Examenul de admitere în clasele a V-a cu predare bilingvă ale unui colegiu din București, obiectul unei sesizări depuse la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

2.929 de vizualizări
începerea școlii, predare bilingvă
Foto: Pixabay.com
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat cu privire la corectitudinea examenului de admitere în clasele a V-a cu predare bilingvă ale Colegiului Național Elena Cuza din București. Părinții unui copil care a dat examenul spun că rezultatele au fost afișate netransparent, în ordinea alfabetică și nu în ordinea punctajului, și se plâng de faptul că “clasa normală” de-a V-a este rezervată elevilor care au terminat învățământul primar în această unitate de învățământ.

Contactat de Edupedu.ro, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că “am procedat la citarea părților pentru săptămâna viitoare (săptămâna aceasta, n.red.): a școlii, a Inspectoratului Școlar al Municipiului București și inclusiv a Ministerului Educației. Am cerut normele pe baza cărora se face înscrierea la clasa a V-a atât la clasele bilingve, cât și la cele clasice, am cerut criteriile de evaluare la admiterea în clasele a V-a bilingve, atât la proba scrisă, cât și la cea orală. Am solicitat și rezultatele de la examenul de admitere la clasa a V-a, astfel încât să vedem elevii acceptați din școală și din afara școlii”.

Oficialul a precizat pentru Edupedu.ro că “o să încercăm ca maximum într-o lună să avem o decizie, pentru că solicitarea are un element de urgență, fiind vorba despre înscrierile în școli”.

În sesizarea depusă la CNCD se arată că Colegiul Național Elena Cuza din București a organizat și desfășurat un examen de admitere la clasa a V-a cu program intensiv de predare a unei limbi străine. La finalul examenului, colegiul a publicat rezultatele în ordinea alfabetică a elevilor care au participat la probă, nu în ordinea notelor obținute de elevi, se arată în sesizare. Părintele susține că a aflat dacă copilul său a fost admis de la secretariat, verbal, neputându-și da seama din listele afișate de școală.

Printre plângerile înaintate de părinți se numără și faptul că la clasa “normală”, fără predare intensivă a unei limbi străine, admiterea este rezervată elevilor care au făcut clasa pregătitoare-clasa a IV-a în cadrul colegiului.

Ce prevede legislația

Ordinul nr. 5.079 din 2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede la articolul 139 ce examene pot organiza școlile.

“Articolul 139
(1) Examenele organizate de unitățile de învățământ sunt:
a) examen de corigență;
b) examen de încheiere a situației școlare pentru elevii declarați amânați;
c) examen de diferențe pentru elevii a căror înscriere în unitatea de învățământ este condiționată de promovarea unor astfel de examene;
d) examinări/testări organizate în vederea înscrierii elevilor în clasa pregătitoare/, respectiv în clasa a V-a.

(…)

(6) Organizarea unor examinări în vederea înscrierii elevilor în clasa a V-a este permisă în următoarele situații:
a) pentru unitățile de învățământ care nu au clase de învățământ primar, iar numărul cererilor de înscriere în clasa a V-a depășește numărul locurilor oferite;
b) pentru unitățile de învățământ cu profil artistic și cu profil sportiv, în vederea testării aptitudinilor specifice;
c) pentru unitățile de învățământ care urmăresc formarea unor clase cu predare în regim intensiv a unei limbi de circulație internațională, în vederea verificării nivelului de cunoaștere a limbii respective”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, colegiile care au și învățământ primar pot organiza clase bilingve cu examen de intrare în gimnaziu numai după ce asigură suficiente clase a V-a care să asigure școlarizarea fără examen a elevilor care au urmat cursurile primare în acea unitate de învățământ. Clasa a V-a fiind în interiorul învățământului obligatoriu, școala trebuie să asigure prin planul de școlarizare locuri suficiente pentru toți elevii care încheie clasa a IV-a, fără să îi supună unui examen.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Gabriela Noveanu, coordonator Național PISA 2022 de la Institutul de Științe ale Educației: Foarte mulți dintre elevii neșcolarizați sau care veneau mai greu la școală au fost aduși să dea testul PISA. În România decalajele de performanță sunt mai pregnante și performanța dintre elevi la matematică este mult afectată de statutul socio-economic

Datele PISA 2022 arată că în România rezultatele de la matematică – care au stagnat față de 2018, la ultima evaluare PISA – sunt legate de statutul socio-economic. “În România…
Vezi articolul
Programul Școala după școală

OFICIAL Rechizite școlare și masă caldă, burse, decontare transport, suport educațional și psihologic pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, prevede o lege nouă pentru care autoritățile au timp 30 de zile să facă normele de aplicare

Copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vor beneficia de suport educațional și psihologic, rechizite școlare și masă caldă pe parcursul frecventării programelor de tip afterschool sau «Școală după…
Vezi articolul

Cele 11 argumente ale ministrului Educației pentru testarea standardizată / „Elevii pot răspunde pe laptop, pe tabletă, pe smartphone, pe orice. Ne-am asigurat că toți acești elevi vor avea acces la aceste dispozitive electronice”, spune Sorin Cîmpeanu

Testele standardizate „obișnuiesc elevii cu administrarea digitală, pentru că toate aceste teste vor fi administrate digital. Elevii pot răspunde pe laptop, pe tabletă, pe smartphone, pe orice. Ne-am asigurat că…
Vezi articolul

Planuri-cadru 2025. Liderul sindical Marius Nistor: Elevii de astăzi trebuie să înțeleagă că școala înseamnă efort susținut, făcând și ceea ce trebuie, nu doar ceea ce le place și este ușor / Scopul acestor modificări nu este un scop contabil: mai reducem niște discipline, mai reducem niște ore

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a vorbit despre faptul că elevii trebuie să înțeleagă că „școala înseamnă efort susținut, făcând și ceea ce trebuie, nu doar…
Vezi articolul