Examene controversate pentru viitorii medici: un inculpat într-un celebru dosar de corupție și un suspect de plagiat sunt președinți în comisiile pentru obținerea titlurilor de medici specialiști

2.138 de vizualizări
Marian Burcea, fostul președinte al Casei de Asigurări trimis în judecată acum 3 luni în dosarul decontărilor fictive, este acum președintele uneia din cele 2 comisii de la București în fața cărora tinerii medici dau examenul de specialitate în oftalmologie, a sesizat fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. “Nu consider că este o problemă, pentru că dacă ar fi o problemă, ar fi fost sesizată de justiție și i s-ar fi dat anumite interdicții”, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul Universității de Medicină Carol Davila, Ioanel Sinescu. Președinte în comisiile de anul acesta este și Florian Bodog, în cazul căruia Universitatea de Vest din Timișoara a cerut Ministerului Educației retragerea titlului de doctor pentru că a plagiat în teza de doctor.

Medicii care au terminat rezidențiatul susțin miercuri examenul pentru obținerea titlului de medic specialist. Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în guvernul Cioloș, scrie pe pagina sa de Facebook: “Pe cine a pus oare Universitatea de Medicină și Farmacie președinte al uneia dintre comisiile de oftalmologie? Pe Marian Burcea. Acel Marian Burcea, fost președinte CNAS, pe care DNA l-a trimis în judecată în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale. Potrivit DNA, peste 4,5 milioane euro din fondurile CASMB au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive. Asta în timp ce bolnavi aflaţi în faza terminală sau imobilizaţi la pat nu beneficiau de servicii pentru că nu existau fonduri”. Vezi aici comunicatul DNA

Foto: Marian Burcea – Inquam Photos și Florian Bodog – Facebook

Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină din București: Nu consider că este o problemă
Ioanel Sinescu / Foto: www.umfcd.ro
Ioanel Sinescu / Foto: www.umfcd.ro

Contactat de Edupedu.ro, Ioanel Sinescu – rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, a declarat că nu consideră o problemă faptul că Burcea face selecția viitorilor medici specialiști.

Rep: Cine a făcut propunerea ca Marian Burcea să fie președintele Comisiei? Universitatea de Medicină?
Ioanel Sinescu: Prorectorul pe învățământul postuniversitar.

Rep: De ce l-ați propus ca șef de comisie, în condițiile în care a ieșit din arestul la domiciliu acum jumătate de an, iar acum 3 luni a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul decontărilor fictive.
Ioanel Sinescu: Deocamdată, el este cadru didactic cu normă întreagă la Carol Davila și are obligația prin fișa postului de a face tot ce trebuie să facă în postura de cadru didactic titular. Dacă va fi condamnat, fără îndoială că, așa cum s-a întâmplat și atunci când a fost reținut, a fost suspendat din activitate. În rest, are drepturile cadrului didactic cu normă întreagă.

Rep: Ce garanție avem că examenul va fi unul corect, în condițiile în care procurorii au spus, nu mai târziu de acum 3 luni, că unul dintre inculpații din dosarul decontărilor fictive a cerut unei companii 2.000 euro, în schimbul influenței exercitate asupra președintelui C.N.A.S., Burcea Marian.
Ioanel Sinescu: Nu știu cine i-a cerut și ce a primit el, dar comisia nu e formată dintr-un singur om, ci din 3 sau 4 cadre didactice. Deci chiar dacă s-ar pune problema, teoretic vorbind, nu are decât să fie prins asupra acestui fapt dovedit și evident pedepsit conform legii.

În postura aceasta, nu sunt decât doi: Sorin Oprescu și Burcea. Și Sorin Oprescu este liber și are dreptul să își exercite profesia de medic și de cadru didactic și Burcea la fel, până la o condamnatre definitivă, dacă mai există încă dosare în justiție care nu au fost soluționate.

Universitatea nu își poate permite să dea oamenii afară fără nici un fel de justificare, pentru că ei se duc în justiție și câștigă. Deci noi nu desfacem contracte de muncă, pe anumite criterii subiective. Numai pe criterii obiective.

Rep: Dar moral considerați că este vreo problemă cu prezența lui în comisii?
Ioanel Sinescu: Nu consider că este o problemă, pentru că dacă ar fi o problemă, ar fi fost sesizată de justiție și i s-ar fi dat anumite interdicții. Atâta vreme cât a fost repus în drepturi, înseamnă că el e obligat să își îndeplinească fișa postului și dacă nu o va face cum trebuie, va fi evaluat corect și competent și pedepsit, dacă se impune să fie pedepsit sau luat o decizie în raport de ceea ce este în neregulă cu el.

