Printr-o serie de iluzii sonore, oamenii de știință au descoperit că, din punct de vedere cognitiv, oamenii percep liniștea în mod similar cu modul în care percep sunetele, se arată într-o analiză publicată de Euronews, preluată de G4Media.ro.
Putem auzi sunetul liniștii? Sau liniștea este simpla absență a sunetelor? În ciuda secolelor de contemplare, aceste întrebări au rămas evazive. Cu toate acestea, într-un studiu recent, cercetătorii au adoptat o abordare științifică a dezbaterii, iar concluziile lor sugerează că liniștea este, de fapt, un sunet.
Din punct de vedere istoric, natura liniștii a fost împărțită în două perspective. Punctul de vedere perceptiv și punctul de vedere cognitiv. Punctul de vedere perceptiv susține că noi auzim de fapt liniștea, în timp ce punctul de vedere cognitiv susține că noi doar judecăm sau deducem prezența acesteia din absența altor sunete.
„Până acum, până la cercetarea noastră nu a existat un test empiric cheie pentru această întrebare. Și astfel, asta am încercat să oferim”, spune Rui Zhe Goh, coautor al studiului și student absolvent de științe cognitive și filosofie la Universitatea Johns Hopkins.
1 comment
Daca e vorba de liniștea sufleteasca ,pe aceasta cine o are,se bucură de ea si cand e zgomot,si când e liniște .
Iar cine nu are liniște sufleteasca ,poate sa fie in cel mai liniștit loc,tot nu ii priește .