Este liniștea un sunet? O descoperire recentă face lumină asupra acestei vechi întrebări

1.471 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Printr-o serie de iluzii sonore, oamenii de știință au descoperit că, din punct de vedere cognitiv, oamenii percep liniștea în mod similar cu modul în care percep sunetele, se arată într-o analiză publicată de Euronews, preluată de G4Media.ro.

Putem auzi sunetul liniștii? Sau liniștea este simpla absență a sunetelor? În ciuda secolelor de contemplare, aceste întrebări au rămas evazive. Cu toate acestea, într-un studiu recent, cercetătorii au adoptat o abordare științifică a dezbaterii, iar concluziile lor sugerează că liniștea este, de fapt, un sunet.

Din punct de vedere istoric, natura liniștii a fost împărțită în două perspective. Punctul de vedere perceptiv și punctul de vedere cognitiv. Punctul de vedere perceptiv susține că noi auzim de fapt liniștea, în timp ce punctul de vedere cognitiv susține că noi doar judecăm sau deducem prezența acesteia din absența altor sunete.

„Până acum, până la cercetarea noastră nu a existat un test empiric cheie pentru această întrebare. Și astfel, asta am încercat să oferim”, spune Rui Zhe Goh, coautor al studiului și student absolvent de științe cognitive și filosofie la Universitatea Johns Hopkins.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

1 comment
  1. Daca e vorba de liniștea sufleteasca ,pe aceasta cine o are,se bucură de ea si cand e zgomot,si când e liniște .
    Iar cine nu are liniște sufleteasca ,poate sa fie in cel mai liniștit loc,tot nu ii priește .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu, despre Educația sexuală: „Propunerea Ministerului Educației este ca toți elevii să se înscrie la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord”

Educaţia sexuală trebuie cuprinsă, alături de educația sanitară, educaţia pentru alimentaţie sănătoasă, într-un sistem „modular” numit „Educaţie pentru viaţă”, materie care să fie predată o dată pe săptămână, în conformitate…
Vezi articolul

Grilele corecte de la Rezidențiat 2024 au fost publicate de Ministerul Sănătății / Contestațiile se depun până luni la ora 16:00, față de întrebările de concurs, corectarea lucrărilor sau organizare

Ministerul Sănătății a publicat grilele corecte de la concursul de intrare în Rezidențiat – sesiunea 17 noiembrie 2024. Proba s-a desfășurat în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara. S-au…
Vezi articolul