„Vaccinarea produce câteva efecte locale. Boala produce efecte dramatice. Având copii în îngrijire cu tulburări de comportament, cu tulburări de apetit, cu tulburări de somn, care sunt agitați, sunt hiperactivi, avem probleme cu ei, au dureri de cap, dureri musculare, oboseală excesivă, sunt copii care au probleme pulmonare și nu numai copii, sunt și adulți”, a declarat la Digi24 medicul pediatru Valeria Herdea, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie și vicepreședinta Colegiului Medicilor din România pentru a sublinia efectele Covid-19 asupra sănătății copiilor.
Aceasta a explicat în ce constă vaccinarea copiilor peste 12 ani și a celor între 5 și 11 ani: „Peste vârsta de 12 ani, vaccinarea este la fel ca și pentru adulți, nu este nicio modificare. Pentru copiii sub 11 ani, între 5 și 11 ani, se discută existența și folosirea unor forme ușor modificate. În principiu, conțin substanța activă, conțin tot ce trebuie, dar într-o altă doză. Ce este esențial să știm: un copil peste 12 ani, poate primi același vaccin ca și un adult, fără riscuri”.
Medicul a precizat care sunt simptomele obișnuite după vaccinare: „Trebuie să știm că pot exista câteva evenimente, practic se poate înroși puțin locul injecției, poate să te doară brațul o zi-două, te poate durea zona din jurul vaccinului sau pur și simplu să ai puțin dureri musculare. Se poate rezolva cu un paracetamol. Nu avem de ce să ne panicăm”, deoarece vaccinul se administrează după un consult.
„Nu cred că își dorește nimeni să vadă copii în spital. În aceste momente, avem copii în spital la ATI. Se inițiază secții noi de ATI din pricina aglomerării. Gândiți-vă că avem copii cu miocardită, cu pericardită, ca urmare a bolii și nu a vaccinului (…) Să nu uităm formele care apar la bebeluși, copii de 3 săptămâni, 4 săptămâni, care fac inclusiv meningită”, a completat Valeria Herdea.
Medicul pediatru a spus ce se poate întâmpla dacă un copil nevaccinat dacă ia virusul, iar în familie sunt persoane vulnerabile: „Gândiți-vă că un copil care nu este vaccinat și face o formă ușoară sau asimptomatică, este cel care poate transmite boala și în acea familie, dacă există un bunic sau există un pacient cu boală cardiacă, cu diabet, se decompensează, se îmbolnăvește și moare. Avem zeci de mii de astfel de situații. Eu nu mai vreau să trimit coroane și flori la familii îndoliate”.
- România este a treia din coada clasamentului european la rata de vaccinare anti-COVID 19 în rândul minorilor.
Mai exact, datele ECDC arată că România are o rată de vaccinare a minorilor împotriva Covid-19 de 4,1%, iar mai puțin decât noi au Croația (2,1%) și Bulgaria (1%), la grupa de vârstă sub de 18 ani.
La polul opus, cea mai mare rată de vaccinare împotriva Covid-19 în rândul copiilor o are Portugalia (32,4%), fiind urmată de Spania (29,9%), Belgia (27,7%) și Finlanda (27,5%).
Dialogul cu medicul pediatru Valeria Herdea:
“Moderator: În curând, și la noi, în România ne așteptăm să poată fi vaccinați și copiii de peste 5 ani. Ce sfaturi sau ce informații esențiale aveți să le transmiteți părinților care oricând ar fi dispuși să se vaccineze, dacă nu au făcut-o deja, pe ei înșiși, dar au dubii, au semne de întrebare, au ezitări în ceea ce privește copiii lor.
Valeria Herdea: Of, ce bună întrebare ați pus! În primul rând, este esențial să știm că toți acei părinți care deja s-au vaccinat, în mod cert vor privi foarte serios vaccinarea copiilor și în mod cert vor lua acele măsuri pentru care vor vedea că există aprobări la nivelul forurilor internaționale, în special aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului, pentru că din acel moment se adoptă în toate țările Uniunii Europene această directivă.
Ce este important să știm: vaccinarea este voluntară, nu este obligatorie, dar este înalt recomandată și un argument foarte serios ar fi să înțelegem că vaccinarea a redus cu de 20 de ori riscul de deces. Avem peste 46.000 de decese în România, peste 5 milioane la nivel mondial, înmulțiți vă rog cu 20. Nu-ți trebuie multă matematică, ți se ridică doar părul pe tine de groază când te gândești, numai de emoție, pentru că fiecare dintre noi a pierdut pe cineva. Ieri am pierdut încă un coleg, medic de familie din Maramureș. Săptămâna trecută, colegi din București.
