Există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ, avertizează liderul sindical Simion Hăncescu

6.809 vizualizări
Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com
„Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților,” a spus Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul unei conferințe de presă. Reprezentanții profesorilor au anunțat că peste 70% dintre profesori au optat pentru greva generală din data de 22 mai.

Simion Hăncescu a precizat că cei care sunt de vină pentru greva generală sunt guvernații: „Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina, dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze. De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masa negocierii. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, repet, guvernanții vor plăti.”

Săptămâna viitoare este programată Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a, conform calendarului oficial.

Când sunt programate examenele naționale

Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2023 este următorul:

  • 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
  • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Calendarul modificat al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie:
  • 29 mai – 7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 
  • 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A 
  • 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B 
  • 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D 
  • 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  •  26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă 
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă 
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă 
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00 
  • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  •  7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023:
  • 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Grevă generală în educație de pe 22 mai, pe termen nelimitat. Elevii să stea acasă, spun sindicatele din învățământ
LIVE VIDEO TEXT Peste 70% dintre profesori au optat pentru grevă – e voința oamenilor de a intra în grevă generală, anunță reprezentanții celor trei mari sindicate / “Acum lucrurile se complică, vin examene naționale care pot fi bulversate” / În timpul grevei, recomandăm părinților să țină copiii acasă / În universități se poate să fie anulate sau amânate examene
Și universitățile intră în grevă generală: Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate, ne cerem scuze studenților și părinților, spune Anton Hadăr, președintele Alma Mater
Liderul sindical Simion Hăncescu, apel pentru părinți: Este mai înțelept să rămână copiii acasă în timpul grevei generale

19 comments
    1. Bunicule, ești senil de nu înțelegi pentru ce este greva asta?
      Cerem dreptul salarial care trebuia să ni se dea de acum doi ani! Această mărire este cea care trebuia să ni se ofere în același timp cu cea a medicilor! Ei au ajuns demult la maximul din grilă, noi abia la jumătate!
      Noi doar am fost mințiți!
      Acum înțelegi de ce ne revoltăm?

        1. Doamne ferește!
          Nu ne folosim de copii, acolo lucrăm!
          Mai bine vă luați de cei care ne mint de doi ani de zile!
          Și copiii noștri sunt afectați, dar dacă tot închidem ochii și punem mereu copiii pe primul loc, nu ni se va mai face nicicând dreptate.
          Nici pentru noi nu este bine fiindcă nu vom fi plătiți (unii avem rate la bănci și probleme de sănătate), dar doar ,,cei de sus” sunt vinovați de această nedreptate și de situația actuală.

      1. când lucrezi câteva ore pe zi , și ai concedii , școală verde , școala altfel , punți între sărbători ,când școală românească este cotata că cea mai slabă din Europa , când sunt o mulțime de dascăli care la titularizare iau note de trei și patru , alții sunt fara studii , doar cu un amarat de liceu , iată , ai tot dreptul să ceri salarii “că ale medicilor”.Un medic face șase ani de facultate și minim trei de rezidențiat ,iar un profesor în cel mai fericit caz trei ani ,dar multi au absolvit la casieria de la Spiru Haret , sau doar liceu.Doi ani in pandemie s-au luat salariile integral chiar daca majoritatea și-au bătut joc de “școala online”.Cele mai puține zile de școală din Europa le are Romania , cei mai mulți analfabeți funcționali ii da școală românească.Cand ai asemenea performante ,este foarte bine sa ceri.In primele rânduri la protest sunt și profesorii de la liceele unde de zeci de ani nici un elev nu a luat bacul!uau!

        1. perfect adevarat,dar asa cum derbedeii din politica manipuleaza o mana de bugetari la alegeri tot asa niste neicanimeni din sindicat ii manipuleaza pe grevistii din invatamant.Pentru 2800 de lei pe luna un debutant castga foarte mult pentru 16 ore pe saptamana si care habar nu are cu ce se mananca profesia de descal.

      2. bun si armata ,politia este la fel ca voi,grila de salarizare ramasa la jumatate.ei ce ar trebui sa faca sa dea puscariasii afara si sa vina cu armele pe strada.rusine sa va fie ,daca copii pierd anul e un d-zeu sus pentru voi.

  1. Alta perioada nu ati gasit? De exemplu, la inceputul anului scolar. De ce puneti presiune suplimentara pe copiii care sustin anul acesta EN si BAC? Faceti greva si la meditatii? Banii din meditatii ii returnati sau ii meditati anul viitor gratis?

    1. Bunicule, la început de an nu deranjează greva pe nimeni, și tot noi trebuie să recuperăm materia cum putem. Acum contează, că deranjează pe toată lumea.

      Dacă au minte, guvernanții ar trebui să dea cu capul de pragul de sus și să înceapă negocieri de bună credință. Dar cu zăhărelul și cu amânarea de la cincinal la cincinal nu se mai poate.

      Vrei să se încheie mai repede greva? Pune și tu presiune pe minister și parlament să negocieze!! Sau poate ai pensie specială și nu te interesează mărunțișurile, salariul unui profesor pentru tine sunt banii rătăciți prin canapea…

      1. Nu am pensie speciala. Lucrez in mediul privat si stiu cat de greu se castiga banii. Si mai stiu ca atunci cand nu sunt bani nu se pot creste salariile.
        Poate raspundeti si la celelalte intrebari.

