EXCLUSIV 450 de milioane de lei a cheltuit statul român pentru cele 52 de milioane de teste salivă distribuite în școli, echivalentul a 36 de creșe construite de la zero / Cel mai mare preț per bucată a fost plătit pentru testele vrac, cele ambalate individual au fost mai ieftine

2.585 de vizualizări
Foto: pachet teste salivă (surse – EduPedu.ro)
Elevii au primit, teoretic, 52 de milioane de teste salivă pentru depistarea virusului Sars-CoV-2. Cel puțin acesta este numărul de teste cumpărate și livrate în școli de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, potrivit unui răspuns al instituției la solicitarea Edupedu.ro. Contractele subsecvente celor cadru, licitate de ONAC, au însumat 378 de milioane de lei fără TVA, adică 450 de milioane de lei. În total au fost 3 loturi pentru care s-au semnat contracte cu mai mulți furnizori.

Testele vrac, cumpărate în primul lot în decembrie anul trecut și care au ajuns cu întârziere la inspectoratele școlare, în timpul minivacanței de 1 decembrie, sunt cele care au costat cel mai mult, per bucată, potrivit situației contractelor comunicată Edupedu.ro de către IGSU. Prețul a fost de 9,78 de lei/per test și s-au achiziționat 1 milion de teste de la Eva Healthcare SRL – are ca domeniu principal de activitate „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”, după cum Edupedu.ro scria pe 3 noiembrie 2021.

Tot în primul lot din 2021, au fost cumpărate alte 5 milioane de teste de la alt furnizor, cu un preț ridicat, de 9,39 de lei/per bucată.

Acest lot a fost câștigat la licitația ONAC de Viggo Fashion International SRL, care are domeniul de activitate principal „comerț cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Presa a mai scris în trecut despre contractele obținute cu statul de Viggo Fashion, la licitații.

Toate testele din primul lot au fost vrac, adică erau ambalate în baxuri. Reamintim, situația a creat nemulțumire în rândul profesorilor și părinților, pentru că directorii de școli au fost nevoiți să cheme de acasă profesorii pentru a putea împărți testele care au venit vrac. Testele erau ambalate în cutii ce conțineau, în medie, 25 de kituri de test, compuse din casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale. 

Cele mai ieftine teste salivă de depistare a SARS-COV 2 au costat 5,77 de lei/bucată, iar IGSU a cumpărat doar 3 milioane de teste la acest preț.

Un calcul făcut de Edupedu.ro, bazat pe datele centralizate de IGSU, care s-a ocupat de distribuția testelor salivă, arată că în medie un test a costat 8,66 de lei.

Cele mai puține teste peste lor, 540.000 s-au cumpărat în data de 3 ianuarie, la un preț de 5,90 lei bucată. 

Foto: Răspunsul primit de la IGSU

Testele de salivă, deși cerute insistent de ministrul Educației pentru a preveni răspândirea virulului Sars-CoV-2, nu au fost obligatorii. Inițial, testele salivă ar fi trebuit să fie efectuate în școli, însă mulți profesori nu au fost de acord, invocând motive sanitare sau lipsa personalului medical adecvat, așa că testarea a fost externalizată părinților în majoritatea unităților.

Părinții, care nu erau obligați să facă elevilor testele, nu au vut nicio modalitate standard de raportare pentru că nu a fost întocmită. Ordinul comun al miniștrilor de Sănătate și Educație indica doar când se fac testările (n. red. de 2 ori pe săptămână – marțea și joia – de principiu), iar raportarea rezultatului a rămas la latitudinea fiecărei școli.

Astfel, unii părinți trimiteau rezultatele testelor pe rețele de socializare diriginților și învățătorilor, dar se trimiteau doar rezultatele testelor pozitive. În unele școli părinții erau rugați să trimită declarații pe propria răspundere cu rezultatul testului, de 2 ori pe săptămână.

Astfel, nu există date centralizate despre numărul testelor efectuate din totalul de 52 de milioane cumpărate în lunile noiembrie 2021- ianuarie 2022. Ministrul Educației considera în luna ianuarie, că simplul fapt că din 5.000 de teste antigen raportate pozitiv, aproape 2.000 s-au confirmat la PCR, reiese că sunt tot mai mulți părinți care testează copii.

