Evaluarea digitalizată a lucrărilor la examenele naționale va fi făcută, de acum încolo, pe o platformă achiziționată de Ministerul Educației de la compania care a anul trecut a pus gratuit la dispoziție platforma folosită în pilotare / Secretarul de stat Sorin Ion: Sistemul poate fi utilizat în orice fel de examene, iar partea hardware – inclusiv în activități didactice

4.758 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / George Calin
Lucrările de la examenele care vor fi organizate începând cu sesiunea din august a examenului de bacalaureat vor fi evaluate digitalizat pe o platformă nouă, dar cu funcționalități similare celei Intuitext, folosite în pilotarea evaluărilor digitalizate, platformă cumpărată de la Softwin, compania care realizează Intuitext, a spus joi, pentru Edupedu.ro, Sorin Ion, seecretar de stat în Ministerul Educației. Potrivit acestuia, funcționalitățile platformei vor permite folosirea ei în cazul multor tipuri de examene, inclusiv olimpiade, iar scannerele achiziționate în cadrul aceluiași proiect vor putea fi folosite și în activități didactice.

Ministrul Ligia Deca a anunțat săptămâna aceasta, pe Facebook, că “evaluarea digitalizată se va generaliza, începând cu sesiunea din august a examenului național de bacalaureat de anul acesta”. Ea a făcut anunțul în cadrul unei vizite la centrul din București unde se evaluau digitalizat lucrările probelor scrise din cadrul bacalaureatului, pentru candidații din județul Călărași, în cadrul proiectului „Platforma informatică pentru organizarea și gestionarea desfășurării examenelor și concursurilor naționale”.

  • Anterior, un anunț similar fusese făcut și de Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, care a precizat că evaluarea digitalizată care se va face la nivel național de la următoarea sesiune de bacalaureat va fi făcută pe o platformă achiziționată de instituție.

Sorin Ion a declarat pentru Edupedu.ro, joi, că platforma reprezintă “un sistem întreg, care are roluri diferite pentru pentru niveluri diferite”, de la administrator de sală de examen la minister și Centrul național de Politici și Evaluare în Educație. El a precizat că proiectul are două componente – unul hardware și unul software. 

Oficialul a menționat că achizițiile s-au derulat prin proiectul ROSE (Banca Mondială), nu prin licitație directă.

Pe pagina de achiziții asociată ROSE apar două achiziții finalizate în aprilie a.c., legate de desfășurarea și evaluarea lucrărilor în cadrul examenelor naționale:

  • O achiziție pentru dezvoltarea unei aplicații software pentru evaluarea lucrărilor în examenele și competițiile naționale, contract de 1,44 milioane de lei și o durată de 19 luni, semnat cu Softwin SRL (companie IT co-fondată acum 30 de ani de Florin Talpeș și Măriuca Talpeș), care a dezvoltat și Intuitext, platforma folosită în pilotarea evaluărilor digitalizate. Nu sunt menționați alți ofertanți.
  • O licitație pentru achiziția de scannere, cu mai mulți participanți, câștigată de compania ETA2U SRL din Timișoara. Contractul este evaluat la 10.77 milioane lei
Ce a spus secretarul de stat Sorin Ion pentru Edupedu.ro, pe tema noii platforme achiziționate de minister

Rep.: Noua platformă a ministerului, despre care secretarul de stat Florian Lixandru a anunțat că a fost achiziționată, este cea Intuitext, folosită încă de anul trecut în evaluarea digitală a examenelor naționale?

Sorin Ion: Nu este platforma Intuitext. Este o platformă nouă, care are funcționalități asemănătoare, pentru că nu are cum să nu fie asemănătoare – face lucrurile pe care le-a făcut și anul trecut. Dar da, de data aceasta este noastră. 

Rep.: Exact ce anume s-a cumpărat? În ce constă această platformă?

Sorin Ion: E un sistem întreg, care are roluri diferite pentru pentru niveluri diferite, începând de la rolul de administrator de sală de examen, unde se scanează și se încarcă lucrările, apoi rol de nivel de centru de examen, care administrează sălile. Mai sus, la nivel de comisie județeană, apoi la nivel de minister și de Centru Național de Politici și Evaluare. Fiecare tip de utilizator are anumite drepturi și anumite operațiuni pe care le poate face. E bine construit. 

Rep.: De la cine a fost cumpărată, de la cei care au realizat și Intuitext?

Sorin Ion: Da. A fost o achiziție făcută de către unitatea noastră de finanțare, pentru că este finanțată prin proiectul ROSE. Nu știu să vă dau acum foarte multe amănunte despre achiziția aceasta, fiind făcută de către UMPFE Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă – n.red.), ei pot da detalii cu privire la achiziție. 

