Pe 5 martie 2025, la Zbor Hub Ploiești, trei dintre școlile participante în programul LifeLab, din județul Prahova, Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus și Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, invită profesorii din Regiunea Muntenia să fie parte din lansarea platformei Life-Lab.ro.
- Locurile sunt limitate, vă recomandăm să completați cât mai repede formularul: https://forms.gle/ftbjoNodRcjBMnB38, în caz că v-am convins să faceți parte din comunitatea LifeLab și să veniți să vă cunoaștem la evenimentul de miercuri, 5 martie 2025.
Această inițiativă, susținută de BCR prin programul național „Școala de Bani”, oferă profesorilor resurse digitale interactive pentru integrarea educației financiare în procesul de învățământ. Mai mult, profesorii care implementează resursele LifeLab la clasă vor avea oportunitatea de a participa la sesiuni de formare, evenimente dedicate și un concurs național care răsplătește cele mai creative moduri de integrare a educației financiare la clasă.
Evenimentul este organizat de către școli cu sprijinul BCR și Edupedu.ro, cu sprijinul partenerului instituțional Inspectoratul Școlar Județean Prahova și va fi deschis la ora 11:30 de Cornelia Ilona Rizea, inspector școlar general ISJ Prahova, și Claudia Oprescu, coordonatorul programului LifeLab și Școala de Bani, BCR. Moderatorul discuțiilor va fi Mihai Peticilă, jurnalist și co-fondator Edupedu.ro.
Printre invitați se numără profesori, directori de școli, inspectori școlari și experți educaționali, care vor discuta despre transformările aduse de LifeLab, impactul programului asupra elevilor și profesorilor, precum și despre competițiile dedicate cadrelor didactice.
LifeLab sprijină cadrele didactice în integrarea educației financiare în curriculumul școlar, indiferent de ciclul de învățământ sau de disciplina predată. În cadrul evenimentului vom discuta despre proiectul LifeLab, concursurile care se adresează cadrelor didactice, iar participanții vor putea participa și la ateliere de educație financiară interdisciplinară și crearea de materiale educaționale susținute chiar de cadrele didactice din Prahova implicate în proiect până acum.
Este o oportunitate de a vă conecta cu o comunitate de profesori inovatori și de a descoperi cum educația financiară poate transforma sălile de clasă.

Life-Lab.ro este un spațiu digital dedicat profesorilor, care oferă fișe și materiale didactice cu noțiuni utile de educație financiară gata de aplicat la clasă pentru orice profesor, indiferent de disciplina predată.
Este în plină derulare Concursul Național LifeLab 2025. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni.
La eveniment locurile sunt limitate, iar confirmarea participării poate fi făcută până la data de 4 martie 2025 completând formularul: https://forms.gle/ftbjoNodRcjBMnB38. Veți primi confirmarea pe email, din partea organizatorilor, că vă aflați pe lista de participanți.
Agenda evenimentului
11:00 – 11:30: Sosirea și înregistrarea participanților
11:30 – 12:05: Conferința de deschidere și prezentarea platformei Life-Lab.ro
Moderator: Mihai Peticilă
Radu Simionescu, coordonator ZBOR Hub Ploiești, gazda evenimentului
Cornelia Ilona Rizea, inspector școlar general, ISJ Prahova: Importanța colaborării între inspectorate și inițiative private pentru succesul educațional
Claudia Oprescu, coordonator program Școala de bani și LifeLab, BCR: Prezentarea conținutului platformei LifeLab și noutățile aduse în acest an
11:50 – 12:05 De la teorie la practică: LifeLab și transformarea educației financiare – școli parte din program
Daniel Burlacu, director, profesor Matematică, Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Ciorani, Prahova
Alina Gabriela Nicola, director, profesor Limba și Literatura română Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus
Angelica Georgescu, profesor fizică-chimie, Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești
12:05 – 12:20 Platforma și concurs Lifelab by BCR – noutăți în al treilea an de program
Adina Roșca, expert educațional, coordonator dezvoltare resurse educaționale LifeLab: Metode inovative și transdisciplinare pentru o predare moderna – Platforma Life-Lab.ro
Laura Mina Raiu, conf.univ.dr. ASE, coordonator dezvoltare comunitate: concursul național LifeLab pentru profesori
12:30 – 13:30 Workshop profesori în paralel pe cicluri de studiu: preșcolar, primar, gimnaziu și liceu – Din clasă în viitor: Transformări prin LifeLab – Exemple de bune practici din cele trei școli LifeLab din județul Prahova
Sala 1 – Învățământ preșcolar
Amalia Băloiu, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus: Joc de rol – fișa ”La Magazin”
Iuliana Mocanu, Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos: fișa “Ne jucăm, învățăm, banii îi utilizăm!”
