EXCLUSIV Achiziția de măști pentru elevi și profesori a fost anulată de Ministerul Educației, care a lansat astăzi o nouă procedură – cu doar o săptămână înainte de începerea școlii

34.904 vizualizări
Foto: gov.ro
Achiziția de măști de protecție pentru toți elevii de clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, precum și pentru profesorii și personalul din școli a fost anulată de Ministerul Educației, cu doar 10 zile înainte de reînceperea școlii. Ministerul mai încearcă o dată să cumpere măștile pe care este obligat prin lege să le asigure participanților la cursuri și examene, printr-o nouă procedură care a fost lansată în această dimineață. Întrebat de Edupedu.ro dacă vor ajunge măștile la timp în școli, secretarul de stat responsabil cu achiziția, Luminița Barcari, a declarat: “Noi ne străduim să ajungă până pe 2 iunie”.
  • Ministerul vrea să cumpere minimum 15 milioane, maximum 17 milioane de măști prin proceduri de negociere fără publicare prealabilă lansate la aproape o lună de la anunțul oficial că școlile se redeschid pe 2 iunie pentru a-i pregăti pe elevi pentru examene

Prima procedură de achiziție prin care măștile trebuia să ajungă în școli astăzi, 25 mai, a fost lansată de Ministerul Educației condus de Monica Anisie abia marți, 19 mai 2020, la aproape o lună după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că elevii din ani terminali se vor întoarce la școală pentru a se pregăti de examene.

Contactată de Edupedu.ro, ministrul Monica Anisie a declarat: “Am anulat procedura [de achiziție de măști prin negociere fără publicare prealabilă, procedură accelerată prevăzută de legea achizițiilor publice – N.Red], de vineri, 22 mai, pentru că cei care au venit cu oferta de licitație inițial au spus că au pe stoc întreaga cantitate de măști [17 milioane de măști, potrivit primului Caiet de sarcini – N.Red.], după care au anunțat că au 6 milioane de măști, pentru ca la final să constatăm că din stocul pe care au anunțat că îl aveau nu există decât 1 milion 300 de măști. Procedura a fost anulată vineri și va fi reluată începând de astăzi.

Rep: De ce ați întârziat lansarea achiziției? În caietul de sarcini spuneți că există o notă din 28 aprilie 2020 în care sunt enumerate categoriile de produse care urmează să fie achiziționate de MEC pentru continuarea studiilor, printre care și măști. Achiziția a avut loc abia pe 19 mai. De ce aproape o lună întârziere?

Monica Anisie: Au fost de îndeplinit anumite condiții, din punct de vedere procedural. Iar Legea 55 [care prevede obligativitatea ca Ministerul Educației să le asigure tuturor elevilor și profesorilor măști de protecție – N.Red. ] a apărut abia pe 15 mai și abia în această lege apare obligația ca Ministerul Educației să cumpere măștile.

Rep: Cine este firma care a câștigat prima procedură și cu care ați anulat vineri contractul?

Monica Anisie: Nu știu cine este firma și nici nu mă interesează. Din câte am înțeles, sunt numai firme de stat.

Au licitat 3 firme, una dintre condiții a fost ‘prețul cel mai mic’, iar din cele 3 una singură a avut măștile omologate. Ei au spus inițial că au întregul stoc, au fost declarați câștigători pentru 6 milioane de măști, iar noi am evaluat de la un singur producător.

Rep: De ce faceți achiziția prin procedură de atribuire directă și nu prin licitație sau pe fonduri europene?

Monica Anisie: Nu este procedură de atribuire directă, este o procedură de negociere fără publicare.

Nu eu m-am ocupat de procedură, persoana delegată pentru a se ocupa de tot ce înseamnă achiziții în Ministerul Educației este dl secretar de stat Rădulescu [primul secretar de stat numit de premierul Ludovic Orban în Ministerul Educației, Lucian Dragoș Rădulescu, secretar general al PMP Prahova – N.Red.], iar președintele comisiei de evaluare a fost dna secretar de stat Luminița Barcari [fost inspector școlar general la ISJ Ialomița și vicepreședinte PNL Ialomița – N.Red.].

