Estimez că în următorii doi ani, maximum 3 ani, în România nu va mai exista nici o școală care să aibă un grup sanitar neconform, spune ministrul Educației / Sorin Cîmpeanu dă vina pe autoritățile locale care nu folosesc banii alocați de Guvern pentru a face toalete în școli

471 de vizualizări
Foto: captură – Digi24.ro
În cadrul conferinței de presă, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat de numărul de școli care nu au autorizații, în contextul în care școala începe în mai puțin de 2 săptămâni. În privința grupurilor sanitare conforme, ministrul a precizat că autoritățile locale sunt cele responsabile.

Sorin Cîmpeanu a spus că autoritățile locale nu cheltuie banii alocați și virați de minister pentru a rezolva această problemă a grupurilor sanitare conforme.

“În momentul de față, dacă autoritățile locale folosesc bugetele alocate de la Ministerul Educației, vom rămâne cu 99 de școli exceptând acele școli care sunt structuri care au un număr foarte mic de elevi și care în mod evident au probleme din perspectiva viabilității. Altfel spus, estimez, că în următorii doi ani, maximum trei ani, în România nu va mai exista nici o școală care să aibă un grup sanitar neconform, maximum trei ani, probabil doi ani. Diferența dintre 2 și 3 ani depinde de modul în care înțeleg autoritățile locale să se implice și au capacitatea administrativă să folosească fondurile puse la dispoziție mai mult decât în anii anteriori. În 2021 mai mult de două treimi din bugetul educației pus la dispoziție pentru asigurarea conformității toaletelor din școli grupurilor sanitare, s-au întors înapoi la buget pentru că autoritățile locale nu am putut să organizeze procedurile de licitații pentru a finaliza contractele”, a spus ministrul.

Amintim, în luna mai, a fost publicată în Monitorul Oficial, hotărârea de guvern prin care sunt alocați circa 10 milioane de lei pentru amenajarea de grupuri sanitare într-un număr de 126 de unități de învățământ.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele mai mari universități din România cer Ministerului Educației o “reformă profundă” a finanțării învățământului superior, care funcționează pe mecanisme “învechite, prăfuite”

Consortiul “Universitaria”, format din cele mai importante cinci universități din România, cere Ministerului Educației și Cercetării să aplice mai multe măsuri care să îmbunătățească sistemul actual de finanțare a universităților…
Vezi articolul
repartizare liceu 2020

Întârzieri și de peste șase luni ale burselor școlare, în special pentru elevii din mediul rural, semnalate de Federația Națională a Părinților. Organizația cere mai multor instituții acordarea integrală a drepturilor copiilor

Remedierea plăților întârziate ale burselor elevilor, mai ales în mediul rural, unde ar fi decalaje și de 6 luni, este cerută de Federația Națională a Părinților (FNP) în două adrese…
Vezi articolul