Sala 2 – Învățământ primar
Diana Corfu, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus: fișa ”Responsabilitate financiară”
Corina Niculae, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus: fișa ”Nevoi/Dorințe”
Corina Ghidia, Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos: fișa “Nevoile comunității!”
Anișoara Cucu, coala Gimnazială „I. A. Bassarabescu” Ploiești: fișa ”Frumoasa Românie”
Sala 3 – Învățământ gimnazial și liceal
Ofelia Costantin, profesor Matematică gimnaziu, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus: fișa “Cum să ne gestionăm cât mai eficient resursele financiare”
Angelica Georgescu, profesor Fizică-Chimie, Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu” Ploiești: fișa “Viteza medie”
Laura Cazan, profesor Limba și literatura Română, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus – fișa “Enigma Otiliei”
Sorana Dinela, profesor Limba Franceză, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus – fișa “Les vacances / le voyage”
Irina Costache, profesor Discipline Economice, Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos: fișa “Negocierea contractelor”
13:30: Brunch și networking

Pentru a accesa cele peste 400 de resursele educaționale gratuite, profesorii trebuie doar să își creeze un cont pe life-lab.ro. Resursele sunt structurate pe discipline și cicluri de învățământ, permițând astfel integrarea educației financiare într-un mod firesc și accesibil pentru elevi. Mai mult, profesorii care implementează resursele LifeLab la clasă vor avea oportunitatea de a participa la sesiuni de formare, evenimente dedicate și un concurs național care răsplătește cele mai creative moduri de integrare a educației financiare la clasă.
Formularul pentru înregistrarea la eveniment : https://forms.gle/ftbjoNodRcjBMnB38.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
LifeLab, inițiat de BCR în 2022, și susținut de Ministerul Educației prin parteneriat strategic, a pornit ca proiect pilot, în două școli din județele Brașov și Argeș, fiind extins în 2024 la nivel național, acoperind 10 școli din 4 județe și ajungând la peste 20.000 de elevi și 1.000 de profesori. Prin intermediul acestui program, educația financiară a fost integrată în toate ciclurile de învățământ, cu scopul de a dezvolta abilități de viață și competențe financiare relevante pentru elevi. Peste 400 de resurse educaționale interdisciplinare au fost realizate cu ajutorul cadrelor didactice implicate în proiect.
În 2025 Life Lab s-a extins la nivel național cu ajutorul platformei www.life-lab.ro unde cadrele didactice se pot înscrie într-o competiție. BCR prin Școala de Bani lansează o platforma digitală Life-Lab.ro care pune la dispoziția profesorilor din toată țara resurse educaționale accesibile în mod gratuit, facilitând interdisciplinaritatea și metode inovative de predare, oferind în mod gratuit peste 400 de resurse interdisciplinare disponibile pe platformă, special concepute pentru a adapta educația financiară la programa școlară. Materialele includ noțiuni teoretice, exerciții practice și scenarii aplicate, dezvoltate în colaborare cu experți educaționali și profesori din toată țara.
Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:
- Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
VIDEO Lansare platformă resurse educaționale life-lab.ro și concurs pentru profesori