Proiect susținut de Complexul Educațional Laude-Reut

VIDEO Evenimentul „1.700 de ani de istorie și cultură evreo-germană”: concurs de eseuri despre Holocaust și combaterea antisemitismului, pentru elevi, profesori și publicul larg

955 de vizualizări
Complexul Educațional Laude-Reut a găzduit, pe data de 26 ianuarie 2022, începând de la ora 16.00, cea de-a patra și ultima conferință online cu tema „1.700 de ani de istorie și cultură evreo-germană”, o inițiativă a guvernului federal german care marchează, printr-o serie de câteva sute de evenimente derulate în întreaga Europă, aniversarea a 17 secole de prezență a comunității evreiești în spațiul geografic și cultural german. Ca și precedentele trei conferințe, și aceasta s-a desfășurat online, din motive de siguranță sanitară, participarea fiind gratuită. Evenimentul a putut fi urmărit în direct pe pagina de Facebook a Complexului Educațional Laude-Reut și, în înregistrare, pe canalul de YouTube al instituției.

Ce vom putea vedea în a patra ediție

Ciclul de conferințe culturale „1.700 de ani de istorie și cultură evreo-germană” celebrează realizările artiștilor, gânditorilor și oamenilor de știință evrei care au trăit și au lucrat în Germania, contribuind în mod decisiv la înflorirea culturii germane și europene. Manifestarea a fost organizată în România de către reprezentanța diplomatică a Germaniei în România, în parteneriat cu Ambasada României la Berlin și Ambasada Israelului la București, alături de Fundația Magna Cum Laude-Reut, Fundația Reut și Complexul Educațional Laude-Reut.

La precedentele ediții, derulate începând din primăvara anului trecut, participanții au putut urmări în direct prezentări, intervenții și dezbateri cu personalități de prim-rang ale lumii diplomatice și academice, concerte de muzică clasică, muzică tradițională evreiască, precum și reprezentații susținute de Maia Morgenstern și o parte din trupa Teatrului Evreiesc de Stat.

Astfel, cei interesați au putut urmări și la această ediție intervenții în direct ale unor personalități precum E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel la București, E.S. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București și E.S. Emil Hurezeanu, fost ambasador în Germania, actual șef al misiunii diplomatice române la Viena și intelectual de marcă.

Eseurile câștigătoare, publicate în volumul aniversar

În premieră absolută, acest eveniment le-a oferit tuturor celor care au dorit ocazia de a participa la un concurs de eseuri cu tema „Predarea Holocaustului. Combaterea manifestărilor antisemitismului”, care se va desfășura pe trei categorii de participanți: elevi din clasele IX-XII, cadre didactice (cu specialitatea Istorie), respectiv publicul larg.

Concursul de eseuri va avea loc în perioada 28 ianuarie – 15 martie 2021. Eseurile vor fi trimise la adresa de e-mail 1700ani@laude-reut.ro, urmând a fi evaluate de un juriu format din personalități culturale și experți cu largă recunoaștere în domeniul istoriei Holocaustului. Eseurile desemnate câștigătoare – câte cinci pentru fiecare categorie de participanți – vor fi publicate într-un volum special editat pentru acest eveniment, care va avea lansarea în Parlamentul României, în prezența celor care au contribuit la realizarea acestuia. Temele de concurs sunt următoarele: abordări metodologice la lecțiile de istorie privind Holocaustul; modalități de combatere a antisemitismului la lecția de istorie; atitudini față de antisemitism în viața de toate zilele. Detalii despre eveniment, inclusiv regulamentul competiției de eseuri, pot fi găsite pe site-ul Complexului Educațional Laude-Reut.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO „Ce conține vaccinul? Să nu mai fiu tristă, să nu mai fie școala online. Vaccinul înseamnă să mă bucur de copilărie” – mesajul unui copil în campania de comunicare privind importanța vaccinării pentru revenirea la normalitate și la școala fizică

Revenirea la normalitate înseamnă întoarcerea la școala fizică, pe terenul de joacă împreună cu colegii și în sălile de clasă fără mască. Este mesajul transmis de o elevă în cadrul…
Vezi articolul

Radu Gologan, despre testele grilă la examene: A introduce grilele în mod simplist, așa cum este prevăzut, creează mari probleme

“Atragem atenția că a introduce grilele în mod simplist, așa cum este prevăzut, creează mari probleme, inclusiv posibilități de fraudă, plus puține componente de verificat în cunoștințele copiilor”, a declarat…
Vezi articolul