproape 200 de teze, au fost respinse de CNATDCU în ultimii 2 ani, pe motive de calitate scăzută a producției științifice a acestor teze.

Mircea Dumitru: Cu privire la ironia domnului ministru, conform căruia “MIT nu are nici cea mai mică șansă să aibă un singur profesor de calitatea membrilor Consiliului General CNATDCU”, cu respect îi atragem atenția că toți membrii Consiliului general au activitate științifică ce îi recomandă pe poziții importante în lumea academică și nu au ajuns acolo pe criterii politice, iar câțiva dintre ei au și o remarcabilă activitate științifică recunoscută internațional.

Nimeni nu poate să nege că CNATDCU are o poziție cu totul aparte în peisajul academic internațional, pentru că nu există o astfel de comisie în țările cu care ne comparăm. Părerea mea personală este că se poate face o tranziție către universități. Din 2016 au trecut 6 ani de când aplicăm foarte strict verificarea tuturor lucrărilor de doctorat folosind softurile de plagiat. Cred că într-o perioadă de tranziție de încă 5 ani putem vorbi despre o responsabilizare a universităților. Însă este un fapt acela că dacă sunt 200 de teze respinse de CNATDCU, universitățile de care acele teze au trecut le-ar fi conferit autorilor titlurile de doctor, în timp ce aceste comisii de specialiști ale CNATDCU au socotit că tezele nu satisfac condițiile de calitate pentru a fi conferite aceste titluri.

A spune că această instituție nu își face datoria înseamnă a vorbi astfel despre aproape 500 de oameni care lucrează aici, cei mai mulți dintre ei din timpul lor liber și fără a fi plătiți în mod special pentru asta, pentru a aplica niște standarde normale, care la universitățile din afară sunt respectate și aplicate fără nicio problemă. La noi, prin CNATDCU, universitățile sunt puse la adăpost de conferirea unor titluri care sunt bazate pe conținuturi de calitate îndoielnică.

Marius Andruh: Mecanismele pentru finalizarea unei teze de doctorat sunt complexe în universitățile din afară, iar preluarea conceptului în România nu se poate rezuma doar la a desființa CNATDCU, fără a te gândi la ce se întâmplă mai departe cu instituțiile de învățământ superior și la modul în care universitățile tratează finalizarea tezelor de doctorat. Desființarea CNATDCU este doar acțiune care nu este însoțită de nicio completare, de niciun mecanism riguros [în proiectul de Lege a învățământului superior lansat de Cîmpeanu în dezbatere – N. Red.]. Dacă vrei să fii o universitate prestigioasă, ține de tine. Dacă vrei să fii cu fruntea sus că tezele de doctor care ies de la tine fac cinste instituției și duc la evoluția științifică a unei țări, atunci vei verifica tot. Dar acum nu există nicio barieră pentru cei care nu respectă astfel de valori.

Mircea Dumitru: Este o decizie politică dacă instituția va fi reorganizată, restructurată sau desființată, dar credem că trebuie să fie o perioadă în care un for de control să verifice și facă auditul universităților și treptat această responsabilizare a universităților să fie întărită, astfel încât într-un termen de 5 până la 10 ani universitățile să poată prelua această funcție. Pentru că este un fapt ca multe universități au răspuns foarte slab sau nu au răspuns deloc atunci când au fost invitate să se pronunțe în cazul unor plagiate evidente.

Rep.: De ce avem acest atac al ministrului Educației la adresa conducerii CNATDCU?
Mircea Dumitru: Acest consiliu nu a putut fi controlat din punct de vedere politic. În Consiliul general al CNATDCU sunt personalități ale mediului academic puternice și nu vorbim despre noi. Sunt “nuci foarte tari” în Consiliul general, care nu pot fi controlate politic.

Rep.: A încercat ministrul sau persoane din jurul executivului să exercite un control politic asupra conducerii CNATDCU?
Mircea Dumitru: Direct, nu a încercat, pentru că și-a dat seama că nici nu se poate așa ceva. Dar atunci când au apărut situații sensibile care ar fi fost normal să fie analizate de comisiile CNATDCU, situații ale unor personalități politice actuale, CNATDCU a fost blocat și nu a putut să își desfășoare activitatea care intră în fișa postului. Dar nu a fost vorba despre folosirea unor metode de control politic direct asupra Consiliului general al CNATDCU.

