Europa Liberă: Academia Română retrage premiul acordat lui Alex Stoenescu, istoric care a colaborat cu Securitatea comunistă / Ioan-Aurel Pop: Recunosc că ne-am pripit

438 de vizualizări
Ioan Aurel Pop / Foto: INQUAM Photos – Ilona Andrei
Prezidiul Academiei Române a decis azi marți să îi retragă istoricului Alex Mihai Stoenescu diploma „Meritul Academic”, a declarat pentru Europa Liberă președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop. „I-am retras diploma domnului Stoenescu. Am trimis către prezidiu propunerea. Recunosc că ne-am pripit”, a declarat Ioan-Aurel Pop pentru Europa Liberă, citat de G4Media.

La ceremonia inițială, cea de înmânare a premiilor Academiei Române, organizată pe 4 decembrie 2024, Alex Mihai Stoenescu a primit Diploma „Meritul Academic” pentru lucrările sale din domeniul istoriei.

Este a doua oară când Academia Română îl premiază – în 1997, a fost premiat pentru meritele sale literare.

Decizia a venit la o zi după ce zeci de istorici, profesori universitari și experți au cerut public Academiei Române să îi retragă diploma acordată lui Alex Mihai Stoenescu, turnător la Securitate cu decizie definitivă în justiție

  • Academia Română l-a premiat săptămâna trecută pe turnătorul la Securitate Alex Mihai Stoenescu, istoric amator controversat, considerat antisemit, apărător al Mișcării Legionare și negaționist al Holocaustului de Michael Shafir, politolog româno-israelian și unul din cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa Centrală și de Est, membru în Consiliul Științific al Institutului „Elie Wiesel” din România.
Citește articolul integral pe G4Media.ro


1 comment
  1. Daca nu se sesizau altii, ii mai retrageati premiul? Veti spune,probbail, ca da! Dar nu mai sunteti credibil, este o rusine si o mizerie faptul ca Academia Romana a ajuns sa premieze astfel de personaje!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ 9 școli pilotează anul acesta modelul de la Colegiul “Lazăr” din București: elevii de a XII-a fac doar materiile de Bacalaureat în ultimele două module ale anului școlar / Ministerul anunță 28 de noi școli-pilot

Lista celor 28 de școli-pilot în anul școlar 2022-2023 a fost publicată de Ministerul Educației. Acestea se adaugă celor 6 școli-pilot care funcționează din anul școlar 2021-2022 și care “au…
Vezi articolul

LISTĂ Peste 100 de acte normative trebuie aprobate pentru implementarea Legii Învățământului Superior / Până la finalul acestui an vor fi emise 8 Hotărâri de Guvern – proiect în consultare publică

Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de ordin privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului naţional de învățământ superior pentru aplicarea noii Legi a Învățământului…
Vezi articolul