Din cele 12,3 milioane de persoane cu vârsta între 18 și 64 de ani din România, peste 1,68 de milioane susțin că nu au lucrat niciodată, potrivit datelor Eurostat. Procentual, cifra reprezintă 13,6% din total. Analiza datelor arată că dintre aceste persoane, 705 mii au studii elementare (cel mult 8 clase), iar 902 mii au studii medii (liceu). Persoanele cu studii superioare care nu au lucrat niciodată sunt 73,5 mii.
Ancheta Eurostat asupra forței de muncă în 2018 oferă informații despre întreruperea muncii pentru creșterea copiilor și a fost făcută asupra întregii populații adulte din Uniunea Europeană. Unul dintre răspunsurile oferite în cadrul analizei, de către participanți, a fost că nu au lucrat niciodată. Numărul acestora este de aproape 1,7 milioane, din grupa de vărstă 18-64 de ani, deci oameni aflați în vârstă de muncă. Cei care au lucrat și și-au întrerupt munca pentru creșterea copiilor sunt 2,7 milioane.
Dublă față de această cifră este cea a persoanelor care au declarat că nu au avut întreruperi în muncă pentru creșterea copiilor, și anume 5,27 de milioane de persoane. În statistică apar și peste 328 de mii de persoane care au declarat că nu au lucrat niciodată pentru a-și putea crește copii.
Din totalul celor 12,3 milioane de persoane în vârstă de 18-64 de ani, 2,34 de milioane au declarat că nu au copii.
Pe niveluri de educație, cei mai mulți români care au declarat că nu au lucrat niciodată au studii medii (liceu, post-liceală sau școală profesonală). Numărul acestora este de 902 mii. Statistica arată alte 705 mii de persoane cu studii primare, sau gimnaziale, aflate în această categorie. Cei mai puțini dintre care nu au lucrat niciodată sunt cei cu studii superioare, 73,5 mii.
Dintre persoanele care au declarat că și-au întrerupt munca pentru creșterea copiilor, cele mai multe au studii medii (1,6 milioane), urmate de cele cu studii superioare (569 de mii) și de cei cu studii elementare (455 de mii).
FOTO: pexels.com