Noi ne-am interesat să avem două lucruri: partea hardware, adică scannere în fiecare sală în care se de examen, ca lucrarea să nu părăsească sala în care dă copilul examen până când nu este scanată și încărcată pe platformă, respectiv partea software, adică platforma care să gestioneze lucrurile acestea Este făcută și cu asistență tehnică de la STS, adică partea de securitate, de găzduire, de putere de procesare e asigurată de STS.

Rep.: Spuneți că nu știți detalii, deci nu puteți să îmi dați detalii despre valoarea achiziției, cât a costat platforma? (Notă: vezi mai sus detalii despre valoarea achizițiilor software/hardware)

Sorin Ion: Nu. Noi am transmis o analiză – nu de sarcini, pentru că la achizițiile prin ROSE regulile sunt puțin diferite, că sunt regulile Băncii Mondiale, sunt alte proceduri de achiziție decât la noi – dar am trimis o analiză de nevoi, ce ne trebuie, ce vrem să ne facă. Și mai departe, de acolo… 

Rep.: Care este diferența între achiziția prin licitație publică, metoda clasică prin SEAP și această achiziție prin sistemul Băncii Mondiale?

Sorin Ion: Ideea este că are loc tot o depunere de oferte, tot o selecție.

Rep.: Ce s-a întâmplat la aceste examene, când trebuia organizată evaluarea digitalizată, la EN și bacalaureat, în șase județe, dar s-a revenit la doar două, cele unde s-a organizat și anul trecut (Dâmbovița și Călărași)?

Sorin Ion: Aveam deja un ordin de ministru pentru șase județe. Dar, având în vedere că greva din învățământ s-a terminat luni și aveam la dispoziție doar câteva zile să facem o instruire completă cu toți oamenii care utilizează platforma, asta însemna un risc suplimentar. În momentul în care vorbim de șase județe, vorbim de instruire pentru sute de oameni. Am preferat varianta asta pentru că cei care au utilizat-o anul ăsta aveau deja experiența anului trecut, iar diferențele nu erau foarte mari în ceea ce privește rolul lor în școli. Gândiți-vă că în fiecare centru de examen – în Dâmbovița avem 111, dacă nu mă înșel – sunt mai mulți utilizatori ai platformei. Asta înseamnă sute. Da și evident că o parte dintre ei erau în greve, o parte nu erau. Nu putem risca să facem o instruire. 

Rep.: Acum a fost folosită platforma nouă?

Sorin Ion: Da, acum a fost folosită platforma nouă. 

Rep.: Vor fi făcute evaluările digitalizate pe această platformă doar pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat? Sau și pentru alte tipuri de examen?

Sorin Ion: Putem să facem pentru orice, dacă vrem să facem olimpiadă în sistemul ăsta merge. Sau dacă vrem să facem simulările examenelor naționale. Noi putem să-l folosim orice sesiune de examen dorim.

Și mai mult decât atât, partea hardware, adică scannerele – acestea pot fi folosite și la alte activități didactice. De exemplu, ca un presenter – pot proiecta imagini.

Rep.: Sunt instrumente carerămân în școlile unde sunt…

Sorin Ion: Da, bineînțeles. 

Citește și:
Ministerul Educației a achiziționat o platformă pentru evaluarea digitalizată, care se va face la nivel național începând cu sesiunea de bacalaureat din toamnă – secretarul de stat Florian Lixandru

4 comments
  1. O ideie buna, dar fara specialisti in IT si in scolile din mediul rural, adica posturi de ingineri de sistem IT, nu cred va fi de folos, chiar daca scoliile vor fii dotate cu dispozitivele corespunzatoare, din pacate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Premierul Ciolacu: Și fiul meu a făcut meditații. E normal să aibă acces la aceste meditații toată lumea. Pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie vor fi deduceri din impozitul anual pentru meditații

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, la sfârșitul săptămânii trecute, ideea aplicării unor deduceri de impozit pentru părinții care plătesc meditațiile copiilor lor, idee vehiculată în presă de la începutul acestei…
Vezi articolul

Cazul părinților din Bihor, obligați de instanță să-i reînscrie la școală pe cei patru copii, după ce i-au retras în pandemie pentru a face homeschooling: Copiii încă nu s-au întors la școală, spune șeful ISJ Bihor, Horia Abrudean

Șeful ISJ Bihor, Horia Abrudean spune că părinții celor patru copii care au fost retrași de la școală, încă nu au revenit la cursuri, deși instanța i-a obligat pe părinți…
Vezi articolul

Elevii retrași de la școală pentru a învăța în sistem homeschooling nu mai pot reveni prin transfer la școală, anunță Inspectoratul Școlar Mureș. Învățământul la domiciliu nu este recunoscut în țara noastră

Sistemul educațional de tip „homeschooling” nu este recunoscut în România și încalcă Legea educației naționale și Codul Penal, potrivit unui document publicat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Instituția semnalează…
Vezi articolul