Evaluarea Națională 2020, regulile și ultimele indicații date de ministrul Educației în conferință de presă la ora 14:00

11.297 de vizualizări
Foto: edu.ro
Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat o conferință de presă pentru duminică, 14 iunie 2020, la ora 14:00 pentru a transmite ultimele detalii legate de Evaluarea Națională. Edupedu.ro va transmite LIVE text aceste declarații.

Care sunt cele mai importante aspecte legate de Evaluarea Națională 2020:

1. Cel mai mare număr de elevi înscriși din cel puțin ultimii 7 ani, potrivit analizei Edupedu.ro.

La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, cu 17.526 de elevi mai mulți ca anul trecut, de exemplu, în condițiile în care există măsuri de distanțare fizică și siguranță sanitară.

Dacă ar fi câte 10 în clasă (deși nu există limită pentru acest număr în vreun regulament), ar fi necesare peste 17.200 de săli de clasă pentru acest examen.

La intrarea în clasa I, în anul școlar 2013-2013, această generație care acum susține Evaluarea Națională număra 203.387 de elevi, potrivit rapoartelor oficiale.

Asta înseamnă că 30.905 elevi nu au mai ajuns să termine clasa a VIII-a, având în vedere că înscrierea lor la Evaluarea Națională se face automat de către secretariatele școlii pentru toți cei care au absolvit clasa a VIII-a. Acest număr înseamnă echivalentul populației unui oraș de mărimea minicipiului Făgăraș.

2. Pentru prima dată elevii sunt chemați la unele școli încă de la ora 6 sau 7 dimineața, ca să fie timp suficient pentru trajul epidemiologic

Mai multe școli au anunțat părinții ca elevii să vină la școală, la examenele de Evaluare Națională care încep luni, încă de la ora 6:00 sau ora 7:00. De precizat că examenele încep la ora 9:00 și durează două ore. Este vorba despre școli din București, iar decizia vine în contextul în care Ministerul Educației a anunțat ieri că triajul dinaintea examenului va consta în repetarea de 3 ori a măsurării temperaturii elevilor în cazul cărora termometrele arată valori peste 37,3, plus observarea clinică a simptomelor respiratorii.

3. Avocatul Poporului a cerut de urgență ca Ministerul Educației să elimine limita de 37,3 °C stabilită anterior drept condiție pentru ca elevii să poată intra în examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Instituția condusă de Renate Weber a trimis vineri dimineață recomandarea la Ministerul Educației, după ce CNCD a constatat că eliminarea copiilor cu temperatură peste 37,3 °C din Evaluarea Națională și BAC este discriminatorie.

Premierul Ludovic Orban a răspuns sâmbătă în cheie politică acestei solicitări și a reluat declarația că elevii care nu vor intra la această sesiune, vor merge în etapa specială de peste două săptămâni.

4. Purtarea măștii e obligatorie pentru elevi pe toată perioada petrecută în examen

Reamintim că masca trebuie purtată obligatoriu în spații închise potrivit Ordinului nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. 

Articolul 1 prevede: „Pe durata stării de alertă, în spațiile publice închise, spațiile comerciale și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”.

Valentin Mircea, fostul șef al Corpului de Control al Guvernului: Legea nu obligă copiii să poarte mască la examenele naționale.

Ministerul Educației a recapitulat vineri condițiile în care elevii vor susține Evaluarea Națională, iar în comunicatul oficial nu se face nicio referire la maștile de protecție.

4. Examenul se va da în condiții de distanțare fizică, intrarea elevilor în săli va fi făcută ca în perioada de pregătire dintre 2-12 iunie

  • la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;
  • vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);
  • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide, înainte și după fiecare serie de elevi prezenți la activitățile de pregătire;
  • în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă și alte încăperi, sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • există permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.
  • În sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de altul
  • pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

Foto: edu.ro


4 comments
  1. Am citit și m-am îngrozit-scârbit! Conf de presa se desfășoară fără presa, nu, ca e stare de alerta. Deci nimeni nu pune intrebari incomode?!? Presa tace și administratorul EduPedu șterge comentariile incomode! Ce comod!

    1. Asta e totala indiferenta fata de sanatatea copiilor si a familiilor acestora! Nr cazurilor este in crestere, dar ministrul Tataru si ministrul Anisie, se fac ca nu vad cand e vorba de expunerea copiilor. E evident ca nu se vor putea respecta toate acele normele impuse pe hartie. Sunt utopice. Vor ramane doar pe hartie. Numai interesele dvs politice primeaza. Dar o sa va coste toate astea, pana la urma. Pana nu moare careva, nu va lasati!!! Nu stiu cum puteti dormi noaptea! Rusine sa va fie!!!

  2. Ne facem ca facem. In loc sa anulam examenele, încercam sa fim mai buni decat orice altcineva in lumea asta și sa susținem noi examenele, ca sa le arătam celorlalți ce buni suntem noi. Iar dupa ce iese un haos total inevitabil cu zeci de mii de cazuri noi, tot ce vom primi vor fi scuze jalnice “n-am știut” și dat vina unul pe altul.

    1. Sa ne spună dna Anisie ce tara civilizată a mai organizat un asemenea CIRC cu examenele naționale?
      CIRC după bunul plac al MEC.
      DNA Anisie cine plătește
      pentru consecințe???
      De mâine probabil ca vor curge plângerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anisie: Vom încheia anul școlar într-un fel sau altul pentru că unele state europene au decis să nu mai redeschidă școlile și să încheie situația, altele să continue online

“Finalizarea anului școlar se va realiza, iar examenele naționale vor fi date. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor ține și vom încheia anul școlar într-un fel sau altul pentru că…
Vezi articolul