În legătură cu cei care pleacă în altă parte să susțină rezidențiatul, nu acesta este motivul pentru care pleacă. Este exact invers. Pleacă acolo unde comisia este concesivă și examenul se obține usor. Acolo unde știu că comisiile sunt exigente, nu vin, pentru că nu se simt ei confortabil. Se duc la Oradea, Arad, Galați, Constanța, centre universitare nou-apărute, cu cadre didactice oarecum începătoare care sunt mai puțin exigente la consursuri. Deși și aici au apărut reglementări, care spun că dacă ai făcut mai mult de 50% din pregătirea în rezidențiat într-un centru de rezidențiat, nu poți să de duci in alt centru universitar să dai examen de specialist.

Rep: Alt membru în aceste comisii este Florian Bodog, în cazul căruia Senatul Universității de Vest din Timișoara a constatat existența plagiatului în teza de doctorat și a cerut MEN și CNATDCU retragerea titlului de doctor?
Ioanel Sinescu: Aici nu știu să vă spun. Nu este pus de noi. Ideea că i s-a propus retragerea titlului de doctor și i se va retrage, probabil că asta va atrage și alte decizii pe care le va lua CNATDCU și universitatea la care activează în postura de cadru didactic. Acolo, pentru că este în plan educațional, este o lucrare științifică lucrarea de doctorat, pot să existe mai multe comentarii care pot fi aduse în discuție. Nu le pot comenta eu. Dar punctual, dacă vorbim de o astfel de situație, fără îndoială că ridică semne de întrebare. Nu știu să vă spun cine l-a numit, probabil că Universitatea din Oradea, pentru că este profesor acolo.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: Cineva sub anchetă sau care a plagiat nu mai are căderea să judece performanța academică sau profesională a altora
Vlad Voiculescu / Foto: Facebook Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu / Foto: Facebook Vlad Voiculescu

De cealaltă parte, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat pentru Edupedu.ro că “nu pot spune decât că cineva asupra căruia planează suspiciuni atât de grave, cineva care este sub anchetă sau cineva care a plagiat nu mai are căderea să judece performanța academică sau profesională a altora”.

În nicio țară civilizată, așa ceva nici măcar nu ar intra în discuție”, a precizat Voiculescu.

Acesta a declarat pentru Edupedu.ro că examenul de anul acesta mai are o problemă. “În 2016, după ce i-am prins că modificaseră ordinea concurenților ca să iasă la comisia corectă și am făcut acest lucru public, m-am trezit cu un fax de la UMF pentru inversarea comisiilor – ca să iasă din nou ‘cum trebuie’. Ce văd acum seamănă”, a avertizat Voiculescu.

Luând în considerare ce s-a întâmplat atunci, această inversare din comisia de dermatologie ar trebui explicată”, a declarat fostul ministru al Sănătății.

Ce spun procurorii, despre activitatea fostului președinte CNAS Burcea Marian

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat pe 13 iulie 2018 că Marian Burcea a fost trimis în judecată, alături de 90 de persoane, “în legătură cu desfășurarea de activități ilicite prin care sume de bani în valoare de peste 20 milioane lei (4,5 milioane euro) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (C.S.A.M.B.) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive.”

Marian Burcea a fost trimis în judecată cu acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, abuz în serviciu.

Citește aici comunicatul integral al DNA

Florian Bodog – Universitatea de Vest a constatat plagiatul

Senatul Universității de Vest din Timișoara a constatat în vară existența plagiatului în teza de doctorat a fostului ministru al Sănătății Florian Bodog și a decis retragerea titlului de doctor, a anunțat atunci rectorul Universității, Marilen Pirtea (sursa).

Vezi aici comisiile de la examenele pentru obținerea titlului de medic specialist


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programul after-school ar putea fi asigurat gratuit de stat, ca soluție a ministrului Andronescu pentru ca profesorii să nu fie dați afară după reducerea orelor de școală

În planul de reducere a orelor de la clasă ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vine cu o nouă modificare. Propunerea sa ar fi, potrivit unei declarații făcute marți la Realitatea TV,…
Vezi articolul

Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții își exprimă susținerea pentru pachetul de legi ale educației, ca “soluție pentru educația în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile!” / Pentru învățământul superior, este apreciată în special “consolidarea componentei financiare” și a autonomiei universitare

Schimbările propuse în pachetul legislativ pus în dezbatere de Ministerul Educației reprezintă “o soluție pentru educația în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile”, susține Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții, ce reunește…
Vezi articolul

Dragoș Anastasiu – Eurolines, Camelia Ene – Mol România, Omer Tetik – Banca Transilvania și alți directori de companii, într-un nou “Consiliu Consultativ Strategic” al rectorului Universității Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a desemnat, joi, un “Consiliu Consultativ Strategic” al Rectorului, ce are rolul să ofere consiliere pentru acțiunile instituției de învățământ superior în zona socio-economică, anunță,…
Vezi articolul