Evaluarea Națională 2024. Rezolvarea subiectelor la limba română făcută de profesorul Cătălin Zaman: Cerințele par a fi o copie la indigo a subiectelor din 2023, o idee mai complicat la partea de gramatică

123.704 vizualizări
EN VIII 2024 Rezolvarea subiectelor la română / Foto: colaj Edupedu.ro
Rezolvarea subiectelor de la Evaluarea Națională 2024 – proba de limba și literatura română a fost făcută de profesorul Cătălin Zaman, pentru Edupedu.ro.

„Prima impresie a fost că subiectele comportă un grad de dificultate puțintel mai ridicat față de cele de anul trecut”, spune profesorul.

„Le-am analizat comparativ, cerințele par a fi o copie la indigo a subiectelor din 2023, doar că la partea de gramatică a fost, cred, o idee mai complicat. Ceea ce nu cred că este neapărat rău, întrucât departajarea elevilor se va face mai bine”, consideră Cătălin Zaman.

Cătălin Zaman este profesor și director la Școala Gimnazială „Învățător Nicolae Ispas” din Clondiru, județul Buzău. Profesor cu distincția Merito din anul 2021, Zaman a pregătit elevii astfel încât jumătate din elevii săi au obținut peste nota 9 și 4 elevi au obținut nota 10 la EN VIII 2020. La Evaluarea Națională 2023, dintr-o clasă de 14 elevi, un elev a obținut 9.8, un altul 9.65, două note au fost între 9 și 9.50, iar restul – peste 7.

Iată rezolvarea subiectelor de la EN VIII 2024 Română:

SUBIECTUL I A

This image has an empty alt attribute; its file name is EN-2024_PAG-3-1024x299.webp

1. peșteră, pădure;

2. c

3. d

4. b

5. F/F/A/F/F/A

6. „țipete (…) ca niște bocete” – comparație

7. Elemente de conținut comune textelor: prietenia, natura.

8. Răspunsul la întrebare, motivarea acestuia și valorificarea textului

9. Valoare comună: prietenia. Posibile texte: „Platanos” de Doina Ruști, „Huckleberry Finn” de Mark Twain

SUBIECTUL I B

1. d

2. a

3. d

4. d

5. „Aș mânca” – condițional-optativ

„Am uitat” – indicativ

„Să dau” – conjunctiv

6. „Dorința de a avea note mari este mare” și „Nu vorbim despre expediție”.

7. „să strige” – completivă directă

„cât îl țineau puterile” – circumstanțială de mod

8. să descrii/ complecși/ negri/ ai/ întâlnite/ membrii

SUBIECTUL AL II-LEA

Articol în curs de actualizare.

Calendarul Evaluării Naționale de la finalul clasei a VIII-a 2024:
  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Spre comparație, anul trecut primele rezultate la EN VIII 2023 au venit pe 28 iunie și cele finale – pe 4 iulie.


9 comments
  1. Eu nu vad o problema in solicitarea doamnei si cred ca ar fi bine sa fim mai toleranti, noi, romanii. Plus ca ar insemna si un plus pentru toata lumea, maghiarii ar cunoaste mai bine limba romana. Eu “traduc” solicitarea ca pe o dorinta de a cunoaste mai bine limba statului in care traiesc magharii.

  2. Va rog sa ne spuneti in ce manual de limba romana de gimnaziu se explica acordul pentru “vulpii sarmane intalnite”. De regula, in limba vorbita facem o pauza marcata prin virgula. Deci normal ar suna: “vulpii sarmane, intalnita…..”.

  3. Vă rog frumos să publicați și subiectele primite la limba româna de catre elevii din clasele minorităților maghiare, mulțumesc frumos!

    1. Eu ma voi referi, numai la ” Grilele” de LR! Dle Profesor, parere mea este ca, de data aceasta, ” Subiectele” propuse au fost ” intimidant de usoare” si, mai ales “clare”, nu ” in coada de peste” ca in alti ani( cf.EN 2012 etc. )!!! Doar 2 ” dificultati” au existat:1.Una, la ” Diftongi”;2.Alta, la ” Grila 8″, aceea cu ” Acordul” cu subst.in G ” vulpii”! “Va rog sa recunoasteti ca este una dintre <>, in colaborare cu ” Maria Sa<>”, intrucat daca aparea ” Virgula” nu se mai acorda cu ” vulpii”, in cazul G, acel adjectiv participial! Va dau ” Modelele de limba”, oferite de ” GLR”, vechea Editie:💥# M-am adresat unei persoanE consideratE competenta.#💥M-am adresat unei persoane ,,, consideratĂ competenta!# Dupa opinia mea,acesta este un ” Fapt de limba” extrem de dificil,intrucat numai la “LR pentru straini” se preda ” la fibra”, numai ” MORFOLOGIA”, deci, si ” Genitivul sg., la feminine”, de tipul” elevEi”, ” Tarii”,” CofetariEi”, “CafelEi”( cf. “Manual de LR pentru Straini”, Ed.” CORESI”, 2023, autor-ADA ILESCU, excelent, si pentru toti Romanii!). Eu sunt sigura ca Profesorii pentru Romani, nu au – ca obiectiv – aceasta subtilitate! Nu se predau la Romani, cele 3 ” Desinente” de plural, ale subst.feminine:” – E”( eleva-elevE);”-i” ( țara-țari) si ” – LE”( cafea – cafeLE) ! Deci, mai mult ca sigur, Elevii romani n-au stiut sa o rezolve, dar atat de inteligent au fost gandite celelalte ” Grile” , incat” Salvarea” va fi LR !!! FELICITARI SINCERE ” Echipei ministerile”!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Premierul Ciucă spune că nu mai publică în Monitorul Oficial memorandumul pe care l-a aprobat Guvernul joi, ci va publica o declarație prin care el și Marcel Ciolacu vor promite profesorilor că le vor îndeplini cererile în viitor

Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Ieri, Guvernul a anunțat miercuri la prânz că…
Vezi articolul

Clasa pregătitoare 2023 – Model de cerere pentru părinți. Copiii care împlinesc 6 ani în 2023, dar după data de 1 septembrie, au nevoie de o recomandare de la grădiniță pentru înscriere. Cei care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă…
Vezi articolul

Clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia / Arhiepiscopul Gergely Kovács: „Am aflat cu durere despre tragedie și am mers imediat la fața locului”

Clădirea în care funcționează internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbușit luni seara, aparține Bisericii Romano-Catolice, respectiv Arhiepiscopiei de Alba Iulia, de la care a fost închiriată…
Vezi articolul

Studenții care vor să facă parte din Consiliul Agenției care evaluează programele universitare trebuie să declare pe propria răspundere că nu au condamnări penale / Reprezentanții patronatelor și sindicatului la ARACIS nu mai sunt nevoiți să declare învinuiri penale sau abateri de la norme etice – Metodologie

O declarație pe propria răspundere privind lipsa unor condamnări penale devine obligatorie, la dosar, pentru studenții care vor să devină membri în Consiliul agenției responsabile cu asigurarea calității în universități,…
Vezi articolul

La practică, studenții de la medicină „vin să sprijine pereții”, spune Ileana Spătaru, președinte al Societății Studenților în Medicină din București (SSMB): „Există locuri unde nu ne bagă nimeni în seamă”

Ileana Spătaru, președintele Societății Studenților în Medicină din București (SSMB), a spus, în cadrul unei dezbateri, că studenții de la medicină „vin să sprijine pereții” la stagiul de practică obligatoriu:…
Vezi articolul