Eveniment în limba română pentru profesorii de Fizică de liceu, la CERN în Elveția, la care cadrele didactice pot aplica până pe 9 martie, anunță Facultatea de Fizică a UB – o săptămână de formare despre fizica nucleară

1.748 de vizualizări
Foto: CERN via home.cern
Profesorii de fizică din liceele din România pot petrece în vară o săptămână la CERN, în Geneva, într-un program de formare în domeniul științelor exacte, potrivit unui anunț al Facultății de Fizică a Universității din București (UB). Sesiunea este gratuită, inclusiv cazarea, masa și transportul, iar profesorii se pot înscrie până pe 9 martie printr-un formular, cu o scrisoare de intenție, CV și adeverință din partea școlii că predau în aceasta.

Evenimentul este organizat sub egida European Organization for Nuclear Research (CERN) și, în cadrul sesiunilor și atelierelor propuse, vor fi prezentate temele de cercetare abordate la CERN, inclusiv contribuția României, dar și noțiuni introductive de fizica particulelor elementare și activități (cu materiale suport) ce pot fi abordate cu elevii, conform sursei citate.

Programul “CERN Romanian Teacher Programme (RTP)” va avea loc în perioada 9-14 iunie 2024 și este dedicat profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar liceal. În cadrul sesiunilor și atelierelor propuse, vor fi prezentate temele de cercetare abordate la CERN, inclusiv contribuția României, dar și noțiuni introductive de fizica particulelor elementare și activități (cu materiale suport) ce pot fi abordate cu elevii.

Sesiunile de prezentare, vizitele și atelierele vor fi susținute de cercetători români și străini și cadre didactice universitare care colaborează sau își desfășoară activitatea la CERN. Evenimentul va avea loc în principal în limba română, exceptând sesiunile susținute de invitații străini. Programul își propune ca toate cadrele didactice participante să devină și ambasadori care să transmită subiectele abordate generațiilor viitoare de fizicieni, ingineri, specialiști IT”, scrie în anunțul cu regulile de participare, care poate fi consultat mai jos în articol.

Cum se face înscrierea. Pentru a aplica, este necesară completarea unui formular până la data de 9 martie 2024. „Vă rugăm să aveți pregătite toate documentele necesare: curriculum vitae (CV), scrisoare de motivație (maxim 500 de cuvinte) și o adeverință eliberată de unitatea de învățământ la care predați care să ateste calitatea de cadru didactic.

Selecția se va face de către o comisie internațională formată din cercetători și cadre didactice din România și de la CERN, iar rezultatele vor fi comunicate prin intermediul adresei de e-mail furnizate. Cadrele didactice selectate trebuie să participe pe întreaga durată a programului. În cazul în care unul dintre profesorii selectați nu mai poate participa, va fi înlocuit cu un candidat din lista de rezervă”, potrivit regulamentului.

Cine organizează programul

„Programul este coordonat Facultatea de Fizică, Universitatea din București, alături de cercetătorii din grupul ATLAS/CERN-Romania din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și grupul “Education, Communication and Outreach” CERN. Nu există taxă de participare, stagiul fiind gratuit.

Costurile pentru cazare (la CERN Hostel) și masă vor fi acoperite prin modulul CERN-RO (PNCD IV — Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Institutul de Fizică Atomică), proiectul DUROCERN — Descoperă Universul cu Romania@CERN (DUROCERN), coordonat de Institutul de Științe Spațiale — Filiala INFLPR. De asemenea, se va asigura transportul din București până la Geneva în limita unui buget maxim. Dacă sunteți selectat/ă, va trebui să vă asigurați că aveți un document de identitate valabil și că respectați condițiile de intrare și regimul de ședere în Elveția, disponibil aici”, conform documentului cu instrucțiunile de participare, de mai sus.

Citește și:
Internship de fizică nucleară la CERN pentru liceenii pasionați de științe. Înscrieri până pe 9 martie, anunțate de Facultatea de Fizică a UB

1 comment
  1. Buna ziua, predau educație fizică dar și fizica la liceu și gimnaziu, pot participa și eu? Cum ne putem înscrie? Lăsați un link va rog sau mai multe informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O cetate bine conservată din secolul al VI-lea, descoperită în oraşul antic Moesionis, în nord-estul Bulgariei. Profesor: Avem ocazia incredibilă de a înţelege cum arăta o cetate în timpul lui Iustinian cel Mare

O cetate bine conservată datând din secolul al VI-lea d.Hr., epoca împăratului roman estic Iustinian cel Mare, a fost descoperită în oraşul antic Moesionis, lângă Tărgovişte, în nord-estul Bulgariei, a…
Vezi articolul

UPDATE Salt în ierarhia de admitere la liceu pentru mai mulți elevi de clasa a VIII-a din Brașov și Sibiu, după ce nota la Limba maternă le-a fost scoasă din media de admitere

Mai mulți elevi de clasa a VIII-a care au susținut recent Evaluarea Națională 2024 VIII-a apar în ierarhia pentru admiterea la liceu, publicată miercuri, 10 iulie, pe poziții superioare față…
Vezi articolul