Evaluarea Națională 2023 la Matematică. Sfaturi pentru elevi de la profesoara Florentina Pavăl: Ai voie să simplifici, ai voie să completezi un desen, ai voie să faci altul dacă-l consideri necesar în rezolvare

33.786 de vizualizări
Foto: © Alexan24 | Dreamstime.com
Pentru proba de matematică de la Evaluarea Națională, elevii pot simplifica pe fracțiile de pe foaia de examen, să completeze cu creionul desene sau să facă altele dacă sunt relevante, spune profesoara de matematică Florentina Pavăl într-un set de recomandări realizat pentru Edupedu.ro. Elevii pot cere o foaie de examen suplimentară dacă văd că nu se încadrează în spațiul alocat problemei, dar este necesar să menționeze pe ea pentru ce item, punct și subpunct scriu rezolvarea, mai spune profesoara.

„Lasă temerile și fricile deoparte, e un examen, nu o catastrofă naturală! Odihnește-te cu o zi înainte, încearcă să-ți alungi emoțiile, citește întâi întreg subiectul și concentrează-te apoi să dai tot ce poți în cele două ore!

Lucrează subiectele în ordinea în care apar pe foile de examen, dacă nu știi vreunul lasă-l, lucrează-le pe celelalte și revino asupra lui la final, după ce le-ai rezolvat pe cele știute”, le transmite profesoara elevilor. Recomandările complete, mai jos în articol.

„Chiar și dacă nu vei găsi răspunsul corect, încercuiește totuși unul dintre cele patru posibile, probabilitatea de a-l nimeri pe cel corect este de 25%. (…)

Scrie cu ce scrii de obicei, pix sau stilou, nu schimba instrumentul de dragul examenului, schimbarea creează disconfort, atenție doar la culoare, trebuie să fie albastru”, mai atrage atenția Pavăl.

Iată mai întâi ce trebuie să știi despre Evaluarea Națională 2023:

Zilele examenelor rămân neschimbate în urma grevei generale a profesorilor, suspendată de sindicatele din Educație luni, 12 iunie, după ce mai multe prevederi legate de salarizarea profesorilor au fost cuprinse într-o ordonanță de urgență (OUG) a Guvernului, publicată apoi în Monitorul Oficial.

Proba la Matematică este programată miercuri, 21 iunie 2023, conform calendarului oficial de Evaluare Națională la clasa a VIII-a 2023.

Florentina Pavăl predă matematica de peste 30 de ani la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni. Aceasta este cunoscută pe rețeaua de socializare TikTok drept “Profa de mate cool”, având un cont pe care postează videoclipuri explicative despre matematica de gimnaziu și de liceu. EduPedu.ro a realizat un interviu cu Florentina Pavăl în martie 2021.

Recomandările complete ale profesoarei:

„Iată câteva idei utile oricărui elev ce urmează să susțină proba de matematică a examenului de Evaluare Națională:

1. Lasă temerile și fricile deoparte, e un examen, nu o catastrofă naturală!

Odihnește-te cu o zi înainte, încearcă să-ți alungi emoțiile, citește întâi întreg subiectul și concentrează-te apoi să dai tot ce poți în cele două ore!

2. Lucrează subiectele în ordinea în care apar pe foile de examen, dacă nu știi vreunul lasă-l, lucrează-le pe celelalte și revino asupra lui la final, după ce le-ai rezolvat pe cele știute.

3. Cu siguranță, structura subiectelor ți-e clară, știi că la cele 12 probleme, din primele două subiecte, nu se cer justificări, deci respectă indicația și încercuiește doar litera corespunzătoare răspunsului corect. Unele dintre aceste probleme necesită calcule, fă aceste calcule pe ciornă!

Dacă nu reușești să-ți justifici riguros răspunsul la vreuna din problemele de geometrie din al II-lea subiect, apelează la intuiție și/sau la instrumentele geometrice.

Chiar și dacă nu vei găsi răspunsul corect, încercuiește totuși unul dintre cele patru posibile, probabilitatea de a-l nimeri pe cel corect este de 25%.

La probele din cel de-al III-lea subiect se cer justificări, de aceea aici e nevoie de atenție la redactare.

Prima problemă va fi una ce se rezolvă cu ajutorul ecuațiilor sau a sistemelor de ecuații sau una de divizibilitate.

Atenție la concluzia din finalul subpunctului, nu uita să scrii “adevărat” sau “fals” după ce ai justificat!

La cel de-al doilea exercițiu, respectă cerințele și atenție la cel de-al doilea subpunct, s-ar putea să ai nevoie de ceea ce ai obținut la primul subpunct.

Repetă formulele de calcul prescurtat și atenție la semne, în caz că vei avea o expresie. Spre deosebire de subiectele din anul anterior, la acest exercițiu ar putea să apară expresii care conțin rapoarte, atenție la condițiile de existență!

În majoritatea testelor de antrenament, al treilea exercițiu al acestui subiect a fost din capitolul “Funcția de gradul I”, capitol studiat în clasa a 8 a, și cred că așa va fi și la examen. Asigură-te că îți este clar când un punct A (x,y) aparține graficului unei funcții f (f(x)=y), că știi să reprezinți imaginea geometrică a graficului unei funcții, că știi să afli coordonatele punctelor de intersecție cu axele Ox și Oy.

În programa de anul acesta a fost introdusă lecția “Ecuația de gradul al II-lea”, deci nu uita să repeți formulele de rezolvare!

