Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că este discriminare ca profesorii care și-au echivalat titlul de doctor cu gradul didactic I, până în 30 iunie 2017, să nu beneficieze de sporul de doctorat, potrivit unui răspuns al instituției. Punctul de vedere al instituției a fost solicitat de către un cadru didactic. Documentul poate fi descărcat la finalul articolului.
Cadrul didactic a semnalat că nu beneficiază de sporul de doctorat pe considerentul că a ales să echivaleze gradul didactic I pe baza titlului științific de doctor, anterior datei de 1 iulie 2017.
Ordinul ministrului Educației nr. 3.993 din 16 iunie 2021 a stabilit că profesorii care și-au echivalat titlul de doctor cu gradul didactic I, anterior datei de 1 iulie 2017, nu beneficiază și de spor de doctorat. Cu alte cuvinte, ordinul „a extins neacordarea sporului de doctorat pentru cei care au obținut gradul didactic I prin echivalare anterior datei de 1 iulie 2017.”
Iată ce a transmis Consiliul Național pentru Combaterea Disciminării:
„Având în vedere faptul că persoanele care au optat pentru obținerea gradului didactic I prin echivalare anterior datei de 1 iulie 2017 nu au cunoscut consecințele pe care această alegere le poate produce în viitor, modificarea nefiind predictibilă și, totodată, având în vedere și faptul că legea nu permite revenirea la decizia anterioară, persoanele care au obținut gradul didactic I prin echivalare anterior datei de 1 iulie 2017 nu se află în situație comparabilă cu persoanele care au obținut acest grad ulterior datei de 1 iulie 2017 și astfel se produce o diferențiere prin tratamentul identic al situațiilor diferite (conform hotărârii CEDO în cauza Thlimmenos împotriva Greciei).
Obținerea gradului didactic I prin echivalare anterior datei de 1 iulie 2017 reprezintă o caracteristică identificabilă, obiectivă sau personală, pe baza căreia o persoană sau un grup de persoane se diferențiază între ele.
Dreptul limitat este cel de a beneficia de un drept salarial prevăzut de lege.
În consecință, prevederea OMEC nr. 3993/2021 prin care s-a extins neacordarea sporului de doctorat pentru cei care au obținut gradul didactic I prin echivalare anterior datei de 1 iulie 2017 reprezintă discriminare, întrucât a creat o restrictie pe baza obținerii gradului didactic I prin echivalare anterior datei de 1 iulie 2017, care a avut ca scop înlăturarea recunoașterii, folosinței si exercitării a unui drept salarial (cel pentru deținerea titlului științific de doctor).”
Iată ce prevede Legea salarizării nr. 153 din 2017:
Art. 14 – „(3) Personalul didactic de predare care solicită și obține gradul didactic I prin echivalare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, nu primește indemnizația pentru titlul științific de doctor. Cadrele didactice optează pentru indemnizația pentru titlul științific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.”
Metodologia din 7 octombrie 2011 privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar stabilește în ce condiții se poate solicita echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I:
Articolul 42 – (1) Personalul didactic încadrat în învățământul preuniversitar care a obținut titlul științific de doctor și îndeplinește condițiile prevăzute de art. 242 alin. (7) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, poate solicita echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I în domeniul științific al disciplinei/disciplinelor în care poate fi încadrat conform competențelor certificate prin diplomă de licență/master, potrivit Centralizatorului disciplinelor, sau în domeniul științelor educației, în următoarele condiții:
a) are o vechime efectivă la catedră de minimum 4 ani de la obținerea definitivării în învățământ;
b) a obținut calificativul «foarte bine» la evaluările anuale din ultimii 2 ani de activitate la catedră premergători înscrierii;
c) în anul școlar premergător înscrierii a susținut o inspecție curentă la care a obținut calificativul «foarte bine». Prin excepție, în anul școlar 2021-2022, candidații pentru acordarea gradului didactic I pe baza titlului științific de doctor pot programa inspecția curentă, în vederea înscrierii, în același an în care se depune dosarul de înscriere, dar anterior depunerii acestuia, conform calendarului prevăzut la alin. (2).”
În iunie 2021, sindicatele profesorilor au cerut ca personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, să beneficieze în continuare de ambele drepturi, nefiind obligați să opteze.
Răspunsul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării poate fi consultat mai jos.
Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.