“Din punctul meu de vedere este un abuz dacă școala cere părinților sau elevilor majori să își deschidă un cont la o anumită bancă pentru a vira banii pentru bursele elevilor”, spune secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, la TVR Info, miercuri seara. El a cerut părinților să semnaleze Ministerului situațiile unde se întâmplă astfel de cazuri, “și acolo unde vom avea astfel de semnale, vom lua legătura fie cu inspectoratele școlare de la nivelul județului respectiv sau direct cu unitatea de învățământ”, potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru.
- Sesizările pot fi trimise pe adresa de e-mail: cabinet.sslif@edu.gov.ro
Școlile nu trebuie să le ceară părinților sau elevilor majori să își deschidă un cont la o anumită bancă pentru a putea vira banii pentru bursele elevilor. Astfel de cazuri au fost semnalate de părinți și redacției Edupedu.ro.
“Da, într-adevăr, este mai comod pentru contabilitate a unității de învățământ să vireze banii de burse la aceeași bancă pentru au convenții încheiate cu băncile pentru salarii, de exemplu. Dar, a solicita un cont bancar la o anumită bancă mi se pare un abuz din partea conducerii de învățământ. Din punctul meu de vedere este un abuz și acest lucru ar trebui să fie semnalat, să ni se aducă la cunoștință și acolo unde vom avea astfel de semnale, așa cum am procedat și până acum, vom lua legătura fie cu inspectoratele școlare de la nivelul județului respectiv sau direct cu unitatea de învățământ (…) Nici salariaților nu le pot impune să-și deschidă cont bancar la o singură bancă”, spune secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru.
Redăm declarația integrală a secretarului de stat la TVR Info pe acest subiect
“Metodologia nu prevede nimic în ceea ce privește modalitatea de plată a burselor. Bursele se plătesc fie cash, fie prin virament bancar. Dacă vorbim de elevi minori, clar, bursa trebuie să se plătească într-un cont al părintelui, nicidecum al elevului, pentru că nici nu știu dacă băncile deschid contul pe numele elevilor minori cel puțin sub 16 ani. Nu cred că pot deschide un cont bancar între 16 și 18 ani, din câte știu, sunt bănci care deschid conturi, dar pentru elevii minori, în mod normal, bursa trebuie să se plătească în contul părintelui. Și atunci este suficient un cont bancar al părintelui, care se comunică la secretariatul unității de învățământ și în care se va efectua plata. A solicita un cont bancar la o anumită bancă mi se pare un abuz din partea conducerii de învățământ.
Da, într-adevăr, este mai comod pentru contabilitate a unității de învățământ să vireze banii de burse la aceeași bancă pentru au convenții încheiate cu băncile pentru salarii, de exemplu. Și la salariați la fel, dar nici salariaților nu le pot impune să-și deschidă cont bancar la o singură bancă. Poți avea într-o unitate de învățământ salariați cu contul deschise la trei-patru bănci. Angajatorul este obligat să vireze salariul angajatului în contul pe care acesta îl comunică. Același lucru se întâmplă și cu bursele. Nu pot obliga părintele să-și deschidă cont la banca x sau la banca y. Părintele, dacă dorește să încaseze bursă bursa prin virament bancar, atunci este obligat să-ți comunice un cont la o bancă. Dacă nu, plata se va face cash. Dar în condițiile în care discutăm de eficientizare a relațiilor de plată în numerar, reducerea riscului pentru că aduce banii de la trezorerie în bancă, presupune, comportă un anumit risc pentru persoana care transportă bani. Tendința aceasta de a renunța pe cât posibil la cash și atunci ne adaptăm aceste cerințe și mergem pe varianta de virament bancar, dar nu pot impune părintelui deschiderea unui cont la o anumită bancă. Fiecare părinte practic comunică un cont la o bancă acolo unde dorești, acolo unde are contul deschis.
Din punctul meu de vedere este un abuz și acest lucru ar trebui să fie semnalat, să ni se aducă la cunoștință și acolo unde vom avea astfel de semnale, așa cum am procedat și până acum, vom lua legătura fie cu inspectoratele școlare de la nivelul județului respectiv sau direct cu unitatea de învățământ, pentru că au fost situații în care am sunat personal de la cabinet. Unde am primit sesizare că se întâmplă anumite lucruri, se verifică dacă într-adevăr se întâmplă așa, sau nu se întâmplă. Deci, din punctul meu de vedere, ceea ce spuneți dumneavoastră ar fi un abuz și nu este normal să se întâmple acest lucru”.