Elevii de gimnaziu și liceu din județul Iași vor da evaluările inițiale sub forma unor testări online la 8 discipline: Limba şi literatura română, Matematică, Istorie, Fizică, Biologie, Chimie, Informatică, Geografie. În perioada 19-30 septembrie, elevii de clasele V-XII-a din școlile și liceele de stat și particulare din județ vor da testările, anunță Inspectoratul Școlar Județean Iași.
De joi, 19 septembrie, încep evaluările inițiale, adică cele de la clasă care verifică nivelul de cunoștințe al elevilor după vacanță, pentru elevii de gimnaziu și liceu din județul Iași, din clasele V-XII. Este al patrulea an când aceste evaluări se fac printr-o platformă privată online, în baza unui contract care permite testarea gratuită, conform inspectoratului școlar.
Testarea iniţială poate fi susţinută la disciplinele: Limba şi literatura română, Matematică, Istorie, Fizică, Biologie, Chimie, Informatică, Geografie.
“Testele inițiale vor fi administrate, până la sfârșitul săptămânii viitoare, de profesorii care predau aceste discipline la clase, în orele care le sunt alocate în orar, fără a fi necesară o reorganizare a programului. Elevii vor folosi fie echipamentele digitale din școală, fie propriile device-uri cu utilizarea cărora sunt deja obișnuiți, pentru a intra, în baza unui cod prestabilit, pe platforma de evaluare care va genera un test pentru fiecare în parte dintre ei”, a spus pentru Edupedu.ro, inspectorul școlar general al ISJ Iași, Luciana Antoci.
Durata testului, indiferent de clasă, este de 45 de minute. La finalul fiecărui test va fi generat un raport cu rezultatele obţinute de fiecare elev la testul respectiv, iar rezultatul nu va fi trecut în catalog.
“La finalizarea rezolvării, elevii primesc rezultatul individual, urmând ca în decursul a 2-3 săptămâni să fie generate rapoartele pe clasă, pe școală, iar în final raportul județean care va creiona o hartă a nivelului de pregătire a tuturor elevilor la cele opt discipline de studiu, nuanțate pe unități de învățământ și pe medii de rezidență: urban, metropolitan, urban mic și rural”, mai spune Antoci.
Potrivit Inspectoratului Școlar Iași, rezultatele vor fi folosite pentru a ajuta la “îmbunătățirea performanței elevilor pentru fiecare clasă sau unitate de învățământ, cât și în stabilirea strategiilor de consiliere, monitorizare și control pe care Inspectoratul Școlar Județean Iași le va pune în practică de-a lungul întregului an școlar 2024-2025”.
De precizat că testele iniţiale nu se aplică elevilor din şcolile speciale şi nici elevilor cu CES din şcolile de masă care lucrează după programă adaptată. Evaluarea iniţială a acestor elevi se poate realiza în regim individualizat, cu instrumente specifice elaborate de către profesorii de la clasă.
Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.