Rep: De ce nu faceți achiziția pe fonduri europene?

Monica Anisie: Pe fonduri europene o facem. Noi punem la dispoziție suma, după care recuperăm pe fonduri europene. Ministerul Educației este prins în ghidul solicitantului publicat de Ministerul Fondurilor, ca eligibil pentru decontarea sumelor pentru achiziția de măști.

Rep: Vor ajunge măștile până pe 2 iunie în școli?

Monica Anisie: Dacă se vor respecta termenele impuse de Ministerul Educației în caietul de sarcini realizat acum, sigur că vor ajunge.

Întrebată de Edupedu.ro de ce la prima procedură Ministerul Educației a lăsat termen doar 4 ore pentru depunerea de oferte, secretarul de stat Luminița Barcari a declarat că “vom relua procedura, dar într-adevăr vom da posiblitatea mai multor agenți economici să își manifeste disponibilitatea pentru a doua etapă, când noi le vom transmite invitații. Noi vom da posibilitatea pe parcursul zilei de astăzi să își manifeste disponibilitatea de a participa. Este o comisie care ia decizii si mai mult nu va pot spune. În procedura de licitație nu putem să dăm anumite amănunte”.

Întrebată cine era firma cu care a anulat contractul, Barcari a răspuns: “Nici acest lucru nu știu dacă vi-l pot spune”.

În ceea ce privește lansarea cu aproape o lună a lansării procedurii de cumpărare de măști – având în vedere că pe 27 aprilie președintele Klaus Iohannis a anunțat că elevii din clasele terminale se vor întoarce la cursuri în perioada 2-12 iunie pentru a se pregăti de examene – Barcari a afirmat: “Nu am putut să facem imediat caietul de sarcini, până nu am fost siguri că avem fondurile necesare”.

Vor ajunge măștile în școli până pe 2 iunie? “Noi ne străduim să ajungă până pe 2 și eu cred că vor ajunge, dacă vom avea concursul agenților economici. Este timpul scurt, dar sper din tot sufletul”, a susținut Barcari.

Cum arată anunțul de achiziție de măști publicat în această dimineață, 25 mai, de Ministerul Educației:
Noua procedura de achizitie de masti pentru elevi si profesori lansata de Ministerul Educatiei / Foto: edu.ro
Foto: edu.ro

 

Descarcă în format .PDF scrisoarea de intenție lansată în această dimineață de Ministerul Educației

Vezi aici cum arăta caietul de sarcini de la prima încercare de achiziție de măști – caiet de sarcini publicat de Minister pe 19 mai 2020 – Caietul de sarcini prevedea ca “termenul limită de depunere a ofertelor să fie în aproximativ 4 ore de la data transmiterii invitației de participare“.

Ce prevede Legea 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

Articolul 42

(1) În unitățile de învățământ preuniversitar, cu avizul CNSSU, prin ordin al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății, se stabilesc măsuri pentru desfășurarea activităților de pregătire în vederea susținerii examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, care presupun interacțiunea „față în față“, în condiții de protecție sanitară.

(2) Susținerea examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, care presupun interacțiunea „față în față“ se organizează în condițiile prevăzute la alin. (1).

(3) Ministerul Educației și Cercetării are obligația de a asigura elevilor și personalului didactic și nedidactic implicat, pe toată durata activităților prevăzute la alin. (1) și (2), numărul necesar de măști de protecție ce vor fi purtate obligatoriu în spațiile închise din incinta unităților de învățământ.

27 aprilie 2020: Data când președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial că elevii din ani terminali și profesorii revin la școală pe 2 iunie
Klaus Iohannis / Foto: Captura Youtube.com

Declarațiile făcute de Klaus Iohannis, de la Cotroceni, pe 27 aprilie 2020:

  • “Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale.
  • În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale.
  • Examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor.
  • Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației.”