III. 4 și III. 5 vor fi probleme de geometrie plană.

Repetă teoremele și formulele studiate în clasele V-VI, unghiuri, triunghiuri, patrulatere, cerc, paralelism, asemănarea triunghiurilor, relații metrice, funcții trigonometrice. Atenție la proprietățile folosite mai rar, de exemplu: mediana împarte orice triunghi în două triunghiuri de aceeași arie sau, raportul ariilor a două triunghiuri asemenea este egal cu pătratul raportului de asemănare.

Ultima problemă va fi de geometrie în spațiu. Repetă formulele de calcul ale ariilor și volumelor pentru prisme și piramide, teorema celor trei perpendiculare și reciprocele și asigură-te că știi să calculezi unghiul dintre două drepte necoplanare, unghiul dintre o dreaptă și un plan, unghiul dintre două plane, distanța de la un punct la un plan și că-ți este clar cum demonstrezi că o dreaptă este paralelă cu un plan sau că o dreaptă este perpendiculară pe un plan.

La partea de geometrie în spațiu programa, valabilă anul acesta, conține: Piramida hexagonală regulată, Prisma hexagonală regulată, Trunchiul de piramidă și Corpuri rotunde, Cilindru, Con, Trunchi de con și Sferă, deci un volum de formule dublat față de ultimii trei ani, formule pe care fiecare elev trebuie să le repete înaintea probei de matematică.

4. La redactarea celui de-al treilea subiect ține cont că nu este o ascultare la tablă, deci e nevoie să justifici în scris pașii pe care-i faci, dacă e nevoie să folosești vreo relație demonstrată într-un punct anterior, precizează asta.

5. Probabil ți s-a atras atenția la ceea ce poate fi considerat semn pe o lucrare și, de teama anulării, nu ai curajul să tai numărătorul și numitorul unei fracții pentru a marca simplificarea!

Ai voie să simplifici, ai voie să completezi un desen, ai voie să faci alt desen dacă-l consideri necesar în rezolvare, ai voie să tai cu o dreaptă orizontală orice consideri că este greșit, deci procedează cum procedezi de obicei la orice lucrare.

6. Scrie cu ce scrii de obicei, pix sau stilou, nu schimba instrumentul de dragul examenului, schimbarea creează disconfort, atenție doar la culoare, trebuie să fie albastru.

7. Dacă nu te încadrezi cu rezolvarea unei probleme în spațiul cerut, scrie la finalul testului (este o foaie liberă, de obicei, sau poți cere una) precizând subiectul, problema și subpunctul.

8. Dacă nu-ți vine nicio idee care să te ajute la rezolvarea vreunei probleme din subiectul III, scrie relațiile sau formulele ce au legătură cu subiectul, există șansa ca vreuna dintre ele să fie utilă în rezolvare și atunci ți se va puncta.

9. Ai încredere în tine și în cunoștințele acumulate de-a lungul anilor, subiectul pe care-l vei avea la examenul de Evaluare Națională este de dificultate medie, Examenul de Evaluare națională nu este olimpiada de matematică.

10. Și, în final, o idee pentru părinți; știu că aveți emoții pentru că și eu am avut cu vreo 16 ani în urmă, sunt absolut normale, dar încercați să nu le transmiteți copilului, trebuie să le gestioneze pe ale lui, nu-l mai încărcați cu altele!

Succes și încredere tuturor! Va fi perfect!”, transmite profesoara Florentina Pavăl.

Foto: © Alexan24 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Nu vreau sa fiu jigodie, dar dupa saptamana altfel, saptamana verde si alte trei de greva, degeaba incercati sa dregeti busuiocul.
    Cei care nu au facut meditatii, in special in mediul rural, is praf….
    O sa vedeti
    In loc sa cereti mai multe ore pentru romana si matematica in clasa a VIII-a, ati preferat sa bagati o greva mica in preajma examenului(sub forma unei revolutii stinse cu niste banuti in plus la salarii) ca oricum cine face meditatii o sa se descurce, restul(cca. 40%, cum le-o fi norocul, adica sub 5)

    1. Eu nu predau nici română, nici matematică. Credeți sau nu, colegii mei au făcut pregătire cu clasele a VIII-a și a XII-a în timpul grevei. Unii dintre elevi nu au venit, că aveau meditații…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un elev care nu poate scrie cu mâinile și care nu poate vorbi va da simularea și examenul de la Evaluarea Națională 2024 scriind cu degetele de la picioare la o tastatură, pe calculator/ „Am găsit o soluție ca să poată susține probele”, spune secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a începe luni, 5 februarie, de la ora 8, iar la probele de Limba și literatura română și Matematică, sunt așteptați să participe…
Vezi articolul

Dragoș Iliescu, vicepreședintele Comisiei Internaționale de Testare: Am putea argumenta că Subiectele grilă sunt în favoarea candidaților și o să aducă note mai mari

Testele grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională pun în mișcare procese de gândire axate mai degrabă pe recunoaștere, decât pe reproducere, a explicat pentru Edupedu.ro psihologul Dragoș Iliescu. “Nu trebuie…
Vezi articolul

Contestațiile la Evaluarea Națională și la Bacalaureat să fie depuse după ce elevii își văd lucrările deja evaluate și notele date de fiecare dintre cei doi sau patru profesori corectori – solicitări făcute de mai multe organizații către ministra Educației Ligia Deca

Mai multe măsuri menite să transparentizeze examenele naționale sunt solicitate printr-o scrisoare deschisă publicată de către vicepreședinta Federației Părinților și Aparținătorilior Legali (FEPAL) depusă la Ministerul Educației, adresată ministrei Ligia…
Vezi articolul