Este liniștea un sunet? O descoperire recentă face lumină asupra acestei vechi întrebări

1.470 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Printr-o serie de iluzii sonore, oamenii de știință au descoperit că, din punct de vedere cognitiv, oamenii percep liniștea în mod similar cu modul în care percep sunetele, se arată într-o analiză publicată de Euronews, preluată de G4Media.ro.

Putem auzi sunetul liniștii? Sau liniștea este simpla absență a sunetelor? În ciuda secolelor de contemplare, aceste întrebări au rămas evazive. Cu toate acestea, într-un studiu recent, cercetătorii au adoptat o abordare științifică a dezbaterii, iar concluziile lor sugerează că liniștea este, de fapt, un sunet.

Din punct de vedere istoric, natura liniștii a fost împărțită în două perspective. Punctul de vedere perceptiv și punctul de vedere cognitiv. Punctul de vedere perceptiv susține că noi auzim de fapt liniștea, în timp ce punctul de vedere cognitiv susține că noi doar judecăm sau deducem prezența acesteia din absența altor sunete.

„Până acum, până la cercetarea noastră nu a existat un test empiric cheie pentru această întrebare. Și astfel, asta am încercat să oferim”, spune Rui Zhe Goh, coautor al studiului și student absolvent de științe cognitive și filosofie la Universitatea Johns Hopkins.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

1 comment
  1. Daca e vorba de liniștea sufleteasca ,pe aceasta cine o are,se bucură de ea si cand e zgomot,si când e liniște .
    Iar cine nu are liniște sufleteasca ,poate sa fie in cel mai liniștit loc,tot nu ii priește .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Caracteristicile misterioase ale planetei Uranus, dezvăluite într-o nouă imagine a telescopului James Webb / Cum arată inelele, lunile și atmosfera gigantului de gheață / Un an pe Uranus, circa 84 de ani tereștri. Dar o zi, numai 17 ore

Telescopul spațial James Webb a realizat un nou portret strălucitor al planetei Uranus, care prezintă inelele, lunile, vremea și atmosfera gigantului de gheață, de obicei ascunse, caracteristici care nu au…
Vezi articolul

Ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transportul elevilor a fost pusă în dezbatere publică / Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația se plătește din bugetul ministerului, spune Sorin Cîmpeanu

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență, după ce ieri l-a prezentat în Guvern fără să îl pună în transparență instituțională și să poată fi…
Vezi articolul

Dispută între o profesoară și ministrul Educației pe tema formulărilor din proiectele legii învățământului: “Dacă am o disciplină care se numește Educație pentru Viață, nu înseamnă că celelalte nu sunt relevante pentru viață?”, întreabă profesoara Antoaneta-Firuța Tacea

Discuțiile de la o dezbatere organizată pe linie de partid, luni, la sediul PNL București, pe tema proiectelor de legi ale Educației, au dus la dispute între ministrul Sorin Cîmpeanu…
Vezi articolul