Declarațiile integrale aici

Amintim că toate școlile, grădinițele și universitățile au fost închise pe 11 martie 2020, din cauza pandemiei COVID-19.

Încă de pe 17 martie 2020, ministrul Anisie anunța oficial că “nu se pune problema înghețării anului școlar” (sursa și detalii aici).

De când au anunțat oficialii că redeschid școlile – cronologia deciziilor:

 

 


10 comments
  1. Copii vor merge la scoala si vor mari numarul celor infectati. Vor veni acasa vor imbolnavi si pe cei din familie. Aceeasi problema va fi si la profesori. Se spune ca au facut simulare cu masti oe fata acasa 3 ore si e foarte greu, dar situatia va fi si mai grea la examen cand sunt emotii, subiecte necunoscute plus ca in masca expiri dioxid de carbon si inspiri tot dioxid de carbon. Oare ministrul educatiei,prim ministrul, presedintele si toti cei responsabili isi iau raspunderea ca acesti copii nu se vor imbolnavi?

  2. Asta e miza … sifonarea de milioane de euro de la UE. Sa fie ei prosti sa nu ia bani de la UE, cum sa lasi sa-ti scape atata banet. Vor cumpara mastile la supra pret, si cum prezenta va fi de vreo 10%, nici macar nu este nevoie sa trimita scolilor toata cantitatea. Vor plati 17 milioane de masti iar in scoli, Doamne ajuta, vor ajunge 1 million.

    1. Subscriu. Mie, cand m-am prezentat la scoala sa închei mediile celor de a 12a, tiriplicul de la poarta mi-a zis ca trebuie sa intru in curtea școlii cu masca. I-am spus că in curtea școlii nu inseamna incinte, spații închise si ca stiu ca trebuie să-mi dea scoala. El nu, batman, batman, ca trebuia sa am. Într-un final a iesit din scoala femeia, ca nu era asistenta școlii, care lua temperatura si a catadicsit sa-mi dea si masca. La mănuși m-am autoservit cu tupeu ptr ca era pusă o cutie pe o masă intr-un colț ca sa n-o vezi, la liber. Sunt curioasă daca si data viitoare, la încheierea mediilor celorlalți, voi mai primi masca sau imi vor zice ca mi-au dat deja in urma cu 2 saptamani.

      Acum afacerea e loco. Școlile cumpără un nr de măști si incearca sa nu le foloseasca. Sa aiba si familia lor, a nedidacticilor, măști, mănuși si dezinfectant pe banii scolii. Eu nu cred ca aveau indicație de la directoare. Sau poate…

  3. Bună ziua,
    Chiar nu sesizează nimeni -cine ar trebui – asuprirea și îmbolnăvirea cu buna sțiintă a unor copii? Nu există egalitate. Doriți să faceți experiențe pe copii?
    Chiar nu răspunde nimeni la strigătele noastre și la aceste nepăsări ale unor oameni care hotărăsc în numele unui popor?
    Cum puteți trimite niște copii la început de viață la război fără arme?
    În alta articol ne-ați declarat că nu știți când începe examenul, la ce oră. Sincer Dna ministru, dvs. v-aȚi trimite copilul să dea un examen? Cred că nici dvs. Si nici o altă persoană adultă nu ar putea să se concentreze în asemenea stres.
    Nimeni nu a trecut prin așa ceva până acum.Ganditi-va și luați decizia corectă.

    Cu stimă

  4. Cum vă mai rabdă pământul, că noi nu vă mai înțelegem.
    Cât mai aveți de gând să vă bateți joc de copiii noștri!!!!!!!
    Rușine să vă fie!

