Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „este o adevărată dramă în orice școală când un profesor titular s-a îmbolnăvit și nu poate fi găsit un înlocuitor cu ușurință”. „Chiar le-am spus copiilor mei, cu umor, că îi rog să se roage de sănătatea noastră, a titularilor, ca să își aibă profesorii în continuare”, a precizat cadrul didactic.
Moderatoare: Dumneavoastră sunteți încă în activitate la Școala Centrală, deși ați putea foarte bine să vă retrageți la pensie.
Florina Rogalski: „Da, e adevărat. Mă gândeam că spuneați așa: conform datelor inspectoratului, aproximativ 600 de profesori au preferat să rămână la catedră. Vă spun și eu imediat de ce am preferat eu, dar gândiți-vă că sunt cel puțin 4000 de locuri libere în învățământ care nu pot fi acoperite de profesorii pensionabili sau pensionari, nici de profesorii suplinitori.
Este o adevărată dramă în orice școală când un profesor titular s-a îmbolnăvit și nu poate fi găsit un înlocuitor cu ușurință. Și noi, în mijlocul orașului, am pățit acest lucru nu doar o dată. Și chiar le-am spus copiilor mei, cu umor, că îi rog să se roage de sănătatea noastră, a titularilor, ca să își aibă profesorii în continuare.
Eu, în acest moment, am o serie remarcabilă care este în clasa a XII-a la Școala Centrală și pentru acești copii, în primul rând, am ales să rămân în continuare. Îmi plac lucrurile duse până la capăt. Povestea cu zidul părăsit și neisprăvit îmi place doar în balada Monastirea Argeșului, nu în realitate. Am o clasă care a terminat a XI-a cu 9.70 pe clasă și cu nouă elevi cu media generală 10, dintre care patru au 10 din clasa a IX-a. Și dacă ei vor repeta performanța și anul acesta, voi trăi un moment de mare emoție la sfârșitul anului școlar. Vor fi patru fete șefe de promoție din aceeași clasă, clasa mea.”
În Capitală, din 782 de profesori pensionabili la data de 1 septembrie 2024, 586 de cadre didactice au rămas la catedră în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document cu starea învățământului din Municipiul București. Acest lucru înseamnă că aproape 75% dintre profesorii pensionabili sunt încă titulari.
Din anul școlar 2024-2025, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, potrivit metodologiei de mobilitate. În luna februarie, Edupedu.ro a scris că 300 de profesori din București care sunt peste vârsta de pensionare vor rămâne titulari în anul școlar 2024-2025, potrivit listei publicate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Spre deosebire de anul trecut, creșterea este de aproape 40%. Pentru anul școlar 2023-2024 au fost aprobate 217 cereri.
„Creşte numărul pensionarilor la catedră, pentru că tinerii nu vor să lucreze în învăţământ”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației. „Situaţia a fost generată atât de lipsa posturilor titularizabile, cât mai ales de numărul foarte mic al tinerilor care vor să profeseze în sistemul de învăţământ de stat”, potrivit sursei citate.
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că la 1 septembrie 2024 era un deficit de aproape 1.000 de posturi pe fizică, la nivel național, dar a fost acoperit și că profesorii se plâng de faptul că subiectele de la titularizare sunt foarte dificile, într-o intervenție la DC News, pe 16 septembrie.
România înregistrează deficit de profesori calificați la matematică, științe, educație fizică, arte și alte materii, potrivit celui mai nou raport anual Education at a Glance, dat publicității de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Despre Titularizare 2024
Proba scrisă a avut loc miercuri, 17 iulie – au fost 37.500 candidați înscriși la Titularizare 2024, dintre care peste 6.800 din promoția curentă. Peste 1.000 de candidați din această promoție nu s-au mai și prezentat la examen.
De la proba scrisă de Titularizare 2024 s-au retras peste 2.660 de candidați după ce au văzut subiectele. Aproape 50 din cei care s-au prezentat au fost eliminați din examen. Rata de participare a fost de 86,48%, a anunțat Ministerul Educației.
După soluționare contestațiilor, au fost 12.833 de candidați cu note între 7 și 10, dintre care 74 cu note de 10 (număr neschimbat față de rezultatele inițiale). Notele finale au fost publicate miercuri, 31 iulie.
Anul acesta doar 40,64% dintre candidați care acum au dat examen pentru prima oră, adică cei din promoția curentă, au luat peste nota 7, asta deși au fost cei mai mulți candidați înscriși din promoția actuală, din ultimii 14 ani.
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.