Evaluarea Națională 2020 – Regulile pentru examenul de Matematică: elevii au voie în examen cu instrumente de desen, iar pentru a corecta o greșeală trebuie să taie pasajul greșit cu o linie orizontală

21.552 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Examenul de Matematică pentru absolvenții claselor a VIII-a începe miercuri, la ora 9:00, moment în care în fiecare sală de clasă se deschid plicurile sigilate cu subiectele multiplicate. Elevii au la dispoziție 2 ore pentru a rezolva subiectele, iar pe foile de examen trebuie să scrie numai cu cerneală sau pastă de culoare albastră. La Matematică au voie să intre în examen cu instrumente de desen, iar pentru realizarea schemelor și a desenelor trebuie să folosească creionul, se arată în regulile de Evaluare Națională.

Evaluarea Națională 2020 continuă miercuri, 17 iunie 2020, cu proba scrisă la Matematică. Rezultatele de la Evaluarea Națională 2020 se afișează pe 22 iunie, după care urmează contestațiile.

Elevii au voie să intre în școli până cel târziu la ora 8:30. Amintim că la intrarea în centrul de examen elevii trec printr-un triaj epidemiologic, iar cei care au o temperatură corporală care depășește 37,3 C nu pot intra în examen. La prima probă a Evaluării Naționale 2020, un singur elev a avut temperatură peste maximul admis.

Fiecare elev care intră în școală va primi câte o mască la sosire și câte o mască la plecare. La intrarea în școală, fiecare persoană se dezinfectează pe mâini.

Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic. Pe ușa fiecărei săli de examen este afișată lista cu numele elevilor repartizați în sala respectivă și banca în care stau, schemă care se numește „oglinda sălii”.

Candidații pot să iasă din examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar la matematică – pentru executarea schemelor și a desenelor – trebuie să folosească numai creion negru. Pentru examenul de la Matematică, elevii pot să folosească instrumente de desen.

Elevii nu au voie să folosească în examen calculatoare.

Elevii care vor să corecteze o greșeală “taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologia. Regulile de examen stabilesc că “în cazul în care unii elevi, din diferite motive – corectări numeroase, greșeli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoaștere – doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate”.

Cum se efectuează triajul epidemiologic la intrarea în școală, pentru Evaluarea națională 2020:
  • triajul epidemiologic se efectuează de către cadrul medical la intrarea în Centrul de Examen, astfel:
  • prin măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, activitate care se va realiza la umbră;
  • dacă temperatura corporală depășește 37,3 grade C, atunci se repetă măsurarea temperaturii de 3 ori succesiv, la un interval de timp de 2-5 minute
  • prin observarea clinică a simptomelor respiratorii de tipul tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată
Ce se întâmplă cu elevii care au temperatură peste 37,3 grade la intrarea în Evaluarea Națională 2020?
  • Candidaților care au participat la examenul de Limba română în această primă sesiune, dar nu sunt acceptați din cauza temperaturii la una sau două probe, li se recunosc probele susținute și evaluate
  • Cadrele medicale care constată că un elev are temperatură peste 37,3 grade și deci este în situația de a nu fi primit în examen informează comisia de examen, consemnează în procesul verbal care rămâne la dosarul comisiei
  • Comisia de examen înștiințează părinții sau reprezentanții legali ai copilului cu privire la posibilitatea de a susține examenul în etapa specială
  • Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat duminică, într-o conferință de presă, că “dacă există un elev care are peste 37.3, acel elev va fi îndrumat de către cadrul medical către medicul de familie, i se va anunța familia, apoi va fi lăsat să plece, după ce familia este anunțată și va prelua copilul”.
  • “În toată perioada 2-12 iunie am avut în jur 42 de cazuri [de elevi cu temperatura peste 37,3 grade C – N.Red.] La pregătire au fost peste 70% dintre elevii care vor susține acum Evaluarea Națională”, a declarat Anisie.
Cine îi supraveghează pe elevi, în sala de examen

Anul acesta, elevii sunt supravegheați, în fiecare sală de examen, de minimum un asistent, care este profesor de altă specializare decât Matematică. Anii trecuți normele prevedeau minimum 2 asistenți, dar distanțarea fizică impusă anul acesta ar putea să ducă la existența unui singur supraveghetor în anumite săli.

Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistentul/asistenții explică elevilor modul în care se desfășoară examenul și cum trebuie să completeze datele personale pe foaia tipizată. Tot acum, le spune elevilor că nu au voie să aibă la ei manuale, dicționare, notițe, însemnări, mijloace electronice de calcul sau de comunicare.

Fiecare elev primește o coală de hârtie tipizată, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și completează lizibil celelalte date de pe colțul care urmează să fie lipit. Colțul colii tipizate este lipit numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează să fie sigilată, prevede metodologia.

Elevii primesc atâtea coli tipizate și ciorne marcate cu ștampila școlii câte le sunt necesare. Aceștia completează, pe fiecare dintre colile tipizate folosite, datele personale, în colțul care urmează să fie lipit. Pentru lipirea colțului lucrării se folosește lipici sau același tip de etichete autocolante, pentru toți elevii din școală.

Profesorii asistenți primesc subiectele multiplicate în plicuri, de la președinte sau un membru al comisiei, și le distribuie fiecărui elev. Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală și niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea.

În cazuri excepționale, dacă un elev se simte rău și cere părăsirea temporară a sălii, el este însoțit de unul dintre asistenți, până la înapoierea în sala de clasă. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

După ce termină lucrarea de examen, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini (de exemplu, sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini). Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenți.

După încheierea numerotării, elevii predau asistenților lucrările.

În cazul în care un elev refuză să predea lucrarea, atunci este dat afară din examen, nu mai are dreptul să participe la probele următoare și nui se încheie media la Evaluarea Națională.

La expirarea celor 120 de minute de examen, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Ce le este interzis elevilor, în examen

Absolvenții de clasa a VIII-a nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, genți.

Metodologia le interzice explicit elevilor “să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați” (sursa: Art. 11 alin. 3 din Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020)

Lista obiectelor interzise în examenul de la finalul clasei a VIII-a continuă cu telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet, la rețele de socializare și care ar putea fi folosite pentru comunicare cu alți candidați sau cu exteriorul.

Elevii nu au voie nici să vorbească între ei, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor (sursa: art. 11 alin. 5 din ordinul citat mai sus).

Elevii sunt obligați să lase toate obiectele interzise într-o sală de depozitare stabilită de comisia din școală.

Elevii care refuză să depoziteze obiectele interzise în sala stabilită de comisie NU sunt primiți în examen.

Ce pățesc elevii prinși la copiat în Evaluarea Națională 2020

Absolvenții de clasa a VIII-a prinși că încearcă să copieze sau că au la ei telefoane/obiecte interzise sunt dați afară din probă și primesc nota 1, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.

Ordinul de ministru prevede că elevii prinși cu telefoane sau copiuțe sunt eliminați din examen “indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise”.

Dacă un elev este dat afară din examen pentru că a încercat să copieze, președintele de comisie scrie pe lucrarea acestuia, cu cerneală sau pix roșu, “fraudă” și pune nota 1.

Înainte de fiecare examen din Evaluarea Națională 2020, profesorii asistenți le vor explica elevilor regulile și le vor cere “să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen”. După ce profesorii le spun candidaților ce nu au voie să facă în examen, elevii vor semna un proces-verbal în care se află menționat că știu că nerespectarea regulilor are drept consecință eliminarea lor din examen și nota 1 la proba respectivă.

Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea fiecărei probe scrise. Dacă găsesc nereguli, fraude, tentative de fraudă sau dacă există sesizări privitoare la nereguli, atunci comisiile vor verifica înregistrările din toate sălile de examen.

Ordinul de organizare prevede explicit că elevii care vor să predea lucrările înainte de expirarea celor 2 ore de examen pot să o facă “cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli”.

Noutatea față de anul trecut e că Articolul 12, alineatul 2 a fost abrogat, adică elevii nu mai predau profesorului și foile cu subiectele când ies din sală, le pot lua acasă.

