Mai mule excepții de la normele de etică universitară au fost adoptate de Comisia de învățământ din Camera Deputaților, în ședința în care este dezbătut proiectul legii învățământului superior, marți dimineața. Amendamentul propus de PSD a fost susținut de ministrul Educației, Ligia Deca, prezentă la ședință.
Este vorba despre introducerea unui alineat nou în articolul 168, unde sunt definite plagiatul și alte abateri de la normele academice de etică, articol care privește excepțiile.
„Art. 168 (2) Nu constituie abateri de la normele de etică diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie“, prevede noul amendament.
Articolul a fost votat de toți deputații, mai puțin reprezentanții USR.
Tot în cadrul normelor de etică, deputații au respins propunerile USR și ale deputatei neafiliate Simina-Geanina-Daniela Tulbure ca plagiatul să fie și „prezentarea într-o comunicare orală a unor texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate, imagini și reprezentări grafice“, nu doar în scris.
Articol în curs de actualizare
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
90% din oamenii aia nu au nici cel mai mic habar ce au votat. “diferentele de conceptie teoretica […] nu constituie abatere de la etica”…. Doamne apara si pazeste….
in plus:
<>
asadar, daca doamna Sosoaca se gandeste maine sa recite din Shakespeare si sa pretinda ca ea e autoarea, nu e plagiat…
am zis doamna Sosoaca? scuze, voiam sa spun doamna Deca.
ah, da. si eu “maaaaare incredere” in comisiile alea. ma intreb doar, ce se intampla dupa cele 90 de zile, expira plagiatul, se transmuteaza in opera originala…?
Diferența de concepția teoretică nu se referă la a susține că tu ești autorul unei text gândit inițial de altcineva. Ci pur și simplu înseamnă a avea să ai o concepție diferită față de un alt autor într-o anumită privință. Ceea ce nu înțeleg eu este sensul precizării că nu este o abatere de la normele de etică. e prea evident că a avea altă concepție nu e o încălcare a eticii, e ceva de la sine înțeles. Articolul nu prezintă destul de clar problema așa că e destul de dificil să faci o evaluare argumentată cu privire la lucrurile scrise.