“Am constatat o îmbunătăţire a procesului, în sensul în care, în ultimele zile, din 5.000 de teste pe bază de salivă care au fost pozitive aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR. Înseamnă că s-a creat o obişnuinţă, a fost mai greu la început, se poate înţelege lucrul acesta şi creşte şi responsabilitatea raportării acestor rezultate”, spunea Sorin Cîmpeanu.

Unele licitații au fost contestate ceea ce a dus la dereglări în procesul de distribuire a testelor în școli

Testele achiziționate la licitația din toamnă au avut mari întârzieri după doar prima săptămână în care au fost distribuite către școli de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a acuzat întârzieri din partea furnizorilor, adică a firmelor câștigătoare la prima licitație lansată în octombrie.

Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor.

La începutul anului, 2 firme au contestat licitația, ceea ce a oprit furnizarea testelor pentru o perioadă.

Ancheta Corpului de control privind achizițiile testelor rămasă în aer

Au trecut 4 luni de când Corpul de Control al Guvernului a demarat o anchetă pentru a stabili procesul de atribuire al contractelor si nu există nici o concluzie oficială. Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația.

„Corpul de control al prim-ministrului (CCPM) a inițiat la data de 14.12.2021 o acțiune de documentare asupra modului de acțiune a instituțiilor implicate în procesul de atribuire și derulare a acordului cadru și a contractelor subsecvente care au avut ca obiect achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă. Obiectivul acțiunii de documentare îl reprezintă clarificarea circumstanțelor derulării procedurii de atribuire a acordului cadru, de încheiere și derulare a contractelor subsecvente, inclusiv motivele întârzierii activității de monitorizare a riscului epidemiologic la nivelul unităților școlare,” scria o adresa a Guvernului.

Prin comparație, cu 450 de milioane de lei, cât au costat testele, se pot construi 36 de creșe, cu o capacitate de 40 de copii și o suprafață de 1200 mp, sau 150 de săli de sport școlare, potrivit Companiei Naționale de Investiții.

Nicio autoritate din România, începând cu Guvernul României, nu a sesizat public faptul că principiul cheltuirii eficiente a banului public, enunțat în legile de gestionare a fondurilor publice, este inexistent de două luni, de când a început această livrare de teste pe bază de salivă fără nicio implicare a instituțiilor care au făcut licitația, care au semnat contractele și care le distribuie în colectarea rezultatelor pentru toate aceste teste. Sub pretextul că testarea nu este obligatorie, regulă impusă de Ministerul Educației și de Ministerul Sănătății, săptămână de săptămână au fost date cu forța, sau de bună-voie, teste antigen pe bază de salivă populației școlare/părinților și angajaților din învățământ (n.red. doar în câteva școli).

Reamintim că pe 9 octombrie Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba de cele 70 de milioane de teste care urmau să fie achiziționate prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

În învățământ sunt 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță, potrivit Ministerului Educației. Iar numărul total de „persoane încadrate în sistemul de învățământ preuniversitar” este de 292.872, potrivit aceleiași instituții. Împreună înseamnă 3.211.147 de persoane.

Două teste pe săptămână pentru aceste persoane a însemnat că, pentru o săptămână, era nevoie de 6.422.294 de teste antigen pe bază de salivă.


3 comments
  1. ,,echivalentul a …” Parca ,,cele 36 crese” eventuale alternative ar fi putut sa depisteze virusi! Sigur ca ,,se merita” cand vorbim de ,,salvat de vieti”, ca doar se stie ca ,,mucosul ala mic” sare-n bratele bunicilor si daca nu-i depsitat la timp ,,sansa” de transmitere de una, alta devine alarmant de mare. Uite ca masurile astea ,,atat de contestate” au dus la invingerea pandemiei, ca doar nu izbucnirea taraboiului la vecini a stopat-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții să urmărească modul în care școlile își elaborează propriile regulamente de organizare și să refuze semnarea lor dacă există clauze ilegale, recomandă Federația Națională a Părinților

Federația Națională a Părinților recomandă părinților să urmărească modul în care unitățile de învățământ își elaborează propriile regulamente de organizare și funcționare și „să refuze semnarea contractelor educaționale care încalcă…
Vezi articolul