Este foarte grea povara familiilor cu copii care consumă droguri. Nu vor să se afle că ar avea o problemă și de aceea primul consult medical este amânat, spune medicul psihiatru Eduard Moţoescu

Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com

„Este foarte grea povara familiilor cu copii care consuma droguri. Nu vor să se afle că ar avea o problemă și de aceea primul consult medical este amânat. În ultimul timp, totuși, se observă o mai mare deschidere și această stigmatizare legată de faptul că un om ajunge la psihiatrie și practic este un om pierdut pentru comunitate începe să se atenueze”, a declarat medicul psihiatru Eduard Moţoescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie “Al. Obregia” din București la Medika Tv.

„În ceea ce privește consumul substanțelor psihoactive, procentele în sine nu variază semnificativ, dar ceea ce este îngrijorător, într-adevăr, este vârsta din ce în ce mai scăzută”, a spus Eduard Moţoescu. 

„Este evident că cei care au aceste substanțe au foarte puține scrupule, atunci când încearcă să le dea acestor tineri care nu au o personalitate bine structurată să poată să spună nu acestor substanțe în deplină cunoștință de cauză. Acești tineri sunt ușor de manevrat de aceste persoane versate în arta acestor tranzacții și ca atare se întâmplă acest fenomen”, a adăugat Eduard Moţoescu. 

Declarațiile legate de educația și prevenirea privind sănătatea mintală

Rep.: Care este complianța, deschiderea și din partea familiei care are un astfel de copil cu probleme, consumator de droguri în a primi tratamentul și ajutorul de care are nevoie? Ce ați sesizat?

Eduard Moţoescu: Este foarte grea povara familiilor cu astfel de copii, lucru care, probabil, îi face pe aceștia un pic mai ermetici, nu vor să se afle că copilul lor ar avea o problemă și de aceea primul consult medical este amânat. 

În ultimul timp, totuși, se observă o mai mare deschidere și această stigmatizare legată de faptul că un om ajunge la psihiatrie și practic este un om pierdut pentru comunitate începe să se atenueze și să pălească, ceea ce nu poate să fie decât un lucru foarte bun

Depinde și de nivelul de educație al familiei respective, sunt oameni care conștientizează rapid că este vorba de ceva care trebuie îndreptat și evident, cu cât te adresezi mai repede unui specialist, cu atât șansele ca aceste lucruri să intre în aria normalității sunt mai mari. În marile orașe această stigmatizare începe să pălească și oamenii se îndreaptă mai rapid către specialiști.

A fost o perioadă în care acești specialiști plecau în străinătate. Lucrurile au început să se schimbe, din fericire, specialiștii noștri rămân, dar se pare că în continuare suntem prea puțini în această branșă, mă refer mai ales la psihiatria pediatrică. Sunt puțini specialiști și cred că ar trebui făcut ceva la nivel de strategie pentru a încuraja mai mulți medici să opteze pentru această specialitate, pentru că în țară sunt posturi foarte deficitare la psihiatrie pediatrică și la neurologie pediatrică o disciplină, poate chiar și mai văduvită de specialiști și mult mai puține clinici care să acorde îngrijiri copiilor, adolescenților.

Eduard Moţoescu: Sunt tineri care se culcă spre dimineață. Numărul de ore de somn este insuficient și este foarte vulnerabilizant pe foarte multe funcții psihice, atenție, memorie concentrare, randament cognitiv. 

Rep.: La nivel de programe de prevenție, cum considerați că stăm în acest moment privind bolile mintale în România?

Eduard Moţoescu: Cred că este mult de făcut pe partea de educație și conștientizare. Spuneam de acest pericol, a scăderii vârstei la care apare consumul de substanțe, foarte multe lucruri derivă din acest deficit de educație. Poate psihologia studiată într-o manieră mai prietenoasă poate să ne dea o capacitate de introspecție, o capacitate de empatizare mai bună la vârste la care lucrurile acestea ar fi necesare

Să fim atenți la partea de somn bun, un element care poate să ducă la o vulnerabilitate psihologică. 

Sunt tineri care se culcă spre dimineață. Trebuie să ducă la școală și ca atare se trezesc. Numărul de ore de somn este insuficient și lucrul acesta este foarte vulnerabilizant pe foarte multe funcții psihice, atenție, memorie concentrare, randament cognitiv și așa mai departe.

Trebuie să fim atenți la o bună echilibrare a acestor lucruri.

Eduard Moţoescu: Timpul de calitate petrecut împreună este factor foarte important și securizant pentru copii și pentru modul lor de a privi viața și valorile ei

Rep.: La ce ar trebui să fim atenți în cazul copiilor noștri?

Eduard Moţoescu: În cazul copiilor noștri, trebuie să le acordăm în primul rând timp. Probabil, cel mai mare deficit este în această zonă a timpului pe care îl acordăm copiilor noștri, pentru că suntem de foarte multe ori prinși în treburile zilnice și nu că acordăm o atenție sporită altor lucruri care ne acaparează în dauna copiilor, dar nu conștientizăm această comunicare prin timp.

Acordarea unui interval de timp este o formă foarte importantă de comunicare. Spui unei persoane că ții la ea atunci când îi acorzi o perioadă mai lungă de timp, nu când te întâlnești fugar, eu știu câteva zeci de minute, o oră.

Lucrul acesta arată o superficializare a relaționării și, ca atare, relația între copil și părinte se stabilește și prin acest criteriu de timp. Timpul de calitate petrecut împreună este factor foarte important și securizant pentru copii și pentru modul lor de a privi viața și valorile ei.

Foto: © 126602856 © Tero Vesalainen | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version