Estimări ale Universității Babeș-Bolyai: PIB-ul a scăzut cu 14,6% în trimestrul al doilea, față de primul trimestru / Revenirea pare mai rapidă decât în criza din 2008-2009

1.607 vizualizări
Bilant 100 de zile de criză Covid-19 / Sursa: UBB
PIB-ul României a scăzut cu 14,6% în trimestrul al doilea comparatic cu primul trimestru al anului, pe fondul crizei provocate de pandemia Covid-19, potrivit estimărilor făcute de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, estimări făcute în cadrul proiectului de cercetare cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor. Comparând datele actuale cu situația de criză din 2008-2009, aceeași sursă apreciază că “deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, revenirea în situația actuală pare a fi mai rapidă și mai constantă”.
  • UBB prezintă, într-un comunicat, “efectele asupra economiei după primele 100 de zile de la apariția primului caz de infectare cu coronavirus în România”, pe baza monitorizărilor realizate de specialiștii FSEGA.

Principalele observații:

  • Impactul pandemiei asupra economiei românești a fost resimțit pe deplin începând din a doua jumătate a lunii martie, când ritmul anual de creștere a economiei a încetinit semnificativ, de la 4.3% în trimestrul 4 al anului 2019 la 2.4% în primul trimestru al anului 2020.
  • Economia românească înregistrase o performanță deosebit de puternică în primele două luni ale acestui an, dar câștigurile cumulate în lunile ianuarie și februarie au fost anulate în luna martie din cauza izbucnirii pandemiei.
  • Pentru trimestrul 2 al anului 2020, analizele FSEGA la nivel sectorial indică o scădere a PIB cu 14,6% față de primul trimestru al anului, acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii.
  • „Pe de altă parte, este important de menționat că vârful crizei pare să fie depășit deja, ca urmare a relaxării treptate a restricțiilor anunțate de către autorități începând din luna mai. În consecință, după recordurile negative din luna aprilie, indicii de încredere economică ai antreprenorilor din România au înregistrat ușoare creșteri în luna mai, iar indicii de mobilitate, de asemenea, au arătat semne pozitive în ultima perioadă”.

Efecte după 100 de zile de pandemie, în cifre:

  • 1 milion de angajați (aprox. 15% din totalul forței de muncă) și-au pierdut temporar sau definitiv locul de muncă,
  • 3,02 miliarde de lei (aproximativ 1,5% din PIB) au fost cheltuiți de guvern pentru măsuri care ajută companiile și angajații.

În același timp, potrivit comunicatului UBB, studiul arată că, după scăderi de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susținută.

  • “Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, specialiștii UBB apreciază că, deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, revenirea în situația actuală pare a fi mai rapidă și mai constantă.
  • În primele 100 de zile de pandemie, cele mai mari 50 de companii din România (după cifra de afaceri) au implementat diverse măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Pe lângă măsurile de prevenție și de informare, realizatorii studiului au remarcat solidaritatea socială a firmelor.”

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Copiii se simt singuri și izolați la școală, profesorii nu îi întreabă și nu discută cu ei despre problemele personale, spune Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale. Diriginții vor avea rol central în programul de reducere a abandonului școlar, vor fi formați să devină „coacher” pentru clasele lor și vor introduce date în SIIIR pentru care vor fi plătiți

„Copiii, când au fost întrebați dacă discută despre problemele lor personale cu cineva din școală, ei au spus că nu, ceea ce este foarte greu. Ne-am dat seama că ei…
Vezi articolul

UPDATE Anchetă a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, după ce subiectele la Bacalaureat – proba scrisă de Limba și literatura română au apărut pe Internet, fotografiate la Liceul Ștefan Procopiu, la puțin timp după începerea probei

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui face o anchetă după ce subiectele de la bacalaureatul de toamnă 2024, proba scrisă de limba și literatura română, au apărut pe internet la puțin…
Vezi articolul

BREAKING Klaus Iohannis: Am decis redeschiderea școlilor începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. În scenariul roșu, merg fizic doar copiii la gradiniță și clasele I-IV – VIDEO

“Începând de luni, cand începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școală”, a anunțat oficial președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută marți la ora 17:00 la Palatul…
Vezi articolul