UPDATE Examenul de Bacalaureat 2024 continuă marți, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie. Proba a început la ora 9 și a durat 3 ore

Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Absolvenții de liceu au susținut marți, 2 iulie, proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2024. Cei de la filiera teoretică, profil real (specializările mate-info, științele naturii), filiera vocațională (militar) și cea tehnologică susțin examenul la Matematică, iar cei de la filiera teoretică – profilul umanist și filiera vocațională (profil artistic, sportiv, unele specializări de la profil pedagogic, profil teologic etc.) dau examen la Istorie.

UPDATE: Subiecte Istorie Bac 2024. Varianta cu numărul 10 a fost cea extrasă: eseu despre România postbelică la subiectul al III-lea

UPDATE: Subiecte Matematică Bac 2024 – profilul real, Științe ale naturii

UPDATE: Subiecte Matematică Bac 2024 – profilul real, Mate-Info

UPDATE: Subiecte Matematică Bac 2024 – profil tehnologic

Accesul candidaților în săli a fost permis până la ora 8:30, după cum se arată în comunicatul publicat de Ministerul Educației (ME) duminică.

Fiecare probă începe la ora 9, după ce se încheie distribuirea subiectelor din plicurile sigilate către fiecare absolvent de liceu. Candidații susțin joi, după o zi liberă, pe cea la alegere în funcție de profil.

Candidații trebuie să aibă la ei actul de identitate pentru a putea fi legitimați începând cu ora 8:30, când ușile sălilor de examen se închid și rămân cu profesorii asistenți pentru instructajul referitor la desfășurarea probei.

Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor, conform sursei citate.

„Potrivit datelor transmise de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați (peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate)”, se arată în comunicatul ME.

Desfășurarea probelor

Candidații vor fi conduși în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcție de disciplina și de tipul de subiect.

În intervalul 8:30 – 9:00, candidații vor fi legitimați pe baza actului de identitate și li se va explica modul de desfășurare a probei.

Candidații care dețin materiale/obiecte interzise (telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnări etc., precum și orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare) sunt îndrumați spre o sală special amenajată pentru depozitarea acestora. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.

Examenul începe la ora 9:00.

Timpul de redactare pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea subiectelor.

După intrarea în săli, candidații vor fi informați cu privire la:

Pentru probele scrise la disciplinele Matematică și Geografie, candidații pot să utilizeze instrumente de desen.

Candidații vor fi informați și cu privire la:

Se pot preda lucrările înaintea expirării intervalului maxim de timp alocat probei scrise?

Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea intervalului maxim de timp prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor în săli.

Candidații pot păstra subiectele doar dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise, respectiv 3 ore.

Candidaților le este interzis:

Încălcarea regulilor menționate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba în cauză. Lucrările candidaților eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă se anulează.

Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Care sunt consecințele, în cazul eliminării din examen?

Candidații care au fost eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați eliminați din examen, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Candidații eliminați de la o probă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Cum se comunică rezultatele? Se pot contesta rezultatele? Rezultatul contestației afectează nota inițială?
Ce măsuri specifice de egalizare a șanselor au fost luate?

Candidații care au depus cereri pentru adaptarea condițiilor de examen, în baza prevederilor Procedurii privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru candidații cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare, beneficiază, după caz, de accesibilizarea subiectului de examen, de modalități specifice de redactare/tehnoredactare a lucrării, precum și de materiale-suport, în funcție de tipul de deficiență, conform aprobării Comisiei Naționale de Bacalaureat”.

Amintim că elevii pot primi încă 60 de minute timp de lucru, pentru lucrările anulate în situații obiective, la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024. Pentru transcrierea unei pagini complete, se acordă cel mult 15 minute, prevede procedura Ministerului Educației.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Citește și:
Anchete ale poliției în ambele cazuri flagrante de scurgere a subiectelor de la Bacalaureat 2024, anunțate și de Ministerul Educației, care face apel de responsabilitate și la presă, pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor
Peste 123.500 de tineri au dat proba scrisă la Limba și literatura română, iar 2.111 au chiulit sau au copiat. Urmează Matematică sau Istorie, în funcție de profil, marți, la Bacalaureat 2024
„Fraudă fără precedent” la examenele naționale, acuză Consiliul Național al Elevilor după ce subiectele la Evaluarea Națională și la proba de Limba română de Bacalaureat 2024 s-au scurs la presă / CNE: o „veste proastă” într-un „an cu deosebită relevanță pentru viitorul politic al României”
UPDATE: Scanarea s-a terminat în toate centrele. Zeci de elevi prezenți la Bacalaureat, ținuți să aștepte în clase peste două ore după terminarea probei de română, ca să le fie scanate lucrările la unele centre de examen / Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de Bac 2024: Elevii au scris un număr foarte mare de pagini, 15-18. Dacă acei copii ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede
Subiectele de la română Bac 2024 fotografiate de un elev într-un liceu din Sălaj au apărut pe internet. Pe fotografie ora capturii este 9:04, exact în momentul primirii foilor
Dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, după ce s-au scurs subiectele de la proba de limba română de la Bacalaureat 2024, de la Colegiul Tehnologic Ion Mincu din Târgu Jiu
Asemănări majore între subiectele date la Română BAC 2024 și un test de antrenament publicat anul acesta de Inspectoratul Școlar Constanța. Aceiași autori la textele suport, cerință identică la subiectul II și tot nuvelă la subiectul III
ULTIMA ORĂ Subiectele de la română, Bacalaureat 2024, fotografiate și trimise pe internet dintr-un centru de examen din Gorj
Subiecte la Limba română, profilurile uman și pedagogic – Bacalaureat 2024
Subiecte la Limba română, profilurile real, tehnologic și vocațional – Bacalaureat 2024
Exit mobile version