Deci, credeți-ne că și noi suntem oameni și trecem în fiecare zi prin aceeași situație. Pe de altă parte, ce este esențial să înțelegem: poate noi ca adulți înțelegem, ne vaccinăm și ne asumăm vaccinarea, chiar se face pentru un om sănătos, pentru a preveni îmbolnăvirea. Nu este nimic altceva, nu este nicio conspirație, nici teoria conspirației mondiale, nici altceva, pur și simplu este un act de prevenție care se practică de la 1796 în lumea civilizată cunoscută; nu se întâmplă absolut nimic, decât atât că vindecăm bolile. Atenție, scădem numărul de îmbolnăviri, scădem gravitatea bolii, numărul de internări și nu în ultimul rând numărul persoanelor care pun presiune și intră în ATI.
Moderator: Doamna doctor, spuneți-ne mai multe, pentru cei care ne urmăresc acum, aceste vaccinuri dedicate copiilor, sunt totuși modificate la nivel substanțe, ingrediente, cantități. Spuneți-ne mai multe ca să înțeleagă mai bine în ce constau vaccinurile dedicate copiilor.
Valeria Herdea: Peste vârsta de 12 ani, vaccinarea este la fel ca și pentru adulți, nu este nicio modificare. Pentru copiii sub 11 ani, între 5 și 11 ani, se discută existența și folosirea unor forme ușor modificate. În principiu, conțin substanța activă, conțin tot ce trebuie, dar într-o altă doză. Ce este esențial să știm: un copil peste 12 ani, poate primi același vaccin ca și un adult, fără riscuri. Avem aceleași minore contraindicații, dacă a existat un șoc anafilactic în antecedente, dacă există tromboză, trombocitopenii, deci nu există contraindicații majore.
Trebuie să știm că pot exista câteva evenimente, practic se poate înroși puțin locul injecției, poate să te doară brațul o zi-două, te poate durea zona din jurul vaccinului sau pur și simplu să ai puțin dureri musculare. Se poate rezolva cu un paracetamol. Nu avem de ce să ne panicăm.
Încă o dată, vaccinul se administrează după un consult, se administrează la persoanele sănătoase și nu este cazul să ne facem atâtea griji. Să ne amintim un lucru sigur: dacă vrem să avem copii școlarizați, dacă vrem să meargă în siguranță în școli, dacă vrem să ne recăpătăm viața, în acest moment, indiferent de ce vom discuta, indiferent de ce tratament fantasmagoric discutăm sau cu dovezi în spatele lui, singurul care și-a dovedit eficiența în prevenție rămâne vaccinul. Pe de altă parte, nu cred că își dorește nimeni să vadă copii în spital. În aceste momente, avem copii în spital la ATI. Se inițiază secții noi de ATI din pricina aglomerării. Gândiți-vă că avem copii cu miocardită, cu pericardită, ca urmare a bolii și nu a vaccinului.
Moderator: Chiar aici voiam să duc discuția, doamna doctor. Pentru că pomeneam de mituri, unul dintre mituri, dacă putem să-l numim așa sau una dintre convingerile care circulă printre părinți de la începutul acestei pandemii este că cei mici oricum nu fac forme grave și atunci de ce să le facem vaccinul asupra căruia nu avem foarte multe lămuriri, nu știu atât de multe despre acest vaccin, dacă Doamne-ferește, acest vaccin le influențează sau le afectează dezvoltarea ulterioară a celor mici pe măsură ce intră în pubertate, devin adolescenți, devin maturi. Să discutăm un pic despre aceste două aspecte.
Valeria Herdea: Vaccinarea produce câteva efecte locale. Boala produce efecte dramatice. Eu cred că că s-a discutat foarte mult despre vaccin, despre vaccinare, dar foarte puțin despre boală, despre ce înseamnă complicații, despre ce înseamnă sindromul post-Covid. Având copii în îngrijire cu tulburări de comportament, cu tulburări de apetit, cu tulburări de somn, care sunt agitați, sunt hiperactivi, avem probleme cu ei, au dureri de cap, dureri musculare, oboseală excesivă, sunt copii care au probleme pulmonare și nu numai copii, sunt și adulți.