Rep.: Vă referiți la cazul premierului Ciucă, ce a reușit prin instanță să blocheze analiza efectuată de CNATDCU?
Mircea Dumitru: Nu este singurul caz.

Rep.: Dar cine mai este într-o astfel de situație?
Mircea Dumitru:
O solicitare la Ministerul Educației va furniza lista tuturor acelora în cazul cărora CNATDCU a fost blocat să efectueze o analiză.”

Declarația acordată de vicepreședintele CNATDCU Dorel Banabic:

“Mă surprinde comparația ironică făcută de domnul ministru Câmpeanu privind membrii Consiliului General al CNATDCU (“super-oameni”, comparația cu profesorii de la MIT). Aceștia nu sunt nici super-oameni, nici comparabili cu profesorii de la MIT, dar sunt specialiști recunoscuți internațional în domeniul lor de activitate, corecți și bine intenționați.

Mă surprinde declarația domnului ministru Câmpeanu pentru că atunci când în Consiliul General s-a propus modificarea criteriilor pentru abilitare respectiv pentru posturile de conferențiar și profesor universitar (transparentizarea, simplificarea, coerența, relevanța, eliminarea principiului echivalării cantității cu calitatea) nu a susținut această inițiativă. Mai mult, s-a dezis de ea afirmând că nu știe de o astfel de inițiativă. Acum reproșează membrilor Consiliului General că se ocupă de lucruri nerelevante (semnarea deciziilor de acordarea a titlurilor de abilitare și doctorat) și nu de aspecte de fond privind creșterea calității resursei umane din universități.”

Informații de background
Sorin Cîmpeanu și Nicolae Ciucă / Foto: INQUAM Photos George Calin
Sorin Cîmpeanu și Nicolae Ciucă / Foto: INQUAM Photos George Calin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apelat la ironii la adresa conducerii forului responsabil cu analiza plagiatelor din doctorate, CNATDCU, pentru a susține prevederile din proiectul legii învățământului superior prin care această instituție este desființată prin reorganizare, după cum Edupedu.ro a relatat pe larg. În cadrul unui eveniment desfășurat organizat vineri de PNL – partid condus de premierul Nicolae Ciucă, protagonistul celui mai recent scandal de plagiat – Sorin Cîmpeanu a acuzat CNATDCU că ar aproba teze de doctorat fără să le analizeze temeinic în prealabil: “MIT nu are nici cea mai mică șansă să aibă un singur profesor de calitatea membrilor Consiliului General CNATDCU. (…) Sunt niște super-oameni, care într-o sesiune de o oră validează între 2 și 300 de teze de doctorat, fiecare teză de doctorat având câteva sute de pagini”.

Amintim că instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior, document pus în dezbatere publică de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În proiectul legii, analizarea sesizărilor de plagiate din doctorate va reveni universităților și apoi unui judecător. Execuția instituțională propusă acum amintește de mișcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, care a desființat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreședinte CNATDCU) a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta.

Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă. Amintim că șeful Executivului a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat. Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, deci dacă soluția rămâne definitivă și forma actuală a proiectului de lege intră în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de către Universitatea Națională de Apărare Carol I, condusă de generalul Dorin Corneliu Pleșcan care în luna mai 2022 a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis și înaintat în gradul de gradul de general-maior – cu două stele. Pleșcan este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă pe vremea când acesta era șef al Statului Major.

Proiectul de Lege Cîmpeanu prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU ar trebui soluționate de aceeași instituție, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie, însă în cazul Ciucă sesizările de la CNATDCU au fost anulate în justiție.

Componența Consiliului General al CNATDCU este în acest moment, conform datelor de pe site-ul instituției:

  1. Pop Ioan-Aurel – președinte – Academia Română
  2.  Andruh Marius – vicepreședinte – Academia Română
  3.  Banabic Dorel – vicepreședinte – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  4.  Dumitru Mircea – vicepreședinte – Universitatea din Bucureşti
  5.  Bălan Corneliu – membru – Universitatea Politehnica din Bucureşti
  6.  Bolovan Ioan – membru – Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
  7.  Brînzănescu Vasile – membru – Institutul de Matematică “Simion Stoilow” din București
  8.  Buzoianu Anca Dana – membru – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca
  9.  Codrea Vlad – membru – Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
  10.  David Daniel Ovidiu – membru – Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
  11.  Dubină Dan – membru – Universitatea Politehnica Timişoara
  12.  Mihalache Mircea – membru – Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
  13.  Negru Viorel – membru – Universitatea de Vest din Timişoara
  14.  Oară Cristian – membru – Universitatea Politehnica din Bucureşti
  15.  Paraschiv Dorel Mihai – membru – Academia de Studii Economice din Bucureşti
  16.  Păunescu Virgil – membru – Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara
  17.  Sandu-Dediu Valentina – membru – Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti
  18.  Streteanu Florin – membru – Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
  19.  Vasilescu Cătălin – membru – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti
  20.  Vlăsceanu Lazăr – membru – Universitatea din Bucureşti
  21.  Zafiu Rodica – membru – Universitatea din Bucureşti
Citește și:
Ministrul Cîmpeanu susține desființarea prin reorganizare a CNATDCU prin ironii la adresa conducerii instituției: “MIT nu are nici cea mai mică șansă să aibă un singur profesor de calitatea membrilor Consiliului General CNATDCU”, “super-oameni care într-o sesiune de o oră validează între 2 și 300 de teze de doctorat”
BREAKING Instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată în proiectul Legii educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului. Nicolae Ciucă “a validat“ proiectul de lege și va scăpa de analiza CNATDCU dacă legea intră în vigoare
Sorin Cîmpeanu, replică după ce a propus în lege desființarea CNATDCU și analizarea plagiatelor de către universități: Acordarea titlului de doctor trebuie să fie o prerogativă a universității. Legislația actuală disipează asumarea răspunderii putând genera situații grave
Zeci de studenți din Timișoara au protestat pe străzi în semn de nemulțumire față de proiectul noii Legi a Educației / Studenții nu sunt de acord cu propunerea de desființare a CNATDCU și cer, printre altele, să aibă o pondere mai mare în procesul de alegere a rectorului
Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, în contextul discuției publice legate de propunerea de desființare a CNATDCU: Suntem singura ţară europeană în care universităţile nu acordă titlul de doctor / CNATDCU e o instituție de sorginte sovietică, înființată în anii ‘50
Regulamentul CNATDCU nu va fi schimbat, anunță Sorin Cîmpeanu: “atâta vreme cât sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare”


2 comments
  1. A lăsa în seama universităților decizia asupra ”valorii” tezelor de doctorat mi se pare o aberație, în situația dată… De ce nu am auzit / citit nimic, în cadrul acestei dezbateri, despre (i)responsabilitatea ”conducătorilor” și / sau comisiilor care au validat plagiatele?!

  2. Urmam exemplul statelor puternice. Rusii l-au produs pe Putin, americanii pe Trump, noi producem Vasilici, Ciuci, etc. Este vorba de lumea politica cu admitere fara examen, semieficienta, cu unic interes cel personal si de grup numai daca il satisface major pe cel personal. Uitati de onoare! Efectele benefice pentru populatie sunt mai curand accidentale.
    Cum e posibil ca admiterile la multe universitati sau pe posturi ale unor companii sa fie atat de complexe prin comparatie cu rostogolirea unor nesemnificativi rudimentari in posturi politice cheie in stare sa mutileze legea atunci cand sunt prinsi ca au incalcat-o?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Remus Pricopie, SNSPA, o nouă acțiune împotriva lui Sorin Câmpeanu: anunță că merge în instanță pentru a arăta că mandatul acestuia de președinte al Consiliului Rectorilor a încetat de drept / Câmpeanu: Nu mă exprim pe probleme marginale

“Consiliul Național al Rectorilor (CNR) are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din…
Vezi articolul

Studenții să poată contesta evaluările orale, să fie eliminat pragul minim de pagini pentru suportul de curs, să fie reglementată utilizarea resurselor electronice și a inteligenței artificiale în universitate – propunerile alianței organizațiilor studențești ANOSR pentru noul Cod al drepturilor studentului

Mobilitatea studenților, evaluarea lor, suporturile de curs, resursele electronice și utilizarea inteligenței artificiale în activitatea academică se numără printre temele atinse în propunerile de actualizare a drepturilor studenților, înaintate de…
Vezi articolul

UPDATE Aproape 2.500 de locuri la master – tăiate din capacitatea de școlarizare, în 32 de domenii, pentru anul universitar viitor / Domeniile și programele de studii de master pentru 2023-2024 au fost aprobate de guvern

Capacitatea de școlarizare la studii de master s-a diminuat scade în viitorul an universitar, în 32 de domenii de studii, cu aproape 2.500 de locuri, potrivit unei hotărâri de guvern…
Vezi articolul