        1. Ce vrei să-ți răspund? Eu nu fac meditații (și nu din cauză că n-am nevoie de bani, ci pentru că efectiv nu mai am energie de consumat nici pentru nevoile mele, după o zi de școală.)

          Te-a deranjat structura anului școlar? Elevii au fost MULT mai perturbați prin sistemul ăsta de module, haide-stop-punte-haide-vacanță-stop iar etc… Pentru asta n-ai avut de comentat?

          Dacă ministerul și guvernul, respectiv parlamentul, au interesele națiunii în seama, și le pasă de părerile voastre și ale noastre, vor avea loc discuții.

          Dar foarte mă îndoiesc. Și până la urmă, nouă cine ne plătește facturile? Nu suntem martiri, ci doar oameni.

        2. Bunicule Draga ,
          Am ieșit la pensie la 1.02.2023 . 40 de ani in învățământ . Pensia mea este de 2900 lei . RMN ul pe care trebuie sa l fac la coloana ( înțepenită ) costa 1750 lei . Lista ptr procedura cu casa de asigurări de sănătate este de 5000-7000 de înscriși …. Și etc …. Poate explicați d-voastră cum e posibil sa ai o asemenea pensie, după atâta timp . Și profesorii au copii , nepoți , părinți bolnavi , facturi etc … nu se mai poate trai așa . Dacă as fi încă la Sc , fără probleme de sănătate , Da, as face greva !!! In 2005 am mai stat 3 sapt fără salariu , cu soțul decedat și copil la facultate . Dacă societatea civilă ar judeca altfel lucrurile și ar susține pe cei care se străduiesc sa educe copiii , nu s ar ajunge aici . Nu toți profii trăiesc din meditații , nu toți au soți / soții care lucrează in mediul privat , sa compenseze micimea salariului in învățământ . Nu judecați după aparente . Va doresc sănătate .

        3. Vă răspund eu în problema meditațiilor. Elevii au făcut meditații, deja au învățat. Cum ar fi, marfa s-a livrat, banii s-au plătit. Până aici, toate bune. Dacă se îngheață anul, copiii ăia trec încă o dată prin toată materia. Vor fi zmei la anul, fără alte meditații.
          Presiunea o punem pe guvernanți, elevii sunt victime colaterale. Când medicii au făcut grevă, victimele colaterale au fost pacienții, care și-au pierdut viața, nu un an de școală ca elevii. La acea grevă toți am tăcut înspăimântați și medicii au primit ce au vrut: salarii ca în țările civilizate. Așa se face o grevă, cum au făcut ei.

          1. Felicitări.. Punct pe I corect! Pt unii se poate pt alții nu.. Femeia care spala wc ul la spital cu 4 clase sau maxim 8 are salariu net de 4000 iar pe mine cu studii economice după 34 de ani de munca ma taraie cu 3200 .. Foarte frumos nu??? GREVA GENERALA NU 1 ZI CI 1 LUNA, 1 AN ASTA MERITA GUVERNANȚII.. Daca le pasă… Vom vedea cât de mult le pasa de copii noștrii, de viitorul tarii…

    2. Cel mai probabil, în cei 70% dintre profesorii care au votat pentru grevă nu sunt cei care fac meditații. Dar tu habar nu ai ce este și ce trebuie să facă un profesor, dar ai dreptul la păreri…

    3. Bunicu,bine ai spus .Felicitări pentru remarcă.Si eu sunt curioasa de ce nu fac grevă în vacanțele de vară sau când fac meditații??!Nu e normal și nici omenește sa faca acum,la sfârșit de an când au niste examene importante unii dintre elevii lor.Puteau să iși ceara drepturile și la începutul anului.Au considerat că i mai oportun acum sa se pună presiune pe cei de la guvernare.Dreptul suprem al copilului la educație și învățătura unde este acum?Și noi avem salariile mici și nu facem grevă ,nu stricam buna funcționare a unor copiii care au făcut un an întreg meditații la 2materii .

      1. Greva care nu deranjează pe nimeni e frecție la picior de lemn.

        Dacă guvernanților le pasă de copiii voștri (și ai noștri), vor veni cu propuneri reale, nu cu praful de pe tobă, cândva într-o joi, toamna pe la 2223.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zile libere după fiecare examen la Evaluarea Națională 2025 și o zi liberă după probele obligatorii de BAC, anunță ministra Educației: Am ținut cont de propunerile primite și de opiniile din spațiul public

În calendarele de organizare a examenelor elevilor din anul 2025 vor exista zile libere, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca. Mai exact, câte o zi liberă după fiecare probă la…
Vezi articolul

Ministerul Educației acceptă înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 31 decembrie 2019. Peste 150 de copii fuseseră respinși, deși aveau aviz de la psihologi

Ministerul Educației schimbă procedura de înscriere la clasa pregătitoare și acceptă copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019 și în cazul cărora psihologii au dat aviz că sunt…
Vezi articolul