  5. Sa mai spele niste bani in a doua tura ca in prima tura de ” cumparat masti” n-a spalat destui, sau ce?

  6. Iar eu ca profesor, daca elevii nu poarta masti sau nu se renunta la EN si Bac si nu este sarcina de serviciu obligatorie pentru toate cadrele didactice, nu ca stau cu mama, cu tata ca am boli, ca sunt peste 65 de ani, nu intru la asistenta. La drepturi suntem “egali”, dar la obligatii si “carne de tun” neagreatii de conducere. Nu are decat sa ma bage in comisie disciplinara si sa-mi taie din salariu. Ete ce sa vezi, o sa faca ministerul economie de la salariul meu si al altora ca mine.

  7. “…a apărut abia pe 15 mai și abia în această lege apare obligația ca Ministerul Educației să cumpere măștile” si de mai mult de o saptamana dormiti , ca de obicei
    pai cine vroiati sa le cumpere? tot parintii ?
    chiar e nostim , veti avea la data examenelor masti, termometre, apa, sapun, produse de curatenie, hartie igienica ? stiti foarte bine ca e imposibil
    de unde ? cu ce bani ? pentru ca mereu noi parintii am cumparat si am dotat scolile, sa nu ni se imbolnaveasca copiii
    pe medicii care vor tria copiii cine ii verifica daca nu sunt deja infectati ?
    de ce vreti cu orice pret sa ne imbolnaviti copiii si sa raspanditi virusul intentionat ?
    se pot echivala note, alte tari au facut-o deja , va penalizeaza ue ca le veti trimite sclavi netriati suficient la bac ?
    Nota Redacției: Acest comentariu a fost editat, prin transformarea cuvintelor scrise cu majusculă în text normal. În scris, Caps Lock (redactarea cu litere mari a mesajelor) este înțeles de obicei ca ton agresiv, țipăt, furie. Edupedu.ro încurajează dialogul civilizat, constructiv. Prin urmare, vă rugăm să vă construiți mesajele fără a folosi majuscule în propoziții întregi și în alte cazuri decât cele în care avem de-a face cu abrevieri sau titluri.

  8. Pai si acum ce se intampla cu firma care a mintit in legatura cu numarul de masti aflate in stoc…avand in vedere situatia ar trebui sa fie trasi la raspundere in cel mai serios mod posibil…sau domnilor de la guvern nu le-au iesit pasentele si au gasit o modalitate sa anuleze procedura… tara de 2 lei si 50 de bani… ne ducem la vale…rau

  9. Clar, copii vor merge la scoala cu mastile cumparate de parinti, achizitia de masti de catre min educatiei coordonata de Anisie este un paravan, se vor da banii, dar mastile nu vor mai ajunge vreodata la copii. 1 euro/masca si vorbim de 17 mil de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 1.000 de locuri în plus la master, în universitățile românești, după actualizarea programelor de profil – Hotărâre de guvern / Număr mare de programe încadrate la master profesional

Numărul locurilor la master în universitățile românești crește cu 970, după evaluările făcute în ultimele luni de agenția responsabilă cu asigurarea calității în învățământul superior, potrivit actualizării situației domeniilor și…
Vezi articolul

Sindicatul Europol anunță că au fost instalate capcane pentru şobolani pe holurile Academiei de Poliţie: „Conducerea unităţii a fost mai mult interesată în aceste zile de apartenenţa sindicală a studenţilor, care ar fi putut transmite capturile video, decât să identifice soluţii pentru condiţii de cazare decente”

Sindicatul Europol anunţă, marţi seară, că au fost instalate capcane pentru şobolani pe holurile Academiei de Poliţie, ca soluţie pentru prinderea rozătoarelor. ”Conducerea unităţii a fost mai mult interesată în…
Vezi articolul

Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, prins de procurorii DNA în flagrant când primea mită de la studenții masteranzi ca să îi treacă examenele / Acesta este lider sindical și preda cursul de „etică și integritate academică”

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara anunță că l-au reținut pentru 24 de ore pe profesorul Rudolf Cristian, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul…
Vezi articolul