Elevii de clasa a VIII-a au dat miercuri, 21 iunie, proba scrisă la Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2023. Au fost înscriși la Evaluarea Națională 161.654 de elevi și au fost absenți la Limba română peste 7.000 de candidați, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Accesul candidaţilor în săli a fost permis începând de la ora 8:00 și până la ora 8:30, conform ghidului publicat de Ministerul Educației. Proba scrisă a început la ora 9.
UPDATE: Baremul de corectare pentru proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2023
Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.
La proba de Matematică, elevii pot face marcaje pe figură și pot completa figurile cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion.
Ce este permis la Matematică, potrivit Ministerului Educației
La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/ pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.
Cum se corectează o greșeală
La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.
Elevii primesc subiectele sub formă de broșură
„La probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2023, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.”
Pentru proba de la disciplina Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc doar colile distribuite de asistenţi.
Luni, 19 iunie, a avut loc proba scrisă la Limba și literatura română. Elevii au avut de făcut o compunere de caracterizare a unui personaj dintr-un text la prima vedere și să spună în 50-100 de cuvinte dacă e importantă respectarea regulilor, cu argumente din Octavian Paler.
Calendar Evaluarea Națională 2023
- 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
- 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
- 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
- 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
- 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Buna ziua,
Propun ca regula obligatoriu de respectat de catre profesorii care supravegheaza, sa aduca la cunostinta elevilor, inainte de inceperea rezolvarii subiectelor, modul cum se corecteaza o greseala (ex. la subiectele de tip grila, cum se procedeaza pentru corectare), intarite explicatiile chiar cu un exemplu pe tabla, asa cum ati descris mai sus.
Au existat profesori supraveghetori la proba de limba si literatura romana care nu au stiut sa dea raspuns copiilor nici atunci cand au fost intrebati direct cum se procedeaza pentru corectarea greselii, astfel incat copilul a corectat cum a considerat.
Va multumesc,
Regula este deja obligatoriu de respectat. Supraveghetorii fac instructajul elevilor, aceștia semnează că au fost instruiți. Se pare că în cazul expus de dvs supraveghetorii nu erau ei înșiși instruiți…