Examene comune pentru admitere în universitățile din Finlanda, din 2025, pentru a ușura condițiile de acces în învățământul superior

700 de vizualizări
Foto: © Akeksandr Berdyugin | Dreamstime.com
Finlanda aplică, începând din acest an, o reformă a admiterii în instituțiile de învățământ superior, pentru a susține accesul candidaților la studii universitare, așa cum, recent, a spus că dorește să se întâmple și în România noul ministrul al Educației Daniel David. Potrivit unei prezentări făcute pe platforma europeană Eurydice, schimbările vizează în principal modul de organizare a examenelor de admitere, urmând să fie desfășurate examene comune pentru mai multe universități.

Prezentarea precizează că, în Finlanda, cei mai mulți studenți sunt admiși la facultate pe bază de dosar, ce ia în calcul rezultatele de la examinarea de final de liceu. Există însă un număr de absolvenți de liceu care dau examen de admitere la facultate, examinare ce urmărește să evalueze pregătirea lor academică generală și unele competențe specifice domeniului.  

Numărul acestor examene, la nivel național, va fi redus, însă, prin decizia de organizare a unor examene comune pentru admiterea la diverse facultăți. Astfel, dacă până acum pentru admiterea la facultățile finlandeze erau organizate în total 120 de examene, de acum vor avea loc doar 9, iar acestea vor combina mai multe domenii de studiu.

  • Ele vor fi organizate în așa fel încât să fie evitate suprapunerea testelor, lucru care va permite candidaților să dea admitere la oricâte programe doresc.

Totodată, aceste examene vor fi organizate mai târziu decât până acum, așa încât acei candidați care nu au primit încă rezultatele la examinarea de final de liceu să poată să le primească și eii și, astfel, să nu mai fie nevoiți să se pregătească pentru examenul de admitere, dacă nu este nevoie de acesta.

O a treia schimbare este reducerea „semnificativă” materialelor de pregătire pentru examenul de admitere.

Scopul reformei este, potrivit prezentării Eurydice, reducerea dificultăților pentru candidați și acordarea mai multor oportunități de înscriere în diverse programe de studii sau la mai multe universități. Reforma nu vizează decât examenele, nu și testele de aptitudini, precum cele care se dau în cazul programelor de formare a profesorilor.

  • Examenele de admitere vor avea două componente – o secțiune comună pentru toți candidații, care să evalueze pregătirea lor academică generală și competențele general relevante pentru domeniile de studiu acoperite de acel examen, respectiv o secțiune specifică fiecărui domeniu de studiu, care să evalueze competențele și abilitățile specifice acelui domeniu.

Potrivit sursei citate, reforma reprezintă o extindere a unei practici existente deja în domenii precum ingineria sau educația, unde examene comune au loc de mai mulți ani și și-au dovedit eficiența atât pentru candidați, cât și pentru universități.

Foto © Akeksandr Berdyugin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce burse vor primi elevii pentru premiile la olimpiade și concursuri școlare, în funcție de locurile obținute – proiect / Elevii de clasa a XII-a cu rezultate la olimpiade ar primi toți banii de bursă pe un an școlar întreg după ce termină cursurile

Criteriile de acordare a burselor școlare prevăzute în noua lege a educației care intră în vigoare la începutul lunii septembrie au fost publicate în dezbatere publică de Ministerul Educației vineri…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție – Noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025 care începe mâine. Școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă

Aproape 3 milioane de elevi încep luni, 9 septembrie 2024, școala în România. Noul an școlar care debutează mâine vine cu o serie de reguli noi pentru elevi, după ce…
Vezi articolul