Estonia, pe același posibil scenariu ca România – cursurile să se reia în luna mai. Oficialii de la Tallinn nu se grăbesc să anuleze examenele, dar iau în calcul amânarea lor

2.129 de vizualizări
FOTO: hm.ee
Ministerul Educației și Cercetării din Estonia, țara care la ultimele două testări internaționale PISA (2015 și 2018) s-a clasat pe primul loc între statele UE, anunță că nu se grăbește în privința anulării examenelor școlare din acest an și că așteaptă să vadă evoluția situației actuale de urgență declanșată de coronavirus. Și în Estonia toate școlile din țară rămân închise, potrivit radio-televiziunuii publice ERR. Reamintim că în România autoritățile refuză să prezinte scenarii, dar președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Edupedu.ro, în urmă cu o săptămână, că cel mai optimist scenariu este cel în care cursurile încep în luna mai.

“În prezent lucrăm pe scenariul că starea de urgență se va încheia pe 1 mai și că examenele vor fi pur și simplu amânate. Asociația directorilor de școli a făcut ieri o propunere de a anula examenele în totalitate, dar aceasta nu se poate face doar că așa spune ministrul. Cu toate acestea, am pregătit un amendament legislativ în cadrul căruia va fi stabilită o mai mare flexibilitate pentru deciziile privind examenele”, a declarat secretarul general al ministerului, Mart Laidmets, într-o conferință de presă.

Laidmets a menționat că, dacă starea de urgență continuă și după 1 mai, ministerul va trebui să adopte noi decizii pe această temă. Vacanța de Paște programată ar trebui să rămână cum este, a spus el.

„În ceea ce privește vacanțele, elevii au muncit din greu acasă, și cu siguranță considerăm că este necesar ca vacanța școlară din aprilie să rămână în vigoare”, a adăugat Laidmets.

Laidmets a declarat că ministerul vrea să știe cât de reușită a fost învățarea la distanță – acolo unde elevii au continuat studiile în clase online – până acum. Ministerul estonian a luat legătura cu administrațiile locale și cu școlile pentru a face un raport, spune acesta.

“Ceea ce s-a întâmplat este că școlile estoniene au fost pregătite pentru învățarea la distanță, iar profesorii și studenții s-au obișnuit repede cu noua formă. Funcționează, iar programa școlară este urmată”, a spus Laidmets, adăugând că cea mai mare preocupare a venit din partea părinților.

Țara europeană cu cele mai bune rezultate la testele PISA 2018, Estonia a anunțat pe 16 martie că pune la dispoziția altor țări instrumentele de educație digitală pe care le-a dezvoltat și le aplică la nivel național, pentru a sprijini sistemele de învățământ din acele țări pe perioada crizei COVID-19. Măsura a fost anunțată în condițiile în care Estonia a închis la rândul său școlile, iar întregul proces didactic a fost mutat online.

Într-o declarație pentru Edupedu.ro, pe 26 martie reprezentanții ministerului Educației din Estonia spuneau că lucrează după două scenarii în privința examenelor și testelor de sfârșit de școală.

  • Dacă se va putea reveni la cursurile normale, la începutul lunii mai, este posibil ca elevii din învățământul secundar să-și poată da la timp examenele, adică înainte de încheierea anului școlar.
  • Dacă învățarea la distanță va trebui să continue o perioadă mai lungă de timp, autoritățile vor căuta soluții specifice, în cooperare cu școlile din următorul ciclu, cum sunt universitățile sau postlicealele, în cazul elevilor care termină liceul.

Scenariile luate în calcul în România

Deși ministrul român al Educației, Monica Anisie, a refuzat în repetate rânduri să ofere scenariile la care instituția pe care o conduce lucrează în criza COVID 19, legate de continuarea acestui an școlar și a examenelor de final de an, unele scenarii au fost avansate public de partenerii oficiali ai Ministerului Educației. Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor a declarat pe 24 martie pentru Edupedu.ro că există trei posibile scenarii:

Scenariul 1 (optimist)

Cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, Admiterea la liceu și Admiterea în universități se desfășoară pe calendarul existent.

