Este masca purtată de școlari la ore o soluție? Ce spun medicii infecționiști. Valeriu Gheorghiță: Nu este fezabil / Adrian Marinescu: Nu este un lucru realizabil / Măsurile esențiale: distanța între copii de 1,5 metri și grupe mici de elevi

4.736 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Masca de protecție purtată permanent la ore de către școlarii din clasele primare este o măsură care poate fi susținută doar în teorie, însă în practică lucrurile vor sta cu totul altfel, au explicat pentru G4Media.ro medicii infecționiști Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central și Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”. Aceștia susțin însă că, pentru începerea școlii în condiții de siguranță sanitară cât mai mari, măsurile esențiale sunt asigurarea distanței între copii de 1,5 metri și grupe mici de elevi.

Cei doi medici susțin că este necesară implicarea părinților în decizia privind modul în care începe școala.

Medicul Valeriu Gheorghiță lansează inclusiv ideea testării periodice a copiilor, pentru a-i identifica pe cei care au contractat virusul dar nu au simptome, cum se întâmplă în cazul testărilor la cerere ale celor care vor să plece în concediu.

Amintim că în proiectul de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății este prevăzut că toți elevii – de la clasa pregătitoare la clasa a XII-a – vor purta mască de protecție permanent la școală. De asemenea, se va păstra distanțarea de 1 metru, iar acolo unde nu se poate păstra se vor monta separatoare.

Ce au spus în esență medicii contactați de G4Media.ro:
  • Ca să fie eficientă, masca trebuie să fie etanșă pe față, astfel că măștile standard (potrivite pentru adulți) nu protejează copiii. În plus, e foarte greu ca școlarii să poarte masca în mod corect pentru mult timp, iar manipularea greșită a acesteia poate reprezenta un risc de infecție.
  • Folosirea separatoarelor din plexiglas este bună dacă acestea au o înălțime mai mare decât cea a copilului și dacă sunt dezinfectate la pauze. Oricum, fiecare copil trebuie să stea singur în bancă.
  • Distanța de cel puțin 1,5 metri între copii este o măsură de siguranță.
  • Numărul de elevi care participă fizic la ore într-o sală de clasă trebuie să fie în general de cel mult 15.
  • La orice simptom, de la nasul care curge la o ușoară tuse, copiii trebuie să stea acasă. În toamnă începe și sezonul virozelor, astfel că este de așteptat ca, fiind frecvente astfel de simptome, mulți copii să absenteze pentru diferite perioade. Așadar, ar trebui ca participarea la cursurile online să fie posibilă permanent.
  • Părinții trebuie să fie implicați în decizia privind modul în care vor face cursuri copiii începând din toamnă: fizic în școală, hibrid sau online.

Citește articolul complet pe G4Media.ro


7 comments
  1. Si in pauze ce se va intampla? Chiar daca copii vor purta masca in timpul orelor in pauze acestia vor iesi pe afara si vor forma diferite grupuri. Din ce am observat in aceasta perioada copii nu respecta deloc regulile de distantare fizica si au multiple contacte, stiind ca sunt aproximativ imuni la virus. Avand in vedere toate aceste aspecte, solutia purtarii mastilor este o solutie fantezista in acest moment. O solutie posibila ar fi formarea de clase de maxim 10-15 elevi care sa nu interactioneze cu alte clase. In lipsa unor fonduri suplimentare majore, toate solutiile posibile sunt imposibil de implementat.

    1. @Mircea Corn
      Profesorul nu e deloc imun! Pentru el contactul cu copiii, în clasă, poate însemna moartea. Dar ce contează profesorii? Intră la „consumabile”… mor sau rămân cu sechele incompatibile cu munca, îi înlocuim cu alții :-((
      Ultimele studii arată că încărcătura virală a copiilor și tinerilor (asimptomatici…) este mai mare decât a adulților aflați la terapie intensivă (Sursa: https://www.msn.com/it-it/salute/medicina/nei-bambini-carica-virale-pi%C3%B9-alta-degli-adulti-in-terapia-intensiva-lo-studio-americano/ar-BB18baEj).

  2. Se spune ca: “Părinții trebuie să fie implicați în decizia privind modul în care vor face cursuri copiii începând din toamnă: fizic în școală, hibrid sau online”. Mie nu imi convine “fizic in scoala”. Si, ma rog, unde imi exprim decizia ?

  3. O sa ne innebuniti pana in septembrie cu atatea schimbari,de la o zi la alta. Cu distanta intre copii,dar si fara distanta; 15 in clasa,dar merg si 35..ba cu masca,ba fara masca.. Cine asigura mastile? Statul nu,primaria poate spune ca nu are bani, deci parintii?!

  4. Cel mai bine era să se facă pregătiri pentru școala online pentru cei de la oraș și mixt pentru rural.Urbanul are un risc maxim de infectare și sigur or să fie probleme.Eu înțeleg că nu au cu cine lasă copii dar nu mi se pare normal sa mor eu pentru asta.Pentru că or să fie și decese.Parintii ii trimit la școală oricum și o gripa normala + covid e moarte sigură,mai ales pentru colegii in prag de pensionare.

  5. Păi și până acum de ce nu ați reacționat domnilor medici?
    Dacă ghidurile date de MS sunt greșite de ce nu reacționează vehement asociațile profesionale ale medicilor?

    1. Normal ca sunt total gresite si mai ales inutile. Subrezesc sanatatea psihica si fizica a omului(elev/profesor/angajat) pe degeaba cate 8-9 ore. Cum sa gandesti sau sa explici cu porcaria aia pe fata??? Cum??? Eu unul lesin dupa prima saptamana. Sunt logoped si tot ce expir inspir inapoi cu masca in timp ce exemplific deschizand gura. Si ca mine mai sunt sute. In cel mai rau caz panouri sau viziere sau doar distantare facuta cu cap si in mod real, nu doar pe hartie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Absolut toți angajații din sectorul public, inclusiv profesorii, plus toți șomerii și toți tinerii care nici nu muncesc, nici nu merg la școală vor avea competențe digitale de bază în 2030, promite planul guvernamental de acțiune numit „Deceniul digital” în România / Ținta: 6,71 milioane de români să dețină asemenea competențe

100% dintre angajații care vor lucra în sectorul public în 2030, absolut toți șomerii, precum și 100% dintre tinerii care nici nu muncesc, nici nu merg la școală (NEET) vor…
Vezi articolul

Miniștrii-profesori prea ocupați să conducă partide, comisii parlamentare și universități: Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partide politice din Legea educației din 2011 sunt „rase” în proiectul legii Cîmpeanu, rector de peste 10 ani, membru în conducerea PNL, fost lider Pro România și ALDE, de 6 ani parlamentar

Niciuna dintre incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-membru în conducerea unui partid politic nu se regăsește în proiectul Legii inițiate de Cîmpeanu, profesor universitar aflat astăzi în centrul celui mai recent scandal…
Vezi articolul