Ce nu au voie să facă profesorii asistenți

Profesorii asistenți NU au voie să:

  • le dea elevilor nicio indicație referitoare la rezolvarea subiectelor
  • nu au voie să discute între ei și nici să rezolve subiectele
  • nu permit nici unei alte persoane să le dea candidaților indicații referitoare la rezolvarea subiectelor, să le furnizeze acestora materiale care conțin rezolvarea subiectelor

Profesorii care vor asista elevii în examen NU au voie să intre în săli cu telefoane mobile, cu mijloace electronice de calcul ori de comunicare, cu ziare, reviste, cărți.

Materialele nepermise în sala de examen vor fi introduse într-un plic, împreună cu un bilet pe care se notează numele și prenumele posesorului, care va fi păstrat până după predarea lucrărilor scrise într-o sală special stabilită pentru depozitarea obiectelor personale ale profesorilor asistenți, supravegheată de o persoană desemnată de comisia din școală.

Ce este Evaluarea Națională

Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții clasei a VIII-a pentru evaluarea “externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial”, potrivit definiției pe care o găsim în Metodologia (actul care cuprinde regulile) de organizare a Evaluării naționale din 2011, în vigoare și anul acesta.

Evaluarea Națională se desfășoară în fiecare an, într-o singură sesiune. Examenele evaluării nu pot fi “picate”. Notele obținute de elevi la examenele Evaluării naționale contează în proporție de 80% la admiterea la liceu (restul de 20% este reprezentată de media V-VIII). Nu există notă minimă de admitere la liceu sau în școala profesională, intrarea într-o clasă sau alta fiind limitată de numărul de locuri și de concurență.

Atât elevii de la stat, cât și cei din învățământul particular susțin Evaluarea Națională fără taxă.

Cine concepe subiectele de Evaluare Națională la clasa a VIII-a

Subiectele de la Evaluarea Națională 2020 sunt concepute de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educației din subordinea sa. Potrivit regulilor de examen, subiectele trebuie să fie în strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională, programe care au fost refăcute și care nu includ materia din semestrul al II-lea al clasei a VIII-a. Suniectele trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate și să permită rezolvarea în 120 de minute.

Baremul de evaluare și de notare pentru fiecare subiect de examen este elaborat tot de CNPEE; baremele se publică pe edu.ro după desfășurarea fiecărui examen.

Documentele oficiale care fixează cadrul de desfășurare a Evaluării Naționale
Calendar Evaluarea Națională 2020:
2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională
15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Calendarul sesiunilor speciale de BAC și Evaluare Națională 2020:
Citește și:

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Activitate de gramatică, de 5 minute, la începutul fiecărei ore de Limba română, exerciții de redactare a unui text și ateliere de lucru pentru profesorii evaluatori, printre măsurile propuse de ISMB după rezultatele de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024

Desfășurarea unei activități de gramatică, de minim 5 minute, la începutul fiecărei ore de Limba română, se află printre măsurile de remediere, potrivit raportului privind organizarea și desfășurarea simulării Evaluării…
Vezi articolul

SURSE Probleme de supraîncărcare și blocaje la platforma pe care sunt urcate lucrările scanate ale elevilor de la simularea Evaluării Naționale 2024 / Profesorii asistenți sunt puși să scaneze local lucrările în prezența elevilor și să le încarce pe servere mai târziu

Sunt probleme de supraîncărcare și blocaje la platforma pe care sunt urcate lucrările scanate ale elevilor de la simularea Evaluării Naționale 2024, potrivit surselor Edupedu.ro. Profesorii asistenți sunt puși să…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2024. Rezolvarea subiectelor la limba română făcută de profesorul Cătălin Zaman: Cerințele par a fi o copie la indigo a subiectelor din 2023, o idee mai complicat la partea de gramatică

Rezolvarea subiectelor de la Evaluarea Națională 2024 – proba de limba și literatura română a fost făcută de profesorul Cătălin Zaman, pentru Edupedu.ro. „Prima impresie a fost că subiectele comportă…
Vezi articolul