Scenariul 2 (intermediar)

Reluarea cursurilor în luna iunie-iulie presupune faptul că examenele naționale ca Evaluarea Naționala, Bacalaureatul sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu vacanța de vară se scurtează.

Scenariul 3 (pesimist)

Reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.

Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea lunii septembrie.

În scenariul 3 vacanța de vară va fi folosită pentru încheierea situației pentru anii de studiu, pentru susținerea examenelor”, a mai declarat fostul ministru pentru Edupedu.ro.

Într-o scrisoare către toți profesorii din România, ministrul Educației Monica Anisie a anunțat că „se lucrează la scenarii care să compenseze electele acestei crize”, dar nu a anunțat niciuna dintre „măsurile care vor fi luate”.

Monica Anisie / Foto: gov.ro

„Vă asigur că la nivelul Ministerului Educației și Cercetării se lucrează la scenarii care să compenseze efectele acestei crize, efecte care îi vizează atât pe elevii noștri, cât și pe dumneavoastră, cadrele didactice. Măsurile care vor fi luate vor fi comunicate oficial și vor avea în vedere ca elevii noștri să nu sufere și să nu piardă de pe urma acestei suspendări a cursurilor. În ceea ce privește susținerea examenelor naționale pentru elevi, dar și examenele pe care unele cadre didactice le au de susținut, vă asigur că vom prezenta public variantele la care specialiștii din cadrul ministerului lucrează. Acestea vor fi unele oneste, realiste și transparente, adaptate contextului în care ne aflăm”, a spus ministrul.

Reamintim că în România școlile au suspendat cursurile pe data de 11 martie. În prima fază a fost anunțată data de 22 martie pentru reluarea școlii, după care instituirea stării de urgență a prelungit închiderea școlilor până pe 15 aprilie. Dar cum această dată pică în Vacanța de Paște, ministrul Educației a anunțat că școlile vor rămâne închise până după Paște. Până la acest moment scenariul conform căruia școlile s-ar deschide în luna mai nu a fost confirmat sau infirmat de ministru sau de ministerul Educației. Singura confirmare oficială a fost aceea că nu se îngheață anul școlar și că elevii și studenții nu vor repeta acest an școlar.

FOTO: hm.ee


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Nivelul de educație, câștig salarial

Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar urma să fie plătite vineri, 15 decembrie, după ce banii pentru acestea au fost virați / Elevii de la școlile private ar putea primi bursele sociale și de excelență până la finalul anului, spune secretarul de stat Lixandru

Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar urma să fie plătite elevilor vineri, 15 decembrie, confirmă pentru Edupedu.ro secretarul de stat Florian Lixandru. Și elevii care trebuie să primească bani…
Vezi articolul

Conducerea ISJ Cluj anunță că nu va promova în școli Proiectul-pilot de „scanare” a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră, după ce reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au spus că instrumentul folosit nu este acreditat

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public că Proiectul-pilot de „scanare” a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră nu va fi promovat în școli, pâna când nu vor…
Vezi articolul

La o sută de ani de la apariția lucrării în care Eugen Lovinescu a lansat teoria sincronismului între România și Occident, Academia Română lansează o serie de dezbateri pentru ”proiectul național-statal-cultural în secolul 21”

Academia Română lansează joi, 9 mai 2024, un dialog-dezbatere la nivel național privind ”proiectul național-statal-cultural român în secolul 21”, potrivit unui comunicat al instituției, scrie G4Media.ro. Programul e susținut în…
Vezi articolul

A început Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, organizată de România. Competiția durează 10 zile, participă elevi și profesori din 60 de țări / Probele se susțin la Politehnica București și Colegiul Național „Tudor Vianu” – programul complet

A început Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, organizată de România. Competiția durează 10 zile, până pe 12 decembrie. La aceasta participă elevi și profesori și observatori…
Vezi articolul