Gândiți-vă că în principiu, da, poate așa este, copiii fac forme mai ușoare, excepție fiind cei care au avut nefericirea de a face un sindrom inflamator sistemic și care n-au terminat-o foarte bine. Ar trebui să ne gândim foarte clar la aceste lucruri. Să nu uităm formele care apar la bebeluși, copii de 3 săptămâni, 4 săptămâni, care fac inclusiv meningită. Haideți să ne gândim și la aceste aspecte, pentru că nu s-au discutat foarte mult. Și aceste lucruri apar de la boală, nu de la vaccin.
Copiii sunt protejați pentru difterie, tetanos, poliomielită. Câte cazuri grave ați văzut după vaccin? Ați văzut în schimb populație salvată de la spectrul acestor boli. Așa este și acum. Așa facem și când ne vaccinăm pentru gripă. Și m-ați întrebat care este viitorul, eu cred că viitorul este să privim înspre a ne relua starea de normalitate, a merge copiii la școală. Asta înseamnă să-i protejăm. Și dacă o să fie nevoie să ne vaccinăm, o să ne vaccinăm pentru asta. Avem nevoie să fim extrem, extrem de responsabili, să privim datele științifice, să ascultăm recomandările medicilor și să avem puțină încredere în corpul medical, pentru că ce am pierdut noi pe acest drum al multiplelor discuții în care veșnic vorbim ‘hai să comunicăm mai bine, hai să spunem mai bine’, ce să spunem – ‘haideți să ne vaccinăm’, asta trebuie să spunem. Acum, nu mâine, astăzi, pentru că fiecare zi câștigată este o zi în care sunteți protejați.
Din momentul vaccinului, în 14 zile deja aveți un grad de protecție foarte bun în fața bolii. Ce să așteptăm? Să vedem că în fiecare zi mai moare cineva și că ne sună pacienții: ‘ajutați-mă că nu mai respiră cum trebuie’. Vă rog din suflet, la primele semne de boală dați telefon, veți chema 112, vi se face testare, se stabilește starea de boală. Nu plecați dacă sunteți pozitiv declarat, veți rămâne în izolare 14 zile, veți fi monitorizat de medicul de familie, vi se va trimite o fișă de monitorizare. Acolo sunt trecute toate simptomele de boală pe care e bine să le urmărim. Luați legătura și vorbiți cu personalul medical de la cabinet.
Dacă starea dumneavoastră se agravează, solicităm 112, mergem la spital. Gândiți-vă că un copil care nu este vaccinat și face o formă ușoară sau asimptomatică, este cel care poate transmite boala și în acea familie, dacă există un bunic sau există un pacient cu boală cardiacă, cu diabet, se decompensează, se îmbolnăvește și moare. Avem zeci de mii de astfel de situații.
Eu nu mai vreau să trimit coroane și flori la familii îndoliate. Să înțelegem cu toții că este un efort național, așa cum au făcut și alte țări. Nu putem să fim numai noi într-o insulă. Nu se poate. În toate țările din lumea aceasta s-au făcut eforturi. Că e teamă, vă înțeleg perfect. Să știți că și nouă ne-a fost. Să știți că și pe mine m-a durut brațul o zi-două după vaccinare, m-au durut și pe mine mușchii, dar am luat paracetamol și m-am dus la serviciu în continuare și mi-am văzut pacienții.”
4 comments
Explicati-le, doamna doctor, si celor din clasa politica… Pe astia trebuie, mai intai, sa-i trimita cineva la ORL, ca nici nu vad, nici n-aud. Copiii nostri au ajuns moneda de schimb in jocurile lor politice, dar ce e cel mai rau e ca nici unii parinti nu vad asta… Cum a zis ministrul ala al invatamantului :” nu am sa permit (!) parintilor sau elevilor” etc etc… In timp ce el nu ne permite noua, isi permite prea multe pe spinarea noastra.
Atunci când elevii de la stat au primit vacanță forțată s-a întâmplat din cauza faptului că nu erau în siguranță, nu-i așa, nu era căldură în școli?!
În siguranță erau doar cei de la privat, care provin dn familii cu stare materială..!
Dar oare suntem în siguranță când trecem pe stradă și nu știm să ne ferim de câini sau de ce nu, chiar și de persoanele care fumează…???
Și înainte de a ne relata mai multe despre vaccin, vă sugerez să spuneți:”am oferit flori familiilor” și nicidecum “la familii”, apoi noi vom înțelegem cum e cu vaccinarea….., deoarece cu limba română e mai greu….!!!!
Florile se pot trimite de la punctul x la punctul y, deci e corect. A spus ca nu mai TRIMITE, nu ca nu mai OFERA.
Ori cu peretii, ori cu antivaccinistii de vorbesti, totuna.