Înscrierile absolvenților de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională 2023 au început marți, 6 iunie, și durează până vineri, 9 iunie, conform calendarului oficial al evaluării. Elevii sunt înscriși automat de secretariatele școlilor prin aplicația EvNat, fără ca ei și părinții lor să completeze vreo cerere, așa cum se întâmplă la liceu pentru Bacalaureat. Prima probă este la Limba și literatura română pe 19 iunie, potrivit calendarului în vigoare, însă el ar putea fi modificat dacă greva generală a profesorilor nu se încheie până vineri, după cum anunță autoritățile din educație și federațiile sindicale din învățământ.
Cursurile pentru elevii de clasa a VIII-a se încheie vineri, 9 iunie, și tot până atunci secretariatele școlilor trebuie să îi înscrie pe aceștia, prin aplicația informatică dedicată EvNat, la Evaluarea Națională. Conform surselor Edupedu.ro, secretarii din școli trebuie să completeze și câmpurile cu mediile generale pe anii de studiu din gimnaziu ale elevilor, chiar dacă nu se mai iau în calcul la nota de admitere la liceu. Media generală V-VIII rămâne drept al patrulea criteriu de departajare între candidați în cazul unor medii egale de intrare în clasa a IX-a, potrivit procedurii și calendarului admiterii din anul școlar 2022-2023.
Citește aici care sunt criteriile de departajare pentru candidații cu medii egale de admitere.
Amintim că graficul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat de către Ministerul Educației, potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii care au dat probele de aptitudini, cele de limbă străină, elevii cu cerințe educaționale speciale și cei de etnie romă. – detalii aici
Și pentru Bacalaureat, tot până pe 9 iunie se pot definitiva situații școlare și se pot înscrie elevii de clasa a XII-a la examen, după ce calendarul a fost modificat la finalul lunii mai prin ordin de ministru, în contextul în care sunt școli în care niciun angajat nu lucrează, potrivit sindicatelor care îi reprezintă. Ministerul a pasat responsabilitatea „directorilor care pot”. Luni, pe 12 iunie, urmează să înceapă probele de evaluare a competențelor pentru elevii de liceu, însă întregul calendar ar putea fi decalat dacă profesorii nu revin la ore, a spus ministrul Educației Ligia Deca marți, 6 iunie, la o conferință de presă.
- Context. Greva generală continuă. Peste 86% dintre greviști continuă protestul, au transmis cele două federații sindicale din Învățământ marți seară, 6 iunie, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat în aceeași zi mai multe procente conform cărora rata participanților la grevă ar fi ajuns aproape de limita la care o grevă poate fi declarată ilegală, anunțând explicit acest lucru.
Vezi și:
Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2023 este în acest moment următorul:
- 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
- 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
- 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
- 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
- 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
- 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.
Ministerul Educației a publicat marți seara un proiect de modificare a ROFUIP prin care mediile ar putea fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină. În plus, “situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ”, mai scrie în proiect. Măsura vine pe fondul grevei generale din Educație, declanșată pe 22 mai.
În ceea ce privește regulile pentru profesorii din spatele organizării efective a Evaluării Naționale și a Admiterii la liceu 2023, acestea au fost schimbate de Ministerul Educației dinainte ca greva generală să înceapă pe 22 mai: se suplimentează numărul membrilor în comisii, iar președinții acestora pot fi și profesori din consiliul de administrație, nu numai directori și directori adjuncți.