Europa Liberă: Academia Română retrage premiul acordat lui Alex Stoenescu, istoric care a colaborat cu Securitatea comunistă / Ioan-Aurel Pop: Recunosc că ne-am pripit

317 vizualizări
Ioan Aurel Pop / Foto: INQUAM Photos – Ilona Andrei
Prezidiul Academiei Române a decis azi marți să îi retragă istoricului Alex Mihai Stoenescu diploma „Meritul Academic”, a declarat pentru Europa Liberă președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop. „I-am retras diploma domnului Stoenescu. Am trimis către prezidiu propunerea. Recunosc că ne-am pripit”, a declarat Ioan-Aurel Pop pentru Europa Liberă, citat de G4Media.

La ceremonia inițială, cea de înmânare a premiilor Academiei Române, organizată pe 4 decembrie 2024, Alex Mihai Stoenescu a primit Diploma „Meritul Academic” pentru lucrările sale din domeniul istoriei.

Este a doua oară când Academia Română îl premiază – în 1997, a fost premiat pentru meritele sale literare.

Decizia a venit la o zi după ce zeci de istorici, profesori universitari și experți au cerut public Academiei Române să îi retragă diploma acordată lui Alex Mihai Stoenescu, turnător la Securitate cu decizie definitivă în justiție

  • Academia Română l-a premiat săptămâna trecută pe turnătorul la Securitate Alex Mihai Stoenescu, istoric amator controversat, considerat antisemit, apărător al Mișcării Legionare și negaționist al Holocaustului de Michael Shafir, politolog româno-israelian și unul din cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa Centrală și de Est, membru în Consiliul Științific al Institutului „Elie Wiesel” din România.
Citește articolul integral pe G4Media.ro


1 comment
  1. Daca nu se sesizau altii, ii mai retrageati premiul? Veti spune,probbail, ca da! Dar nu mai sunteti credibil, este o rusine si o mizerie faptul ca Academia Romana a ajuns sa premieze astfel de personaje!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Din anul școlar 2024-2025, costul standard pentru școlile unde sunt înscriși elevi cu cerințe educaționale speciale este majorat cu cel puțin 75% / În 2024, costul standard per elev, pentru finanțarea școlilor, este 10.080 de lei

Din anul școlar 2024-2025, costul standard pentru școlile unde sunt înscriși elevi cu cerințe educaționale speciale este majorat cu cel puțin 75%, potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial. Este…
Vezi articolul

„Țară, țară, vrem testare”, cer reprezentanții elevilor. Silviu Morcan, președintele CNE: „Nu este posibil ca, după ce testele au fost promise și așteptate nepermis de mult, să blocăm întregul demers de lipsă de asumare, comoditate sau dezinteres”

Consiliul Național al Elevilor cere autorităților să asigure testarea elevilor așa cum au promis, înainte să se închidă din nou școala. „Nu este posibil ca, după ce testele au fost…
Vezi articolul

EXCLUSIV Numărul elevilor cu burse sociale a scăzut cu aproape 7 mii la finalul anului școlar 2022-2023, comparativ cu începutul anului. Dintre aceștia, peste 5 mii sunt doar în Capitală / Situația burselor școlare pe fiecare județ

Numărul elevilor care au luat burse sociale la finalul anului școlar 2022-2023 a scăzut cu aproape 7 mii, comparativ cu situația acestora de la începutul anului școlar, potrivit unor date…
Vezi articolul