Eurostat: Șomajul în rândul românilor cu studii superioare, al treilea cel mai scăzut în Europa în 2018

2.378 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Șomajul în rândul persoanelor cu studii superioare care au vârste între 25 și 64 de ani era de 1,8% în România, în anul 2018, potrivit datelor Eurostat analizate de Edupedu.ro. Cea mai mică valoare a șomajului, dintre țările Uniunii Europene, pentru cei cu educație de nivel universitar a fost în Cehia 1,1 procente, urmată de Ungaria 1,3%.

Cel mai mare nivel al șomajului în această categorie de persoane era în Grecia – 13,7%, și Spania – 8,5%. Media UE la acest capitol a fost de 3,9% șomaj în rândul populației cu vârste între 25 și 64 de ani, cu studii superioare. La egalitate cu noi sunt Malta și Polonia, iar Germania are un șomaj de 1,9%.

Din 2014 până în 2018 nivelul șomajului pentru cei cu studii superioare a scăzut cu aproape 3%, arată datele citate. Cota atinsă în 2018, de 1,8%, este cea mai scăzută din 1997 încoace, de când exista date Eurostat despre acest subiect.

Pe graficul alăturat se poate vedea că nivelul șomajului în rândul celor care au studii medii și profesionale este de asemenea la cel mai mic nivel din istoria măsurătorilor acestui indicator. În privința celor cu studii elementare, după o relativă stagnare a nivelului celor fără loc de muncă între anii 2005 și 2014, urmează o creștere mare în 2015, de peste un punct procentual, până la 7,7%. După care scăderea în bloc a tuturor valorilor până în 2019, inclusiv.

Șomajul este din ce în ce mai mic în rândul persoanelor care au un nivel de educație mai ridicat – concluzia este evidențiată pe toată această perioadă (1997-2018) existentă în statistica Eurostat. De fapt, este o concluzie valabilă la nivelul întregii Europe.

Prezența României în top 3 state europene cu un șomaj foarte mic în rândul celor cu studii de nivel terțiar arată și adâncirea unei crize a forței de muncă din România, menționată drept „tensionare” în rapoartele BNR din noiembrie 2018.

FOTO: Photo by bruce mars from Pexels


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației prezintă public cifre false? Numărul elevilor de clasa a VIII-a, al înscrișilor și al prezenților la Evaluarea Națională diferă în aproape toate comunicările oficiale din ultimele 4 luni

În acest an școlar au fost 178.899 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, a anunțat ministrul Ecaterina Andronescu în cea mai recentă conferință de presă. Cifrele sunt diferite de…
Vezi articolul

GRAFIC La 587 de mii de elevi aflați acum în online, reprezentând 20% din elevii din România, autoritățile vor să închidă toate școlile din toate localitățile / Numărul elevilor și al angajaților infectați stagnează la 21 de mii

În doar cinci săptămâni de la începerea școlii în România, numărul elevilor care fac școală online a ajuns la peste o jumătate de milion, potrivit datelor Ministerului Educației. Asta reprezintă…
Vezi articolul
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță

GRAFIC Cel mai mic număr de nașteri din istoria măsurătorilor statistice, înregistrat anul trecut. O scădere de peste 23 de mii de copii față de perioada pre-pandemie, echivalentă cu desființarea a 1.000 de clase/grupe de școală sau grădiniță

În anul 2021 au fost înregistrați puțin sub 180 de mii de nou-născuți, potrivit Institutului Național de Statistică. Datele arată cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru…
Vezi articolul