În acest an se împlinesc 1.700 de ani de existență a comunității evreiești pe teritoriul de astăzi al Germaniei. Pentru a marca această ocazie, guvernul de la Berlin susține, în mai multe state europene, câteva sute de proiecte care relevă amprenta profundă a culturii și civilizației evreiești asupra societății și spațiului cultural german.
Unul dintre aceste proiecte, intitulat „1.700 de ani de istorie și cultură evreiască în Germania”, este organizat de Ambasada Germaniei, împreună cu Ambasada României la Berlin și, respectiv, Ambasada Israelului la București. Celor trei reprezentanțe diplomatice li se adaugă Fundația Magna Cum Laude Reut, Fundația Reut și Complexul Educațional Laude-Reut, una dintre cele mai vechi și mai cunoscute instituții private de învățământ din țara noastră.
Această serie de evenimente culturale de elită se va bucura de invitați de prestigiu: diplomați, personalități culturale de prim rang și artiști din Germania și România. De asemenea, sunt așteptați să participe elevi și cadre didactice ale unor mari universități și licee publice și private din România, Germania și Israel. Participarea este gratuită, iar înscrierile sunt deschise pentru toți iubitorii de istorie, cultură și artă. Aceștia sunt așteptați să se înscrie cu numele, datele de contact și profesia la adresa: 1700ani@laude-reut.ro.
Pe lângă ocazia de a afla detalii extraordinare despre contribuția evreilor la istoria și cultura germană, participanții la eveniment își vor putea trece numele, printr-un mesaj, în cartea de mărturii a evenimentului, ce va fi lansată în cadrul recepției de final. De asemenea, aceștia vor primi cartea în format fizic, cu titlu gratuit.
Calendarul conferințelor online
Seria evenimentelor va fi deschisă pe data de 11 mai, printr-un program de muzică și teatru cu creații ale unor muzicieni și autori evreo-germani, însoțit de prezentarea unor momente și monumente istorice din Germania. Programul muzical va fi susținut de Orchestra Metropolitană București, în timp ce momentele teatrale sunt realizate de actrița Maia Morgenstern și echipa Teatrului Evreiesc de Stat, iar segmentul de istorie îi va avea ca prezentatori pe profesorul Adrian Cioroianu și pe ambasadorul Emil Hurezeanu de la Berlin. Vor urma conferințe despre legăturile culturale evreo-germane din muzică (15 iunie), artă (20 octombrie), urmate de o a patra conferință, de final (16 noiembrie). Ulterior, în primăvara anului 2022 va fi lansată cartea cu mărturiile participanților, în cadrul unei recepții oficiale găzduite de Ambasada Germaniei în România.
Prezentarea detaliată a evenimentului, lista conferințelor și informații privind înscrierea puteți găsi aici: https://www.laude-reut.ro/2021/05/05/1700-de-ani-de-istorie-si-cultura-evreiasca-in-germania-321-2021/
Nu uitați că puteți scrie chiar voi în cartea de mărturii a evenimentului!
Foto: Complexul Laude-Reut/Pregătiri pentru eveniment: Actrița Maia Morgenstern, Tova Ben-Nun Cherbis, președinte al Complexului educațional Laude-Reut, Dan Druță, secretar literar al Teatrului Evreiesc de Stat